Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας
Η οικουμενική διάσταση της ελληνικής
γλώσσας και η ιστορία της
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Β. Πουλιούδη, ο κ. Ηλ. Ταξίδης και ο κ. Θ. Διαλεκτόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση για την Ελληνική Γλώσσα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου κάθε έτους, με ομιλητές την κα. Βασιλική Πουλιούδη, Αν. Προϊσταμένη ΕΦ.Α. Δράμας, Προϊσταμένη Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ΕΦ.Α. Δράμας «Η ελληνική γλώσσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας», τον κ. Ηλία Ταξίδη, Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ. «Ιστορία της ελληνικής γραφής και του βιβλίου», τον κ. Αθανάσιο Διαλεκτόπουλο, Διευθυντή Π.Ε. Δράμας «Η Οικουμενική διάσταση της Ελληνικής γλώσσας», ενώ μέσω διαδικτύου θα μιλούσε ο κ. Μόσχος Μορφακίδης, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας «Η προσφορά της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσα από λέξεις και εικόνες».
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μορφακίδης ενώ ήταν να συνδεθεί και να μιλήσει διαδικτυακά, τελικά δεν έχει κατορθωτό εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
Την εκδήλωση όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών & Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν και μουσικές παρεμβάσεις με πιάνο και φωνή από μουσική και τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι από μουσικούς καθηγητές του Δημοτικού ωδείου Δράμας.
Η καθιέρωση της Ημέρας
Η 9η Φεβρουαρίου που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, είναι η ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας και θεσμοθετήθηκε το 2017.
H πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα τη 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά, επελέγη η σημερινή μέρα, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Πουλιούδη: Η γλώσσα μέσα από τα ευρήματα του Μουσείου της Δράμας
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε η κα. Πουλιούδη, η οποία αναφέρθηκε «στις αρχαιότητες που έχουμε στο Μουσείο της Δράμας, τις ενεπίγραφες στήλες όπως αφιερωματικές, αναθηματικές, αυτές που αναφέρονται στη διονυσιακή λατρεία, στο ελληνικό πάνθεον, στα ήθη του τόπου γενικά κι αυτά που δίνουν το χρώμα της περιοχής μας, την ταυτότητας της περιοχής μας».
Όπως τόνισε μάλιστα, «έχουμε τη δυνατότητα να αφηγηθούμε μέσα από τα ευρήματα του Μουσείου της Δράμας, την ίδια την ιστορία του τόπου και την ιστορία της ίδιας της γλώσσας και της εξέλιξής της».
Ταξίδης: Το παρεξηγημένο Βυζάντιο
Για την «Ιστορία της ελληνικής γραφής και του βιβλίου» μίλησε ο Δραμινός Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΑΠΘ κ. Ταξίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.», έκανε αναφορά στο «παρεξηγημένο Βυζάντιο».
Όπως είπε συγκεκριμένα, «επέλεξα αυτό το θέμα, διότι πιστεύω ότι η ελληνική γλώσσα έμεινε στους αιώνες και διατηρήθηκε και εξελίχθηκε ακριβώς επειδή βρέθηκε το τόσο παρεξηγημένο Βυζάντιο να δημιουργήσει το βιβλίο, να εξελίξει τη γραφή και να διασώσει και την αρχαία ελληνική γραμματεία και τη μεταγενέστερη ελληνική γραμματεία στους αιώνες, μέσα από τους χειρόγραφους κώδικες που ήταν πολύ πιο εύκολο να διατηρηθούν, να αντιγραφούν και έτσι η γλώσσα μέσα από τα έργα και τη λογοτεχνία να συνεχίσει να υπάρχει. Διότι η γλώσσα υπάρχει μόνο μέσα από τη λογοτεχνία για ένα λαό και μόνο μέσα από τη λογοτεχνία του, ένας λαός εκφράζει τη γλώσσα του και εξελίσσει τη γλώσσα του».
Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την επιστήμη, λέγοντας «και σ’ αυτό έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο το Βυζάντιο, γι’ αυτό μίλησα για παρεξηγημένο Βυζάντιο, γιατί για πολλά το κατηγορούμε, για σκοταδισμό, για μεσαιωνισμό. Όμως, το Βυζάντιο είναι αυτό που έσωσε όλα αυτά και τα κουβάλησε, τα έφερε στην Ευρώπη και στην Αναγέννηση. Ο ουμανισμός πρώτα έγινε στο Βυζάντιο και μετά στη Δυτική Ευρώπη».
Διαλεκτόπουλος: Μητέρα των γλωσσών
Δηλώσεις για το θέμα έκανε επίσης και ο κ. Διαλεκτόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Η ελληνική γλώσσα, είναι η μητέρα όλων των γλωσσών, της γαλλικής, της αγγλικής και της ισπανικής, οι οποίες έχουν δεχθεί πάρα πολλά γλωσσικά δάνεια. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες που έχουν γίνει η ελληνική γλώσσα κατέχει έναν αριθμό ρεκόρ λέξεων, που βρίσκονται σε άλλες γλώσσες».
Όπως σημειώνει, «για παράδειγμα η ελληνική γλώσσα περιέχει πέντε εκατομμύρια λέξεις, ενώ η αγγλική περιέχει μόνο 500.000 λέξεις. Ο μεγάλος γλωσσολόγος Γκρέκ Τόμσον έφτασε στο σημείο να πει ότι, η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών και ότι οι υπόλοιπες γλώσσες είναι κρυπτοελληνικές. Για παράδειγμα να σας αναφέρω το κείμενο του Ξενοφώντα Ζολώτα, πρώην πρωθυπουργού και καθηγητή, ο οποίος συνέταξε ένα κείμενο στην ελληνική γλώσσα το οποίο περιείχε ελληνικές λέξεις και έγινε αντιληπτό και κατανοητό από το αγγλόφωνο ακροατήριό του. Το ίδιο υπάρχει και στην γαλλική γλώσσα και ήδη τα πρώτα δείγματα της ελληνικής γλώσσας στην γαλλική έχουν γίνει από την περίοδο της Αναγέννησης και περιέχουν πάρα πολλά γλωσσικά στοιχεία από την ιατρική, τη φιλοσοφία και άλλες επιστήμες τις οποίες καλλιέργησαν οι Έλληνες φιλόσοφοι. Να πω ότι η ελληνική γλώσσα, είναι η γλώσσα η οποία μπόρεσε να μεταφέρει τον φιλοσοφικό στοχασμό των αρχαίων Ελλήνων και το πνεύμα τους, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αθάνατο».