Home > Πρώτο Θέμα > Ο κ. Μ. Τάσσου δικηγόρος οικογενειών δύο θυμάτων από τη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.» «Αυτό που θέλουν οι οικογένειες της τραγωδίας των Τεμπών και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια»

Ο κ. Μ. Τάσσου δικηγόρος οικογενειών δύο θυμάτων από τη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.» «Αυτό που θέλουν οι οικογένειες της τραγωδίας των Τεμπών και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια»

Ο κ. Μ. Τάσσου δικηγόρος οικογενειών δύο θυμάτων από τη Δράμα μιλάει στον «Π.Τ.»

«Αυτό που θέλουν οι οικογένειες της τραγωδίας

των Τεμπών και όλοι οι εμπλεκόμενοι

είναι να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια»

Μ. Τάσσου: «Η εργαλειοποίηση κάνει πολύ μεγάλο κακό σ’ αυτή την υπόθεση και σε όλους τους παράγοντες της δίκης απ’ όπου και αν προέρχεται»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της μεγάλης σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και σε πολλά επίπεδα. Τόσο όσον αφορά στο ζήτημα των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, όσο και κοινωνικά και κυρίως πολιτικά. Φέτος συμπληρώνονται δύο χρόνια από την μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ελλάδα και σίγουρα θα συζητάμε για πολλά χρόνια ακόμα, μιας και είναι μια υπόθεση που δεν θα τελειώσει αρκετά σύντομα.

Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στη χώρα, καθώς κυβέρνηση και αντιπολιτεύσεις ξιφουλκούν στη Βουλή και όχι μόνο, για το αν συγκαλύφθηκαν ζητήματα από το δυστύχημα ή όχι, για το τι προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά και πολλά άλλα.

Πάνω απ’ όλα όμως, πρόκειται για μια υπόθεση νομική και ποινική, η οποία θα μείνει στην ιστορία των δικαστικών χρονικών της χώρας, αλλά καθώς επίσης θα αφήσει το αποτύπωμά της στα νομικά πράγματα.

Είναι μια υπόθεση, πίσω από την οποία βρίσκονται οι οικογένειες και συγγενείς των 57 νεκρών, καθώς και οι 180 τραυματίες. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν δικαίωση για τους ανθρώπους τους που χάθηκαν, όπως και την τιμωρία των ανθρώπων που έχουν άμεσες ή έμμεσες ευθύνες.

Όπως είναι γνωστό, η Δράμα είχε δύο θύματα από την τραγωδία. Για το λόγο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με το Δραμινό δικηγόρο, παρ’ Αρείω Πάγω, κ. Μιχάλη Τάσσου, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες των Δραμινών θυμάτων, προκειμένου να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση της ανάκρισης αλλά και πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εν λόγω δίκη. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα η δικογραφία αριθμεί 52.000 σελίδες χώρια το οπτικό και ακουστικό υλικό και άλλα στοιχεία.

Κύριε Τάσσου, σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, μιας και ως δικηγόρος εκπροσωπείται τις οικογένειες δύο θυμάτων;

«Αυτή την ώρα είμαστε στη φάση της κύριας ανάκρισης, η οποία έχει ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του ατυχήματος και έχει οριστεί Ειδικός Εφέτης Ανακριτής για να συντονίζει το έργο της ανάκρισης.

Επίσης, είμαστε σε αναμονή των πορισμάτων, τόσο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το είδος, το λόγο, την αιτία που προκάλεσε την έκρηξη μετά την σύγκρουση των δύο βαγονιών και του πορίσματος της Εθνικής Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών και Αεροπορικών Ατυχημάτων, η οποία με τη σειρά της αναμένει ένα πόρισμα από ένα Πανεπιστήμιο της Γάνδης για να βγάλει συμπεράσματα σε σχέση με την έκρηξη».

Επειδή πολλά ακούγονται, λέγονται και γράφονται πάρα πολλά στα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη χώρα και στα κοινωνικά δίκτυα, πώς βαδίζει κατ’ εσάς η όλη υπόθεση;

«Χρονικά θεωρώ ότι είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της δικογραφίας, που δεν θα μπορούσε να γίνει και κάτι γρηγορότερα. Μέχρι τώρα, ο όγκος της δικογραφίας είναι κάπου 52.000 σελίδες, με τις απομαγνητοφωνήσεις, χώρια το οπτικοακουστικό υλικό το οποίο υπάρχει, ηχητικά από την ημέρα ατυχήματος, βιντεοληπτικό υλικό από αυτά που έχουν ζητηθεί από την ανάκριση και έχουν φέρει όλοι οι φορείς.

Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας Ανακριτής και οι γραμματείς που υποστηρίζουν το ανακριτικό του έργο.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ανάκρισης, εμείς σαν συγκεκριμένοι διάδικοι, δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Ίσα – ίσα, υπάρχει μια καλή επικοινωνία για ό,τι χρειαστεί. Για τα αιτήματα τα οποία έχουμε υποβάλει για το έργο της ανακριτικής διαδικασίας, είμαστε σε μια καλή επικοινωνία με το γραφείο του Ανακριτή.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα της ανάκρισης, αυτό επιτρέψτε μου να μην το σχολιάσω. Είναι κάτι το οποίο θα αναδειχθεί από την συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού, το οποίο θα έχουμε μετά το πέρας της ανάκρισης και θα φανεί και κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν είναι να ξεκινήσει».

Τι είναι αυτό που ζητάνε, οι οικογένειες των θυμάτων από τη Δράμα;

«Αυτό που θέλουν όλες οι οικογένειες των θυμάτων και όσοι έχουν εμπλακεί στο συγκεκριμένο δυστύχημα και εμείς οι νομικοί, είναι να αναδειχθεί η πλήρης αλήθεια. Να αναδειχθεί η αλήθεια, για το ποιοι ήταν οι παράγοντες και πώς κατανέμεται η ποινική ευθύνη σε καθέναν από τους παράγοντες – τα πρόσωπα πλέον, όπου συντέλεσαν στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Σε ό,τι αφορά στις οικογένειες που εκπροσωπώ, στο θάνατο των  προσφιλών τους ανθρώπων. Μέχρι στιγμής διακρίνεται από το έργο της ανάκρισης η ευθύνη για παράδειγμα των εργαζομένων, του σταθμάρχη και όσων κινούσαν την αμαξοστοιχία, αλλά και η ευθύνη της ανεπάρκειας του δικτύου να κυκλοφορούν τέτοια τρένα.

Από εκεί και πέρα, συνάδελφοι δικηγόροι που εκπροσωπούν άλλες οικογένειες και κυρίως οικογένειες ατόμων τα οποία φαίνεται ότι ο θάνατός τους προκλήθηκε από την πυρκαγιά που ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης, αναμένουν φυσικά να ριχθεί φως και στο τι προκάλεσε την τεράστια αυτή πυρκαγιά μετά την σύγκρουση. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία θα απαντήσει η ανάκριση και αργότερα το δικαστήριο».

Σχετικά με το τελευταίο βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ήρθε στη δημοσιότητα και όλα όσα ακούγονται, θέλετε να σχολιάσετε κάτι επ’ αυτού;

«Νομίζω ότι και σ’ αυτό το θέμα, είμαστε σε αναμονή του πορίσματος των εργαστηρίων των Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, για να μιλήσει για την γνησιότητα του συγκεκριμένου υλικού. Υπάρχει το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που έχει ορίσει ο αξιότιμος κύριος Εφέτης Ανακριτής, όπου εξακριβώνεται ότι είναι η ίδια αμαξοστοιχία η οποία ενεπλάκη στο δυστύχημα και νομίζω ότι θα σχολιαστούν όλα αυτά και θα κριθούν ως αξιόπιστα ή μη, κατά το πέρας της διαδικασίας.

Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας, και μέχρι το πέρας της ανάκρισης, αλλά και μέχρι το δικαστήριο. Θα είναι μια δίκη η οποία θα είναι κυριολεκτικά πρωτόγνωρη για τα ελληνικά νομικά χρονικά. Δεν θα έχει υπάρξει δίκη στα ελληνικά δικαστηριακά χρονικά με τόσους πολλούς διαδίκους. Έχουμε 57 νεκρούς, 180 τραυματίες, περίπου 40 κατηγορουμένους και φανταστείτε όλους αυτούς τους παράγοντες της δίκης σε μια δικαστική διενέργεια.

Εδώ με πολύ λιγότερους παράγοντες και καθυστερούν. Φανταστείτε μια δίκη η οποία θα έχει τόσους πολλούς παράγοντες. Και πρακτικά κάποια πράγματα θα είναι δύσκολα και γι’ αυτό την χαρακτηρίζω ως μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά».

Αναφορικά με το ζήτημα της μήνυσης που έχει καταθέσει η κα. Καρυστιανού προς τον Εφέτη Ανακριτή, αυτό αλλάζει σε κάτι την πορεία των πραγμάτων αυτή την ώρα;

«Η κα Καρυστιανού και κάποια μέλη του συλλόγου – τα οποία τρέχουν με πολύ μεγάλη ένταση τις διαδικασίες μέσα στην ανάκριση – έχουν καταθέσει περίπου 300 διαφορετικά αιτήματα κατά τη διετία αυτή στον Εφέτη Ανακριτή.

Θεώρησαν κάποιοι από τους διαδίκους, ίσως ότι ενέχονται ποινικές ευθύνες για τη συμπερίληψη στη δικογραφία ποινικού υλικού. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι, γιατί θα είναι πολύ επίπονο και χρονικά να αντικατασταθεί ο Εφέτης Ανακριτής με κάποιον άλλο που θα συνεχίσει το έργο του. Σε γενικές γραμμές – μιλώντας από τη δική μου πλευρά – κάθε φορά που είχα συνεργασία με το γραφείο του Εφέτη Ανακριτή, ήταν σε πολύ καλό επίπεδο».

Αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων, που βρίσκεται αυτό το θέμα; Πότε θα γίνει το αστικό δικαστήριο;

«Αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για την ποινική δίκη. Σε ό,τι αφορά το αστικό κομμάτι της συγκεκριμένης υπόθεσης, ήδη υπάρχει η έκδοση μιας απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο πλαίσιο εργατικής διαφοράς γιατί αφορά στο θάνατο ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν εργαζόμενος στη συγκεκριμένη επιβατική αμαξοστοιχία.

Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα και μετά την έκδοση των κατηγορητηρίων και οι υπόλοιπες οικογένειες θα κινηθούν σε αστικό επίπεδο για την αποζημίωσή τους. Είναι τραυματίες και αξιώνουν αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και της υγείας τους, είτε είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί ηθική βλάβη, είτε από τον τραυματισμό τους, είτε από την απώλεια των δικών τους ανθρώπων.

Εκεί η διαδικασία θα είναι πολύ συντομότερη, καθώς θέτει και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, μέσα στα οποία το κάθε διάδικο μέρος εκθέτει τις απόψεις και τις προτάσεις του και το δικαστήριο εκδίδει την απόφαση. Εκεί θα έχουμε συντομότερη εξέλιξη, όταν θα κατατεθούν οι αγωγές, απ’ ότι στην ποινική δίκη».

Κλείνοντας θέλετε να σχολιάσετε κάτι άλλο σχετικά με την υπόθεση αυτή;

«Η εργαλειοποίηση αυτής της υπόθεσης από όλες τις πολιτικές πλευρές, είτε αυτή είναι κυβερνητική με την έντονη ανάδειξη του τελευταίου βίντεο, είτε είναι η αντιπολιτευτική, κάνει κακό στην ίδια την εξέλιξη της υπόθεσης.

Εδώ, εκτός από ένα μείζον γεγονός πολιτικό, τα Τέμπη, δεν παύουν να είναι μια ποινική υπόθεση και μια νομική υπόθεση, για την οποία στο τέλος ο βασικός σκοπός θα πρέπει να είναι η εξεύρεση της αλήθειας για να μπορέσει και να δικαιωθεί η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, αλλά και να αλλάξει κάτι στο σιδηρόδρομο και γενικότερα στις μεταφορές και στον τρόπο που λειτουργεί το δημόσιο στην Ελλάδα. Η εργαλειοποίηση κάνει πολύ μεγάλο κακό σ’ αυτή την υπόθεση και σε όλους τους παράγοντες της δίκης απ’ όπου και αν προέρχεται».