Home > νέα > Το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Europe Direct ΑΜΘ στο 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Μπλαβούκος

Το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Europe Direct ΑΜΘ στο 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Μπλαβούκος

Το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Europe Direct

ΑΜΘ στο 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπ. Μπλαβούκος

► Ομιλία σε μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δράμας στο πλαίσιο της εκδήλωσης προς τιμή του Κώστα Αποστολίδη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Μπλαβούκο.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας δράσης που έγινε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το Europe Direct Π.Ε. Δράμας και το Europe Direct Αν. Μακεδονίας Θράκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στη μνήμη του ιδρυτή της εταιρείας Raycap, το βράδυ της Παρασκευής 21 τρέχοντος.

Το θέμα της ομιλίας ήταν η ανάγκη δραστηριοποίησης των νέων, προκειμένου να μπορέσουν να δουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν γύρω τους και να μπορέσουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών με ειδικότητα στην Ανάλυση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών, ο οποίος ήταν και ο βασικός ομιλητής.

Αναφερόμενος στο θέμα του, ο κ. Μπλαβούκος εξήγησε ότι «είμαστε στη Δράμα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης που γίνεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ προς τιμήν του Κώστα Αποστολίδη,  και έχουμε στο πλαίσιο αυτό επισκεφθεί και το 1ο Γενικό Λύκειο Δράμας, να κάνουμε μια συζήτηση με τα παιδιά για  θέματα ενεργούς πολιτειότητας. Με άλλα λόγια πώς από τους νέους ανθρώπους περιμένουμε να δραστηριοποιηθούν, να κινήσουν γη και ουρανό για να αλλάξουν επιτέλους κάποια πράγματα σ’ αυτή την κοινωνία».

Όπως τόνισε, «αυτό το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε, είναι τις ευκαιρίες που έχουν οι νέοι σήμερα, να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή του τόπου, σε τοπικό πρώτα, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «υπάρχουν ευκαιρίες  πάρα πολλές, τις οποίες πολλοί νέοι δεν τις αναγνωρίζουν, θεωρούν λανθασμένα ότι τίποτα απ’ ό,τι συμβαίνει εκεί έξω δεν περνάει από το χέρι τους να το αλλάξουν και επομένως πρέπει να τους εμφυσήσουμε πρώτα απ’ όλη, τη δύναμη, την ελπίδα και το κουράγιο, ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν για να αλλάξουν αυτό τον κόσμο. Γιατί σε τελική ανάλυση, μόνο αν ζητήσεις πράγματα, θα σου δοθούν».

Ανοικτό πνεύμα και κριτική διάθεση

Ερωτώμενος για το πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτές τις συζητήσεις και τα θέματα και πώς αντιδρούν, ο κ. Μπλαβούκος τονίζει:

«Τα παιδιά διψάνε να μιλήσουν. Τα παιδιά έχουν σκέψη, έχουν αρθρωμένο λόγο, ειδικά αυτά τα παιδιά που αυτή τη στιγμή έχουν ωριμάσει αρκετά και έρχονται σ’ αυτές τις συζητήσεις με πολύ ανοικτό πνεύμα και πολύ κριτική διάθεση. Και ξέρετε σ’ αυτή την ηλικία πρέπει να έχει κάποιος κριτική διάθεση, γιατί περιμένει κάποια πράγματα και βλέπει τα αδιέξοδα. Γι’ αυτό προσπαθούμε να τους πούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα αδιέξοδο σ’ αυτή τη ζωή».

Όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «και αν δεν παλέψεις μονάχα και συμβιβαστείς με το αδιέξοδο, τότε δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα. Και το ζητούμενο είναι στο σχολείο τους, αργότερα στα φοιτητικά τους χρόνια να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με μια άλλη κοινωνία, έξω από την τοπική ή την εθνική κοινωνία, να δουν πρακτικές από άλλες χώρες, από άλλους τόπους και μέσα απ’ αυτές, να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους και να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι, «δυστυχώς, συνηθίζουμε και βολευόμαστε σε μια κατάσταση. Λέμε, έτσι είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Νομίζω, αν τα παιδιά τα σπρώξουμε στην κατεύθυνση της αλλαγής, το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία, είναι να κερδίσουμε και να ανελιχθούμε».