Από τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Δράμας
Εθελοντική καταγραφή και διάσχιση
του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε6
από Δραμινούς δρομείς
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα εθελοντική πρωτοβουλία προχωράει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας, προκειμένου να διασχίσει και να καταγράψει το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6, στα όρια του Νομού Δράμας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το ελληνικό έδαφος διατρέχουν δύο ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων, το Ε4 που διατρέχει κάθετα ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, μέχρι την Κρήτη, και το Ε6 οριζόντια, από την Ηγουμενίτσα έως τη Σαμοθράκη. Το Ε6 είναι και αυτό που περνάει από τη βόρεια πλευρά του Νομού Δράμας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας, έχει ξεκινήσει μια εθελοντική πρωτοβουλία, ώστε να καταγράψει το μονοπάτι Ε6 και να το διασχίσει, αλλά και να φωτογραφήσει και να βιντεοσκοπήσει διάφορα σημεία του.
Σχετικά με το θέμα αυτό, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι, «έχουμε προγραμματίσει ως Σύλλογος και ως ομάδα ενεργών πολιτών, να διασχίσουμε το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων αποστάσεων Ε6 που διέρχεται από το Βόρειο μέρος του Νομού Δράμας»
Όπως σημειώνει, «η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από τον καταρράκτη Τραχωνίου στην περιοχή του Παρανεστίου, για να καταλήξουμε στην Άνω Βροντού».
Ιδιαίτερα τονίζει ότι, «είναι μια κίνηση που έχει σκοπό να τονώσει το ενδιαφέρον για το μονοπάτι αυτό που χρόνια είναι παραμελημένο μιας και τρέχουν διαδικασίες για την αξιοποίηση και ανάδειξή του».
Τονίζει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος ότι, «είναι μια ομάδα φίλων, 12 ατόμων αυτή την ώρα, με 4 άτομα υποστήριξη. Η διάσχιση θα γίνει σε πέντε μέρες ξεκινώντας από την 1η Μαΐου – τη γιορτή της άνοιξης. Πρώτος σταθμός το Παρανέστι, δεύτερος το Λιβαδερό, τρίτος ο Βώλακας και τέταρτη μέρα στο Νευροκόπι, για να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας την πέμπτη μέρα». Το σύνολο της διαδρομής είναι 160 χιλιόμετρα με 5.500 μέτρα υψομετρική διαφορά.
Πως είναι σήμερα το μονοπάτι Ε6 στη Δράμα
Ερωτώμενος για το ποιες ενέργειες θα κάνει η ομάδα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δράμας, επισημαίνει: «Εμείς θα οδοιπορήσουμε στο ίχνος του κομματιού αυτού που το είχαμε χαράξει πριν από χρόνια, ενώ θα γίνει μια βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση των μερών που διερχόμαστε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας θα υπάρχει τροφοδοσία και υποστήριξη από την ομάδα των εθελοντών σε ό,τι χρειαστεί».
Ερωτώμενος για το ποια είναι σήμερα η κατάσταση στο τμήμα της Δράμας του μονοπατιού Ε6, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι, «το μονοπάτι είναι παλιά σηματοδοτημένο από εμάς, κάποια σήματα λόγω καιρού έχουν πέσει, έχουν γίνει κατολισθήσεις, είναι τα λατομεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Βώλακα και το έχουν κόψει. Με τα λατομεία έχουμε έρθει σε συνεννόηση μαζί τους για να γίνει μια νέα διάνοιξη στο κομμάτι αυτό. Οπότε είναι ευκαιρία, όλα αυτά τα υφιστάμενα προβλήματα να τα αναδείξουμε και έτσι να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του μονοπατιού».
Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι, «πρόκειται για ένα μονοπάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα τουριστικό προορισμό για την περιοχή μας».
Ερωτώμενος για το υπόλοιπο κομμάτι του Ε6 στην υπόλοιπη Ελλάδα σε ποια κατάσταση βρίσκεται, διευκρινίζει ότι «όλα αυτά τα μονοπάτια έχουν αφεθεί στην τύχη τους, από τότε που χαράχτηκαν. Άλλα κομμάτια είναι βατά, άλλα είναι απροσπέλαστα, κάποια έχουν εξαφανιστεί. Κι αφού έχουμε μόνο δύο τέτοια μονοπάτια σε όλη την Ελλάδα, καιρός είναι να τα αναδείξουμε και να τα συνδέσουμε με τα τοπικά μονοπάτια, ώστε να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά όλο το φυσιολατρικό και περιπατητικό ενδιαφέρον του κόσμου».
Δύσκολη η διάσχιση
Το να προσπαθήσει κανείς να διασχίσει όλο αυτό το μονοπάτι, είναι πολύ δύσκολο. Το πιθανότερο είναι ότι θα χαθεί και θα καταλήξει κάπου εκτός προορισμού ή θα διακόψει την προσπάθειά του απελπισμένος από το αδιαπέραστο της διαδρομής.
Τα μονοπάτια αυτά από τη χάραξή τους τη δεκαετία του ’80, αφέθηκαν στην τύχη τους. Σε πολλά σημεία έκλεισαν από την αναγέννηση της φύσης, σε άλλα σημεία διακόπηκε η συνέχειά τους από τη διάνοιξη δασικών δρόμων αλλά και εμπορικών δραστηριοτήτων λατομείων μαρμάρου και ανεμογεννητριών.
«Για την κατάσταση αυτή, φαίνεται ότι έφταιξε και το γεγονός ότι η χάραξή τους έγινε επί χάρτου και δεν έγινε αποτύπωση σε μορφή gps και το ότι δεν μπήκαν στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό μονοπατιών και γύρω από αυτά να αναπτυχθούν τα τοπικά δίκτυα, αποτελώντας παράγοντα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης αλλά και προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Ιστορικό καταγραφής
«Προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια ως Σύλλογος Δρομέων Υγείας Δράμας αλλά και η ομάδα ενεργών πολιτών Les Trailers να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, τουλάχιστον στην Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας και να επεκταθεί η προσπάθεια αυτή σε όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Μετά από πέντε χρόνια συνεχών προσπαθειών και οχλήσεων φαίνεται κάποια πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους αλλά θέλει ακόμη αρκετή δουλειά».
Το 2022 ξεκίνησε η προσπάθεια αποτύπωσης του ίχνους του μονοπατιού σε μορφή gps καθώς και η τοπογραφική αποτύπωση τοποθέτησης της σήμανσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Ακολούθησε η μελέτη του συγκεκριμένου έργου και αναμένεται η προκήρυξή του.
Καταλήγοντας ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζει ιδιαίτερα: «Πιστεύουμε ότι το εγχείρημα αυτό να είναι το έναυσμα όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, ορειβατικών συλλόγων, τουριστικών επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιπατητών, ώστε να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου αποτύπωσης και σηματοδότησης ολόκληρου του Ε6 και να δοθεί στη διάθεση όλων ως ένα ακόμη τουριστικό προϊόν».