Home > Νέα > Το ετήσιο μνημόσυνο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από την Θρακική Εστία Δράμας

Το ετήσιο μνημόσυνο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού από την Θρακική Εστία Δράμας

Το ετήσιο μνημόσυνο για τη Γενοκτονία

του Θρακικού Ελληνισμού

από την Θρακική Εστία Δράμας

 

 

Ετήσιο μνημόσυνο για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού, πρόκειται να πραγματοποιήσει η Θρακική Εστία Δράμας, την Κυριακή 6 Απριλίου, στις 9.00 π.μ., στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στη Δράμα.

Η Θρακική Εστία Δράμας, πραγματοποιεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των θυμάτων της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού της 6ης Απριλίου με τη συμμετοχή πολλών θρακικών, και όχι μόνο, σωματείων.

Αξίζει να τονίσουμε ότι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, του Ναού φιλοξενούνται τα ιερά κειμήλια (φορητές εικόνες και σκεύη) από τον ομώνυμο ναό στην Αδριανούπολη. Ενός Ναού που κατέστη το κέντρο αναφοράς των Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην πόλη αλλά και στην περιοχή της Δράμας, όπου τοποθετήθηκε το πρώτο στην Ελλάδα, και μοναδικό μέχρι και προσφάτως, μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας των Θρακιωτών.

Αυτή η στήλη μνήμης, στη θρακιώτικη προσφυγική ενορία της πόλης μας αποτελεί το μνημείο της γενοκτονίας των Θρακιωτών, το οποίο ανεγέρθηκε το 2012 με πρωτοβουλία και έξοδα της Θρακικής Εστίας Δράμας και με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, από την οποία και παραχωρήθηκε ο συγκεκριμένος χώρος.

Θα πρέπει  να σημειωθεί ότι, η 6η Απριλίου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού με το άρθρο 48 του νόμου 4954/22 (ΦΕΚ 136 της 9ης Ιουλίου 2022), σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους, που ξεκίνησε το «Μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923 με την εξαφάνιση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής.

Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, η απόφαση αυτή επισημοποιήθηκε και από τη Βουλή.

Αρχές του 2025, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, υπέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα: αυτό της  καθιέρωσης της 6ης Απριλίου κάθε έτους, ως Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού για όλη την επικράτεια.

Η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923. Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος.

Όπως είναι γνωστό, ήδη έχουν αναγνωριστεί από την πολιτεία οι γενοκτονίες του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ουσιαστικά, η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας είχε προηγηθεί, προετοιμάζοντας έτσι τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.