Home > νέα > Τι πραγματικά συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;

 

74.000 ευρώ διέθεσε η Περιφέρεια ΑΜΘ για την ανάδειξη ιδιώτη στη Β΄ Φάση

Τι πραγματικά συμβαίνει με το

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;

Σήμερα η έγκριση διακήρυξης για τον ανάδοχο που θα το λειτουργήσει μέχρι τέλος της σεζόν

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ συμβαίνει τελικά με το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ); Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2017 ακόμα, το θέμα αυτό σέρνεται εν μέσω επιστολών, χωρίς να δίνονται από κανέναν αρμόδιο, πλήρως υπεύθυνες, πειστικές και κυρίως αληθινές πληροφορίες.

Το Χ.Κ. Φαλακρού, μπλέχτηκε σε μια άκρως προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη και του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ) κ. Μέτιου. Αιτία ήταν η αφαίρεση αρμοδιοτήτων του πρώτου από τον δεύτερο. Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη από τον κ. Μέτιο, δεν έγινε βέβαια για το Φαλακρό, αλλά για τις υποθέσεις που έχει με την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο κ. Πατακάκης, γνώριζε ότι ο κ. Μέτιος θα του αφαιρούσε αρμοδιότητες εξαιτίας της καταδίκης του σε πρώτο βαθμό από το Δικαστήριο της Δράμας, και έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή διαμαρτυρίας μία ημέρα πριν, όπου προσπάθησε να εμπλέξει στην απόφαση αυτή, το θέμα του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης και το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Και τα δύο αυτά θέματα, ουδεμία σχέση έχουν με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του κ. Πατακάκη.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει, είναι ότι κανένας από τους δύο άμεσα αρμόδιους, ούτε ο κ. Μέτιος ούτε και ο κ. Πατακάκης, μπήκαν στη διαδικασία να καλέσουν για μια συνέντευξη Τύπου και να δώσουν πλήρεις απαντήσεις, όσον αφορά τουλάχιστον το Χιονοδρομικό Κέντρο. Άφησαν τεχνηέντως και οι δύο να πλανώνται διάφορες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν διχογνωμίες στη Δράμα, αλλά και να δημιουργηθούν διάφορες τάσεις, πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον.

 

Τα προβλήματα διορθώνονται

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (ΧΚΦ), αποτελεί γενικότερα μια προβληματική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και από τότε ουσιαστικά που πέρασε στα χέρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ), η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι, το ΧΚΦ είναι στην αρμοδιότητα του κ. Πατακάκη.

Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι το ΧΚΦ ανήκει στην Περιφέρεια ΑΜΘ και είναι ιδιοκτησία της. Έχει πλέον όλες τις απαραίτητες άδειες, έχει τα απαραίτητα σήματα και μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και νόμιμα μέσα από τις όποιες αναγκαίες διαδικασίες.

 

Έγινε παραχώρηση σε ιδιώτη;

Θα πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, το ΧΚΦ δεν έχει παραχωρηθεί πλήρως ή μερικώς σε κανέναν ιδιώτη. Η παρανόηση αυτή έχει γίνει ίσως, επειδή από πέρυσι αλλά και φέτος για την χιονοδρομική περίοδο, το έργο της λειτουργίας του ανατέθηκε σε ιδιώτη. Για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα  όμως. Το σωστό είναι ότι έγινε ανάθεση έργου μόνο για τη χιονοδρομική περίοδο 2016-2017 και στη συνέχεια αυτή η συνεργασία λύθηκε.

Αυτή τη στιγμή και μέχρι σήμερα από την έναρξη της χιονοδρομικής περιόδου (χ.π.) 2017-2018, ανάδοχος είναι η ίδια εταιρία που το είχε πάρει και πέρυσι: «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ Υιοί Ν. Νουλίκα Ο.Ε.» Το ΧΚΦ είναι ανοικτό και λειτουργεί με χρήματα που έχει εντάξει για τη λειτουργία του η Περιφέρεια ΑΜΘ. Πρόκειται για το γνωστό ποσό των 63.000 ευρώ που έχει συζητηθεί κατά κόρον. Έχει τη λειτουργία για την Α΄ Φάση της χ.π. Η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, το πήρε με συνολικό τίμημα 38.812 ευρώ με τον ΦΠΑ. (Πρακτικό αριθ. 70/2017 της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 23 ημέρες.

ΔΙΆΕΔ

 

 

Έγκριση 74.000 ευρώ για τη συνέχεια

Αυτή τη στιγμή το ΧΚΦ βρίσκεται στην Α΄ Φάση λειτουργίας του. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, η Περιφέρεια ΑΜΘ έδωσε 63.000 για το άνοιγμα του Χιονοδρομικού Κέντρου. Τα χρήματα αυτά, είναι τα έσοδα από τα εισιτήρια που περιήλθαν στην Περιφέρεια, από τη λειτουργία του κατά την χ.π. 2016-2017. Χρήματα όμως που δεν αρκούν για όλη τη διάρκεια της περιόδου, μέχρι την Άνοιξη του 2018.

Μετά από τη δημόσια επιστολή Πατακάκη και τις καταγγελίες του κατά του κ. Μέτιου και της Περιφέρειας, αλλά και μετά από την έντονη δημοσιότητα που ακολούθησε για το θέμα αυτό, το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 2017, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εντάξει άλλα 74.400 ευρώ για τη συνέχεια της λειτουργίας του Φαλακρού. Τα χρήματα αυτά εντάχθηκαν από την Περιφέρεια ΑΜΘ στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης Έτους 2018 της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Πρόκειται για το γνωστό Πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας. Μ’ αυτά τα χρήματα, το ΧΚΦ θα μπορέσει να βγάλει το σύνολο της φετινής χιονοδρομικής περιόδου (χ.π.)

Για να το εξηγήσουμε αναλυτικότερα: τα πρώτα χρήματα των 63.000 ευρώ, αρκούν μόνο για την Α΄ Φάση, η οποία λήγει στις 15 Ιανουαρίου. Επειδή όμως δεν υπήρξε η κατάλληλη χιονόπτωση στην περιοχή, τα χρήματα αρκούν για να δοθεί μια μικρή παράταση. Η οποία δόθηκε για άλλες τόσες ημέρες. Επί της ουσίας, βοηθούν και τα όποια έσοδα από τα εισιτήρια υπήρξαν αυτές τις μέρες και έτσι το Φαλακρό παραμένει ανοικτό και λειτουργεί.

Με την ένταξη του νέου ποσού των 74.400 ευρώ, θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει δημοπράτηση της ανάθεσης σε ιδιώτη, ώστε να συνεχιστεί η συντήρηση του χώρου και των μηχανημάτων εκεί και να δουλέψει μέχρι τέλος της περιόδου.

Ήδη, στις 4 Ιανουαρίου 2018 και με την απόφαση 1/2018, η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ, δέσμευση τις 74.000 ευρώ για το ΧΚ Φαλακρού, μεταξύ διαφόρων άλλων ποσών για την Π.Ε. Δράμας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Πρωινό Τύπου», σήμερα ή αύριο, η Οικονομική Επιτροπή θα εγκρίνει τη διακήρυξη για το έργο της ανάδειξης ιδιώτη για τη λειτουργία του ΧΚΦ. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν άλλα ζητήματα, η ανάδειξη του ιδιώτη θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

 

Τι λειτουργεί στο Φαλακρό σήμερα

Τι λειτουργεί όμως σήμερα Χιονοδρομικό Κέντρο της Δράμας; Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες δεν έχουν συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε, εκτός από τους βασικούς ελέγχους ασφάλειας ή την αντικατάσταση μόνο κάποιων απαραίτητων εξαρτημάτων.

Δυο αναβατήρες δεν λειτουργούν. Πρόκειται για τον λεγόμενο «παππού»  και τον διθέσιο. Έχουν χαλάσει από το 2008 και μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία από τότε. Ούτε συντηρούνται, ούτε επισκευάζονται, ούτε γίνεται τίποτα άλλο. Απλώς υπάρχουν εκεί. Πέρυσι μόνο κατέβηκαν οι καρέκλες που ήταν κρεμασμένες εκεί για 8 χρόνια.

Από τους αναβατήρες αυτή τη στιγμή λειτουργούν: Μία τετραθέσια καρέκλα που αυτή την περίοδο δουλεύει. Μάλιστα μέχρι σήμερα έχουν ανέβει περίπου 5.000 άτομα. Λειτουργούν επίσης τρεις συρόμενοι που είναι διασκορπισμένο στο χώρο και τρία baby lift. (Τα τελευταία προς το παρόν είναι κλειστά γιατί δεν υπάρχει ο ιδιώτης για τη συντήρησή τους). Όλα τα έσοδα αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στην Περιφέρεια και σε κανέναν ιδιώτη. Όταν υπάρχει ιδιώτης, λαμβάνει ένα ποσοστό ανάλογα με τη λειτουργία τους.

 

Τι έγινε με το 1,6 εκατ. ευρώ;

Όπως είναι γνωστό, μεγάλο ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση του 1.600.000 ευρώ, τα οποία ζήτησε η Π.Ε. Δράμας από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το ίδιο το Υπουργείο μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει καμία απάντηση, ούτε θετική ούτε αρνητική στη Δράμα για τη χρηματοδότηση.

Γιατί όμως ζήτησε η Π.Ε. Δράμας 1,6 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Τύπου», μέσα στα χρήματα αυτά, προϋπολογίζεται ένα ποσό 250.000 ευρώ, για την επισκευή των δύο αναβατήρων που δεν λειτουργούν από το 2008 («παππούς» και διθέσιος).

Επιπλέον, ένα ποσό 120.000 ευρώ, προϋπολογίζεται για τη συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων που δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ, αλλά και για διάφορες βελτιώσεις στις πίστες, στα πάρκινγκ και άλλους χώρους.

Τέλος, το υπόλοιπο 1.200.000 ευρώ, ζητήθηκε προκειμένου να γίνει ένας διαγωνισμός, ώστε να αναδειχθεί ιδιώτης για τη λειτουργία του ΧΚΦ για τα επόμενα 3 χρόνια ή 2+1 χρόνια, ώστε να μην γίνεται κάθε χρόνο η ίδια διακήρυξη.

Μέσα από διάφορες κινήσεις που έγιναν από την Άνοιξη του 2017 ώστε να μπορέσει να γίνει δεκτή η χρηματοδότηση αυτή από το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, φαίνεται πως έγιναν διάφορα λάθη και παραλείψεις, τα οποία τελικά οδήγησαν το Υπουργείο να μην απαντήσει, ή να ζητήσει περαιτέρω οικονομοτεχνικές μελέτες.

Μέσα από την ανταλλαγή των επιστολών του κ. Πατακάκη και τις δηλώσεις του κ. Μέτιου, το μόνο που διαφαίνεται ξεκάθαρο, είναι ότι ο ένας κατηγορεί τον άλλο για λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.

Τον Απρίλιο του 2017, η Π.Ε. Δράμας απέστειλε σχετικά έγγραφα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ζητώντας ένα ποσό 740.000 ευρώ. Μέσα στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονταν τα 250.000 ευρώ για την επισκευή και λειτουργία των δύο αναβατήρων που δεν λειτουργούν από το 2008. Αν οι δύο αναβατήρες λειτουργούσαν, το ετήσιο κόστος του ΧΚΦ είναι 400.000 ευρώ. Χωρίς εκείνους πέφτει στις 250.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν απάντησε ποτέ σ’ αυτό το αίτημα της Δράμας. Έφτασε το καλοκαίρι, ο καιρός περνούσε και εδώ ακολούθησε μια σειρά από κινήσεις μέχρι το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτό διαμήνυσε στην ΠΑΜΘ ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες, η Δράμα λέει όμως ότι όλες οι μελέτες έχουν αποσταλεί. Επί της ουσίας, κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς ποιες μελέτες χρειάζονται ακόμα για να εγκρίνει το Υπουργείου 1,6 εκατ. ευρώ για το Φαλακρό. Και το Υπουργείο δεν έστειλε καμία απολύτως απάντηση!