Home > νέα > Διαφωνίες για τον τρόπο κατασκευής του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων στα Κουδούνια Δράμας Προβληματισμός από τη λύση μίσθωσης αγροτεμαχίου στα Κουδούνια

Διαφωνίες για τον τρόπο κατασκευής του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων στα Κουδούνια Δράμας Προβληματισμός από τη λύση μίσθωσης αγροτεμαχίου στα Κουδούνια

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Διαφωνίες για τον τρόπο κατασκευής

του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων

στα Κουδούνια Δράμας

Προβληματισμός από τη λύση μίσθωσης αγροτεμαχίου στα Κουδούνια

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΟΝΗ συζήτηση προκάλεσε στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της περασμένης Τρίτης 1 Απριλίου, ένα θέμα που άπτεται της κατασκευής του νέου Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Δράμας.

Το συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, αφορούσε στο αίτημα ενός συνδημότη μας κατοίκου Κουδουνιών κατ’ επάγγελμα αγρότη, ο οποίος εκμίσθωσε από το Δήμο Δράμας χωράφι στην περιοχή του αγροκτήματος Κουδουνίων, εμβαδού 9.972 τ.μ., το οποίο εμπίπτει στον σχολικό κλήρο και εκμίσθωνε με σχετικό συμφωνητικό από το 2021. Ο ίδιος μάλιστα εκμισθώνει και άλλα δύο με το ίδιο συμφωνητικό.

Από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κυρίως από το δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Χαραλαμπίδη, φαίνεται ότι ο εν λόγω δημότης σχεδόν αναγκάζεται να αφήσει το χωράφι αυτό, προκειμένου αυτό να ενταχθεί στον χώρο του νέου Καταφυγίου Αδέσποτων που ήδη ετοιμάζει ο Δήμος. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι αυτό έγινε μετά από κοινή απόφαση, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μλεκάνης, σημείωσε για άλλα μια φορά ότι, χωράφια που είναι χαρακτηρισμένα ως σχολικός κλήρος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για παρόμοια έργα, καθώς αυτά αποτελούν έσοδα για τη λειτουργία των σχολείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το θέμα για το ζήτημα του σχολικού κλήρου έχει γίνει και άλλες φορές συζήτηση που αφορά το Καταφύγιο Αδέσποτων. Αρχικά, ο κ. Μλεκάνης είπε ότι «για τη λύση της μίσθωσης δεν υπάρχει αντίθεση, όμως σε κάθε περίπτωση – επειδή φαντάζομαι ότι γίνεται για να είναι άδειο (σ.σ. το χωράφι) για να προχωρήσει η διαδικασία του Καταφυγίου, εμείς επιμένουμε ότι δεν μπορεί σε σχολικό κλήρο να γίνει χρήση για άλλο λόγο παρά μόνο για να αποφέρει έσοδα για τη λειτουργία των σχολείων».

Στη συνέχεια και από την πλευρά του ο κ. Χαραλαμπίδης, εξήγησε για άλλη μια φορά, ότι, «για το Καταφύγιο δεν έχει γίνει καμιά διαβούλευση, δεν υπάρχει καμιά απόφαση της Κοινότητας Κουδουνίων, καμιά διαδικασία και προφανώς δεν βολεύει κάποιους ενδεχομένως».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «συνηγορούμε να γίνει το Καταφύγιο, αλλά διαφωνούμε στη διαδικασία επιλογής της θέσης». Όπως είπε, «ο εν λόγω συνδημότης, είχε ενοικιάσει το συγκεκριμένο αγρόκτημα μέχρι το 2027, και έρχεται βιαίως και αναγκαστικά να κάνει αίτηση λύσης της μίσθωσης χωρίς να επικαλείται κανένα λόγο».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χαραλαμπίδης, «ο Δήμος έκανε την περίφραξη και δεν μπορεί να μπει στο χωράφι του και χωρίς καμιά ενημέρωση, ενώ δεν έχει πάρει καμιά έγγραφη ενημέρωση. Με υπαιτιότητα του Δήμου, έκανε το αίτημα λύσης και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες». Αναρωτήθηκε ακόμα ο ίδιος, αν θα πρέπει να πληρώσει την τήρηση του μισθωτηρίου μέχρι το 2027, ενώ έθεσε και «ζήτημα νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου» για τη λύση της μίσθωσης με τον τρόπο που γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι χάνει και τις καλλιεργητικές περιόδους που σημαίνει ότι χάνει και έσοδα από την καλλιέργεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο κ. Χαραλαμπίδης έχει καταθέσει τις αντιδράσεις του για το συγκεκριμένο σημείο για την κατασκευή του Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων, στο αγρόκτημα Κουδουνίων, επισημαίνοντας ότι δεν θα ψηφίσει το θέμα και ζητώντας να καταγραφεί στα πρακτικά και ο ακριβής λόγος. Στο ίδιο πλαίσιο στάθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας παράταξης.

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «όλα όσα αναφέρθηκαν, τα είδε η Νομική Υπηρεσία, έγινε η συμφωνία ότι φεύγει από το ένα αγροτεμάχιο και όχι από τα άλλα δύο. Οτιδήποτε άλλο σε επίπεδο τροποποίησης, η Υπηρεσία και ο Διευθυντής έκαναν όλη τη συνεννόηση. Το ζητούμενο είναι ότι, κατόπιν συνεννόησης, συμφώνησε να φύγει για να γίνει το Καταφύγιο».

Όπως είπε μάλιστα ο δήμαρχος, «ο συγκεκριμένος αγρός (σ.σ. βαμβάκι) δεν είναι υψηλής παραγωγικότητας. Και σεβόμενος έναν αγρότη, κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε. Ειπώθηκαν τα πάντα, δεν τιμωρούμε κανέναν. Υπάρχει αμοιβαία διάλυση του συμβολαίου και προχωράμε. Κάνουμε ένα έργο που θα το χαρείτε όλοι αλλά και η τοπική κοινωνία, η οποία θα έχει και συμμετοχή και θα το δείτε στο μέλλον».

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η «Πόλη και Ζωή» ψήφισε θετικά θέτοντας ως παρατήρηση το θέμα για τον σχολικό κλήρο, η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» καταψήφισε, ενώ θετικά και με παρατηρήσεις ψήφισε η παράταξη «Πρότζεκτ για τη Δράμα», ζητώντας την τροποποίηση του συμφωνητικού ως προς το ότι λύεται η συμφωνία μόνο για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο και όχι τα άλλα δύο.

Καταψηφίζοντας ο κ. Καψημάλης, συμφώνησε με την κατασκευή του Καταφυγίου, διαφωνώντας όμως με τον τρόπο που γίνεται αυτό και ότι γίνεται με τη ΣΑΤΑ της Κοινότητας Δράμας και όχι από την Κοινότητα Κουδουνίων ή από κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τέλος ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, σημείωσε ότι «ήδη έχουμε πάρει νερό στην περιοχή, έχει ξεκινήσει να γίνεται αποχέτευση, σύντομα θα μπει ηλεκτρικό, ενώ θα γίνουν και ασφαλιστικά, που είναι σημαντικές υποδομές για να πάρει μια αξία η περιοχή».