Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος παρουσιάζει στη Δράμα
το νέο του βιβλίο «Μαυροκορδάτος και Τρικούπης,
Βενιζέλος και Καραμανλής: Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος»
Οι πολιτικοί της νεότερης Ελλάδας διαμόρφωσαν το πολίτευμα και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη δημοκρατική μας παράδοση. Ποιοι ήταν εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός Συντάγματος που άντεξε στον χρόνο; Ο συνταγματολόγος και συγγραφέας Νίκος Κ. Αλιβιζάτος υπογράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τους «αρχιτέκτονες» του πολιτεύματός μας, στην οποία φωτίζει όχι μόνο τη δράση τους, αλλά και την καθοριστική δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων.
Την Τρίτη 8 Απριλίου, ο συγγραφέας θα επισκεφτεί τη Δράμα, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο του και θα συνομιλήσει με εκλεκτούς καλεσμένους για την ιστορία του ελληνικού Συντάγματος και τον ρόλο του στη θωράκιση της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.
Ο συνταγματολόγος και συγγραφέας Νίκος Κ. Αλιβιζάτος θα βρεθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Δράμας (Λ. Λαμπριανίδη 40), σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και το βιβλιοπωλείο Βιβλιογνώση στις 7:30 μ.μ.. Προλογίζει η διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Γεωργία Μπακάλη. Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος. Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στους απολογισμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, οι επιδόσεις της νεότερης Ελλάδας στο πεδίο του πολιτεύματος και των θεσμών συστηματικά υποβαθμίζονται. Τουναντίον, υπερτονίζονται οι πελατειακές σχέσεις, οι εμφύλιες διενέξεις και οι εκτροπές μιας διαδρομής η οποία, παρ’ όλα αυτά, ήταν συγκριτικά πολύ ανοδικότερη από την αντίστοιχη των γειτόνων μας και πολλών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών. Σε ποιους τελικά οφείλεται ο θετικός αυτός απολογισμός; Χωρίς να παραβλέπονται οι σκοτεινές πτυχές της διαδρομής αυτής, αναδεικνύεται η ξεχωριστή συμβολή στη δημιουργία της τεσσάρων πολιτικών ηγετών της νεότερης ιστορίας: του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με διαφορετικές καταβολές, ο καθένας τους μπόρεσε να υπερβεί απίστευτες δυσκολίες και να αφήσει το στίγμα του στο πολίτευμα και τη λειτουργία του. Γιατί όλοι είχαν την ευφυΐα να τοποθετούν την Ελλάδα στον διεθνή της περίγυρο και να βλέπουν πιο μακριά από την εποχή τους. Ήταν οι «αρχιτέκτονες» του πολιτεύματος.
Μαυροκορδάτος, λοιπόν, Τρικούπης, Βενιζέλος, Καραμανλής. Εκτός από την πανθομολογούμενη ευστροφία, την πολιτική οξυδέρκεια και τον πραγματισμό τους, είχαν και κάτι άλλο κοινό: την πεποίθηση ότι το Σύνταγμα «μετράει». Ότι δηλαδή δεν είναι πρόσχημα για να εξωραΐζει τις σχέσεις εξουσίας, αλλά κάτι παραπάνω: είναι σύνολο κανόνων και αρχών που αποβλέπουν στον περιορισμό της εξουσίας. Γι’ αυτό, στον βαθμό που τηρείται, το Σύνταγμα μετατρέπει την εξουσία σε αυθεντία. Ταυτόχρονα, οριοθετεί τη νομιμότητα και μέσω αυτής νομιμοποιεί την εξουσία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Δίδαξε συνταγματικό δίκαιο στη Νομική Αθηνών από το 1979 έως το 2016. Εξακολουθεί να ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση, 1922-1974. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (Θεμέλιο, 1983), Το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη νεοελληνική ιστορία, 1800-2010 (Πόλις, 2011) και Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω. 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες (Μεταίχμιο, 2020).