Home > νέα > Ψηφιακή τεχνολογία «ζωντανεύει» τη Μάχη των Οχυρών στο Λίσσε

Ψηφιακή τεχνολογία «ζωντανεύει» τη Μάχη των Οχυρών στο Λίσσε

Ψηφιακή τεχνολογία

«ζωντανεύει» τη Μάχη των Οχυρών στο Λίσσε

 

ΜΕ ΤΗ δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 6 Απριλίου στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, οι εκδηλώσεις μνήμης στο Οχυρό Λίσσε.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Οχυρό και στη συνέχεια, στον χώρο του μνημείου στο Οχυρό Λίσσε, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, αποδίδοντας με την παρουσία του τη δέουσα πνευματική βαρύτητα στην εκδήλωση.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Γεώργιο Χαλκίδη, ο οποίος ανέδειξε με τεκμηριωμένο και συναισθηματικά φορτισμένο λόγο τη σημασία της αντίστασης και της θυσίας των υπερασπιστών των Οχυρών. Η τελετή περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Μεταξύ των επισήμων παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι της Βουλής, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παραλαβή σπάνιων τεκμηρίων από τον Δήμαρχο, τα οποία προσέφεραν ο Λέκτορας αεροπορικής Ιστορίας κ. Κωνσταντίνος Λαγός και ο ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς. Ξεχωριστή εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση του ψηφιακού ολογράμματος, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί σύντομα στον Δήμο Κάτω Νευροκοπίου από τον κ. Νικόλαο Πάχτα. Το καινοτόμο αυτό έργο αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο αποτύπωσης και παρουσίασης της ιστορικής μνήμης, φέρνοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία της Ιστορίας.

Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιστορικού κ. Κωνσταντίνου Λαγού, το οποίο καταγράφει με επιστημονική ακρίβεια και ανθρώπινη ευαισθησία τα γεγονότα της περιόδου. Η συμβολή του έργου του στην τεκμηρίωση της Μάχης των Οχυρών είναι καθοριστική και πολύτιμη για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η σύγχρονη τεχνολογία στο Οχυρό Λίσσε

Από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι ότι, από τον φετινό εορτασμό, η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο παρελθόν, προκαλώντας τον εύλογο θαυμασμό τους. Για πρώτη φορά ζωντάνεψαν τα ολογράμματα ενός υπερασπιστή των οχυρών και του τελευταίου διοικητή του, του αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δετοράκη.

Χάρη στον Νίκο Πάχτα και τη δημιουργική ομάδα της Digital Innovations παρουσιάστηκε η ολογραφική απεικόνιση ενός υπερασπιστή των οχυρών, ο οποίος σε μια ανάπαυλα της μάχης εξιστορεί ιδιαίτερα γλαφυρά τα γεγονότα. Ο τελευταίος διοικητής του Οχυρού Λίσσε, ζωντανεύει μέσα από την ιστορία και μιλάει για την απόδοση σεβασμού από τη μεριά του Γερμανού αξιωματικού προς τους ηρωικούς υπερασπιστές των οχυρών. Η συνολική διάρκεια των δυο αφηγήσεων που θα παρακολουθούν οι επισκέπτες μέσα στις στοές των οχυρών ανέρχεται στα δεκαοχτώ λεπτά.

Ο κ. Πάχτας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι το σενάριο προβλέπει πως τα δυο ολογράμματα θα παρουσιάζονται μέσα στις στοές σε φυσικό μέγεθος, εξιστορώντας την ιστορία τους. Επίσης, οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία της διαδραστικής επικοινωνίας με τον στρατιώτη, απευθύνοντάς του συγκεκριμένα ερωτήματα για την κατασκευή και την οργάνωση των οχυρών και λαμβάνοντας τις ανάλογες απαντήσεις.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου», τονίζει ο κ. Πάχτας, «στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα κολακευτικά του λόγια για το έργο μας, αλλά και στον δήμαρχο Κάτω Νευροκοπίου Λευτέρη Ταμπουρίδη για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Ευχαριστίες στην ψυχή του Λίσσε, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου για τις άοκνες προσπάθειές του και φυσικά στον ηθοποιό Δημήτρη Ελιά που ενσάρκωσε τον στρατιώτη. Ευχαριστίες αξίζουν στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη για τα εξαιρετικά κείμενά του, στην Ελένη Χατζηκωνσταντίνου για τη δημιουργία των ερωτήσεων των επισκεπτών και στην Ελένη Πνευματικού για την κινηματογράφηση».

Τα τελευταία δυο χρόνια η διοίκηση του δήμου Κάτω Νευροκοπίου κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για την συνολική ανάδειξη του Οχυρού Λίσσε και της πολυσήμαντης ιστορίας του. Συγκεντρώνει πολύτιμο αρχειακό υλικό και ενσωματώνει τη σύγχρονη τεχνολογία για την όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή και κατανόηση των όσων διαδραματίστηκαν εκεί την Άνοιξη του 1941.

Στο Κάτω Νευροκόπι τα περισσότερα οχυρά

Το Οχυρό Λίσσε είναι μέρος των μεγάλων οχυρωματικών έργων και επίγειων κατασκευών κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά». Κατασκευάστηκαν με μεγάλη μυστικότητα από ελληνικά χέρια και με τα πιο σύγχρονα υλικά της εποχής εκείνης.

Έντεκα από τα εικοσιένα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», από τον Στρυμόνα μέχρι την Κομοτηνή, βρίσκονται στο δήμο Κάτω Νευροκοπίου. Συγκεκριμένα είναι τα: Περσέκ – Μπαμπαζώρα – Μάλιαγκα – Περιθώρι – Παρταλούσκα – Ντάσαβλη – Λίσσε – Πυραμϊδοειδές – Καστίλο – Άγιος Νικόλαος – Μπρατσέβα.

Το Οχυρό Λίσσε έχει χαρακτηριστεί ως η «ναυαρχίδα» της «Γραμμής Μεταξά», όπου ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε εναντίον των γερμανικών και βουλγαρικών μεραρχιών. Παρά τις σφοδρές επιθέσεις των εισβολέων, τα Οχυρά δεν καταλήφθηκαν και παραδόθηκαν μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Το οχυρό πήρε το όνομά του από το παρακείμενο χωριό Λίσσε και αντίθετα το χωριό πήρε το όνομα Οχυρό, κάνοντας έτσι μια ανταλλαγή ονομάτων.

Με πληροφορίες  ΑΠΕ-ΜΠΕ