Home > Πρώτο Θέμα > Το αδιαχώρητο στο ΤΕΠ Covidτου Νοσοκομείου Δράμας► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Νοσοκομειακών Γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας

Το αδιαχώρητο στο ΤΕΠ Covidτου Νοσοκομείου Δράμας► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Νοσοκομειακών Γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας

Εκατοντάδες προσελεύσεις τις τελευταίες ημέρες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Το αδιαχώρητο στο ΤΕΠ Covid

του Νοσοκομείου Δράμας

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Νοσοκομειακών Γιατρών, του Ιατρικού Συλλόγου και του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας

► Πάνω από 100 άτομα έκαναν προσέλευση στο Νοσοκομείο την Τρίτη 28/12

► Στους 22 οι νοσηλευόμενοι στην κλινική Covid του Νοσοκομείου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ γίνεται αυτές τις μέρες στην προσέλευση ατόμων με συμπτώματα Covid στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ Covid) του Νοσοκομείου Δράμας. Η έντονη προσέλευση έχει αρχίσει να παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα καθημερινά οι προσελεύσεις αυτές να αυξάνονται συνεχώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, είχαμε περίπου 110 προσελεύσεις θετικών κρουσμάτων ή με συμπτώματα Covid στο Νοσοκομείο, ενώ την ίδια μέρα στο Νοσοκομείο Καβάλας, ξεπέρασαν τα 200 άτομα. Παρ’ όλο αυτό, χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα περιστατικά εισαγωγής και νοσηλείας παραμένουν αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής και δεν χρήζουν νοσηλείας. Και αυτό ερμηνεύεται ως μια επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, που δείχνει ότι η συγκεκριμένη μορφή σαρώνει στην περιοχή.

Κιόρτεβε: Μεγάλη η προσέλευση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η  πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Κιόρτεβε, σημειώνει ότι «έχουμε αυξημένη προσέλευση, αλλά τα περιστατικά είναι πολύ ήπιας νόσησης και αυτή την ώρα νοσηλεύουμε μόνο 22 άτομα. Όλα τα περιστατικά επί της ουσίας εξετάζονται και φεύγουν. Τις τελευταίες ημέρες, από την Παρασκευή, έχουμε μεγάλη προσέλευση στα Επείγοντα, αλλά στη νοσηλεία είμαστε ακόμα καλά».

Ερωτώμενη σχετικά με το ιατρικό προσωπικό, η κα. Κιόρτεβε τονίζει ότι «τους τελευταίους δύο μήνες έχουν έρθει γιατροί από τα Κέντρα Υγείας και δουλεύουν στα ΤΕΠ Covid, ενώ έχουμε και τους επιταγμένους. Σε σχέση πάντως με πέρυσι, τα Επείγοντα δουλεύουν καλύτερα και νομίζω ότι θα καταφέρουμε με την προσέλευση».

Διευκρινίζει ακόμα η ίδια, ότι, «όσο κρατούνται οι νοσηλείες χαμηλά, είμαστε καλά για το Νοσοκομείο, να μην γεμίσουμε νοσηλευόμενους».

Αναφορικά με τα χειρουργεία, η κα. Κιόρτεβε σημειώνει ότι «οι χειρουργοί είναι ελάχιστοι, ενώ αυτό το διάστημα μόνο τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται».

Θετική η τροποποίηση του Οργανισμού

Στις δηλώσεις πάντως στον «Π.Τ.», η κα. Κιόρτεβε αναφέρθηκε και την τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου Δράμας, με τον οποίο συστήνεται  πλέον Αυτόνομη Μονάδα Χημειοθεραπείας.

Όπως εξηγεί, «είναι ένα πολύ θετικό βήμα η σύστημα της μονάδας για τις χημειοθεραπείες. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για όλους μας και για τους Δραμινούς που το ζητούσαμε τόσο καιρό. Το πρώτο βέβαια έγινε, αλλά έχει δρόμο ακόμα μέχρι να προκηρυχθούν οι θέσεις».

Ερωτώμενη σε πόσο χρονικό διάστημα μετά θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η μονάδα, η κα. Κιόρτεβε εκτιμάει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να λειτουργεί σε ένα με ενάμιση χρόνο περίπου: «Θα πρέπει να προκηρυχθούν οι θέσεις, να βρεθούν οι ογκολόγοι. Αν δεν βρεθούν δεν μπορεί να λειτουργήσει. Να υπάρξει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, η διαμόρφωση του χώρου και φυσικά τα χρήματα. Το σπουδαιότερο όμως είναι να βρούμε τους δύο Ογκολόγους που χρειάζονται».

Βασιλείου: Αυξημένη προσέλευση και στα μοριακά τον ιδιωτικό τομέα

Δηλώσεις για το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων στη Δράμα, έκανε και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου. Ζητώντας της να σχολιάσει πως βλέπει την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Δράμα, η ίδια σημειώνει ότι, «όντως την Τρίτη είχαμε μεγάλη προσέλευση και στον ιδιωτικό τομέα για μοριακά τεστ. Ήταν μια μέρα στη Δράμα, που φάνηκε από τις εξετάσεις, ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Δράμα και θα φανεί και στη συνέχεια με τον αριθμό κρουσμάτων που θα δηλωθούν. Αυτή την εικόνα έχουμε εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος».

Όπως τονίζει η ίδια, «βλέποντας την προσέλευση στα ιδιωτικά κέντρα και τη ζήτηση που είχαν τα μοριακά τεστ, πιστεύω ότι αυτό είναι μια γενική διασπορά στη Δράμα και όλα αυτά δικαιώνουν βέβαια και αυτά που λένε και οι επιστήμονες».

Παραμένοντας στο ίδιο θέμα, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι «σύμφωνα με τη δημόσια ενημέρωση που δίνει το Νοσοκομείο της Καβάλας, είναι ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν ξεπεράσει τα 200 περιστατικά. Και θεωρώ ότι όλοι έχουμε σοκαριστεί με την ενημέρωση για τα πανελλαδικά κρούσματα».

Όπως εξηγεί επίσης η κα. Βασιλείου, «θέλει μεγάλη προσοχή και θεωρούμε ότι το πιο σωστό είναι να κλείσουν όλα, έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτό που είχαν κάνει ως εισήγηση κάποιοι λοιμωξιολόγοι να είναι κλειστά τα κέντρα διασκέδασης την περίοδο των εορτών, ότι θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα να εμβολιαστεί ο πληθυσμός για να κινηθούμε προς μια ομαλή μετάβαση, είναι και η δική μας άποψη. Θα πρέπει να αφήσουμε ένα μήνυμα σε όλους, ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν για να βγουν έξω. Βλέπουμε τι γίνεται και η διασπορά είναι μεγάλη. Ναι, η Όμικρον έχει υπερμετάδοση, ναι η Όμικρον δεν έχει βαριά κλινική εικόνα, όμως σκεφτείτε τι πίεση είναι αυτή σε ένα Σύστημα Υγείας, όταν έχει 647 διασωληνωμένους. Βλέπουμε επίσης ότι καταγράφονται και πολλοί θάνατοι σε ηλικίες κάτω των 60 ετών».

Παπαδόπουλος: Να επιστρέψουν όσοι είναι σε αναστολή

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει με τη σειρά του ότι στην Κλινική Covid την Τρίτη είχαμε 22 άτομα στη νοσηλεία, ενώ οι 3 απ’ αυτούς θα πήγαιναν στην Παθολογία καθώς βγήκαν πλέον αρνητικοί.

«Όσο αφορά τα Εξωτερικά Ιατρεία, μόνο το πρωί είχαμε 62 επισκέψεις την Τρίτη και το απόγευμα είχαμε ξεπεράσει τα 112 άτομα».

Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι, «δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες γιατί το προσωπικό έχει πλέον κουραστεί, ενώ ζητάμε να επιστρέψουν αυτοί που είναι σε αναστολή με τα απαιτούμενα rapid test και να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε και βαριά περιστατικά».Η ΈνΗ έν