Αφιέρωμα στο ισπανόφωνο τραγούδι
Η εκδήλωση «Amigos para Siempre» (Φίλοι για πάντα) για την
εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Ροταριανός Όμιλος Δράμας συνεργάζονται σε ακόμη μια εκδήλωση
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Αφιέρωμα στο Ισπανόφωνο Τραγούδι με την ονομασία «Amigos para Siempre» (Φίλοι για πάντα), διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και ο Ροταριανός Όμιλος Δράμας.
Οι δυο φορείς, ξεκίνησαν την συνεργασία τους το 2013, ενώ μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει στο Δραμινό κοινό πλήθος εκδηλώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση, διοργανώνεται στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της πολιομυελίτιδας, μιας ασθένειας για την οποία ο Ροταριανός Όμιλος μάχεται να εξαλείψει παγκοσμίως.
Την εκδήλωση, παρουσίασαν οι διοργανωτές το πρωί της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου, σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.
Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δράμας, κ. Μίλτος Τελλίδης, ο οποίος μίλησε για την ασθένεια της πολιομυελίτιδας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη η οποία αναγνωρίζεται συνήθως από την οξεία έναρξη χαλαρής παράλυσης, ενώ ονομάζεται και παιδική παράλυση.
Η παγκόσμια προσπάθεια για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας άρχισε το 1988 υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Unicef, και του Διεθνούς Ρόταρυ.
Οι προσπάθειες αυτές έχουν μειώσει τον αριθμό των αιτήσεων διαγνωσμένων περιπτώσεων κατά 99,9%, όπως εξήγησε ο κ. Τελλίδης. Η Αμερική, ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα το 1994. Το 2000 η πολιομυελίτιδα εξαλείφτηκε σε 36 Δυτικές χώρες του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Αυστραλίας. Η Ευρώπη, ανακηρύχθηκε απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα το 2002, και μόλις το 2000 η χώρα μας.
Από το 2006, η πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική σε δύο μόνο χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Από αριστερά ο κ. Α. Πούλιος, η κα. Ε. Ζάννη, και ο κ. Μ. Τελλίδης.
Μάλιστα, ο κ. Τελλίδης αναφέρθηκε και σε ένα δυσάρεστο συμβάν το οποίο σημειώθηκε πρόσφατα σε επαρχία του Μπαλουχιστάν, στο Πακιστάν, όπου ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν μητέρα και κόρη, οι οποίες εμβολίαζαν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας.
«Σε μια πολύ πρόσφατη είδηση, αναφέρεται ότι εκτέλεσαν μητέρα και κόρη επειδή εμβολίαζαν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας.
Πέρυσι, είχαμε μόλις 21 κρούσματα και αυτά αναφέρθηκαν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, δώδεκα και εννέα αντίστοιχα.
Μέχρι σήμερα το Ροταριανό Ίδρυμα, έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας».
Αυτή η εκδήλωση έχει μεγαλύτερη σημασία, όπως επεσήμανε ο κ. Τελλίδης, γιατί από την προαιρετική συνεισφορά των ανθρώπων που θα παρευρεθούν την Κυριακή, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα προσφερθούν στο Ροταριανό Ίδρυμα για τον εμβολιασμό των παιδιών που τόσο πολύ έχουν ανάγκη ώστε να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάστιος Πούλιος, ανέφερε ότι Σύλλογος, δεν είναι μόνο ένας επιστημονικός Σύλλογος της πόλης, αλλά είναι ένας φορέας ο οποίος θέλει και επιδιώκει να παρεμβαίνει δυναμικά στα τεκταινόμενα, και να προκαλεί εκδηλώσεις και συζητήσεις σε ζητήματα που αφορούν όλους τους Δραμινούς πολίτες.
«Η εκδήλωση, σκοπό έχει να ενισχύσει το κίνημα για την καταπολέμηση της πολιομυελίτιδας, έχει όμως και έναν απώτερο στόχο, να καταδείξει ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι μια ενεργητική στάση απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.
Οι δικηγόροι της Δράμας, έχουν αφιερώσει πολλές φορές εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση, και την ενημέρωση των Δραμινών πολιτών. Έτσι, και με αυτή την εκδήλωση επιδιώκουμε να προκαλέσουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και να αναδείξουμε μια δουλειά δικών μας ανθρώπων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά αξιόλογοι».
Ακολούθως, τον λόγο πήρε η δικηγόρος και εμπνεύστρια της εκδήλωσης, κα. Έφη Ζάννη, η οποία υποστήριξε ότι συνεχίζουν μια προσπάθεια, δημιουργώντας γύρω από το πνεύμα των τραγουδιών της Ευρώπης, της Αμερικής αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Στη συνέχεια, η κα. Ζάννη μίλησε για την ιστορία του ισπανόφωνου τραγουδιού, αλλά και την σύνδεση του όρου «Ντουέντε» με την εκδήλωση.
«Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα πάρουμε αντιπροσωπευτικά τραγούδια από κάποιες ισπανόφωνες χώρες και θα σας τις μεταφέρουμε. Το κέντρο όμως του πνεύματος που έχουμε, είναι ότι θέλουμε να μεταφέρουμε το πνεύμα της Ισπανίας, που είναι ένα πνεύμα τραυματισμένο και ταυτόχρονα επαναστατικό. Όλες αυτές οι χώρες έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες βλάβες από ανθρώπους οι οποίοι επιτέθηκαν σε αυτές, αλλά και στο πνεύμα της Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πνεύμα, η Ισπανία αντιστάθηκε. Υπάρχουν τραγούδια μέσα σε αυτά τα οποία ενώ φαίνονται πάρα πολύ απλά και εύπεπτα, είναι τραγούδια επαναστατικά που χρησιμοποιήθηκαν σε περιόδους αντίστασης κατά των ανθρώπων, από δικτάτορες.
Πάρα πολλά τέτοια τραγούδια, ενώ φαίνονται ότι είναι ερωτικά και γλυκά, υποκρύπτουν από πίσω ένα επαναστατικό πνεύμα, σε επιθέσεις και σε ιδέες οι οποίες είναι αντιδημοκρατικές.
Σε αυτό το πνεύμα, εμείς προσπαθούμε και θα κάνουμε αυτή την εκδήλωση. Αυτό το πνεύμα οι Ισπανοί το ονομάζουν «ντουέντε», το οποίο δεν μεταφράζεται ακριβώς. Είναι ένα πνεύμα σκοτεινό και μυστηριακό, το οποίο έρχεται από τα βάθη της γης, διαπερνάει τον άνθρωπο από τα πόδια του, και βγαίνει μέσα από την ψυχή του και από το κεφάλι του.
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα όταν μιλούσε για το πνεύμα «ντουέντε» έλεγε ότι αυτό το πνεύμα το είχε και ο Σωκράτης όταν ήπιε το κώνειο, είχε δηλαδή δυναμική ψυχή και υπερασπίστηκε την Δημοκρατία και τις αρχές της.
Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, όχι απλώς τραγούδια που βγαίνουν μόνο από το λαρύγγι αλλά ένα «ντουέντε» που βγαίνει από την ψυχή μας», υποστήριξε μεταξύ άλλων η κα. Ζάννη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην εκδήλωση «Amigos para Siempre» (Φίλοι για πάντα), θα συμμετέχουν στο πιάνο η κα. Έφη Ζάνη, στην κιθάρα ο κ. Γιάννης Αναστασιάδης, στο σαξόφωνο ο κ. Χάρης Ξυλάς, στο βιολί η κα. Ρωξάνη Κερανοπούλου, στο τραγούδι οι κ.κ. Ρωξάνη Κερανοπούλου, Προκόπης Πολίτης, Ηλιάνα Τέγου, και ο Δρόσος Δρόσος, ενώ την επιμέλεια του βίντεο που θα προβληθεί κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έχει κάνει η κα. Μαρία Θεοδωρίδου. Παράλληλα, στην εκδήλωση θα συμμετέχει με εικαστική της παρέμβαση η ζωγράφος Ιωάννα Ζηκίδου, ενώ σε κάποια τραγούδια θα συμμετέχουν και χορευτές από την Δραμινή ομάδα «Chorodrama».