Home > Νέα >  Αφιέρωμα στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας -Από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας

 Αφιέρωμα στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας -Από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας

Από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας

 Αφιέρωμα στο πολυφωνικό

τραγούδι της Ηπείρου

στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

 

Ένα διήμερο εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί από την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας στις 9 και 10 Νοεμβρίου, στις 7:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, αφιερωμένο στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου.

Στο διήμερο «Ενίσχυση διάδοσης πολυφωνικού τραγουδιού της Ηπείρου σε τόπο μετοικεσίας Ηπειρωτών», θα συμμετέχει και ο Συλλόγος Πωγωνισίου πολυφωνικού τραγουδιού με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης τα βιωματικά Εργαστήρια πολυφωνικού τραγουδιού θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο το Σύλλογο το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί, στο πολιτιστικό κέντρο της Ένωσης στην οδό Παγγαίου 1, στην Ταξιαρχία.

Το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι που έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το έτος 2016, αποτελεί ένα σύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο βαθιά ριζωμένο στο χρόνο και στο χώρο. Είναι είδος τραγουδιού παλαιότατης καταγωγής και αποτελεί ζωντανή παράδοση και στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της Ηπείρου. Είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, και μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες όχι μόνο στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας. Αποτελεί αξιοσημείωτο εθνομουσικολογικό φαινόμενο χάρη στη γνησιότητα και την καλλιτεχνική του δύναμη, χάρη στην αρχαία και σύγχρονη συνάμα δομή, που παρέχει η εσωτερική του έκφραση. Είναι ένα μοναδικό τραγούδισμα, που συγκλονίζει απλούς ακροατές και θαυμαστές της μουσικής παράδοσης.

Τα μουσικά σχήματα που τα αποδίδουν αποτελούνται από τουλάχιστον τέσσερα άτομα, άνδρες και γυναίκες. Στα πολυφωνικά έχουμε δύο, τρεις, τέσσερις ή πέντε φωνές. Οι ρόλοι του κάθε τραγουδιστή στα πλαίσια της ομάδας είναι συγκεκριμένοι

Ο παρτής έχει την κύρια μελωδία του τραγουδιού και πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραγούδι.

Ο δεύτερος τραγουδιστής ονομάζεται γυριστής και έχει τη δική του ιδιαίτερη μελωδία που δεν τη συναντάμε πουθενά αλλού στον κόσμο και μας δίνει την ιδιαιτερότητα του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού

Ο κλώστης. Κάνει λαρυγγισμούς «κλώθοντας» το τραγούδι ανάμεσα στην τονική και την υποτονική της μελωδίας.

Ο ρίχτης αφήνει τη φωνή του να πέσει.

Οι περισσότεροι σε αριθμό τραγουδιστές είναι οι ισοκράτες που κρατάνε τον τόνο της μελωδίας σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.