Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης
«Αυτή τη στιγμή ζω κάτι πρωτόγνωρο
στη λογική της αλληλεγγύης και
συμπαράστασης από τον κόσμο»
«Ο φόβος που υπάρχει είναι διάχυτος και δικαιολογημένος, οπότε εμείς θα δείξουμε αυτοσυγκράτηση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είναι γνωστό, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και καθηγητής στο Τμήμα Οινολογίας του πρώην ΤΕΙ Δράμας και νυν Διεθνούς Πανεπιστημίου κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ενώ πρόσφατα έγινε και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., εδώ και μερικές ημέρες βρίσκεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Μαζί του είναι επίσης και ο πατέρας του, ο οποίος ήρθε σε επαφή μαζί του και νοσεί.
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε μαζί του σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που περνάει ο ίδιος και ο πατέρας του και ευγενώς δέχτηκε να μιλήσει μαζί μας γι’ αυτή την δύσκολη εμπειρία του. Όπως ο ίδιος μας είπε, η κατάσταση της υγείας του όσο και του πατέρα του είναι πλέον βελτιωμένη και σε σταθερή κατάσταση, ενώ έχουν διαφύγει τον οποιοδήποτε κίνδυνο. Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Μάμαλης, «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας», ενώ ήδη έχει κανονίσει ο ίδιος να παραμείνει για ένα μήνα σε καραντίνα όταν θα βγει από το Νοσοκομείο, και τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «όταν θα βγούμε από εδώ, θα είμαστε εντελώς καθαροί».
Ο ίδιος ευχαριστεί πάντως για τα άπειρα μηνύματα και τηλεφωνήματα συμπαράστασης που έχει δεχθεί και όλα μαζί ξεπερνούν τα 12.000!!!
Για το ιστορικό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μάμαλης τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί στη Νέα Υόρκη, απεσταλμένος από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα την ελληνική φέτα, στις 11 και 12 Μαρτίου. Όταν γύρισε, μπήκε αμέσως σε καραντίνα και εμφανίστηκαν τα συμπτώματα.
Παραθέτουμε παρακάτω τη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μάμαλη από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης όπως αποτυπώθηκε:
Καλημέρα κ. Μάμαλη. Ευχόμαστε να είστε καλύτερα στην υγεία μας. Πώς είστε αυτή τη στιγμή;
«Τώρα είμαι πολύ καλύτερα και έχω σταθεροποιηθεί. Είμαι καλύτερα τώρα, έχω σώσει ζωτικά όργανα και προχωράμε».
Πώς είναι εκεί στο ΑΧΕΠΑ; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί;
«Είμαι σε μια ειδική πτέρυγα για τους ασθενούντες με κορωνοϊό, με έναν ακόμα. Είναι μια πτέρυγα πλήρως οργανωμένη, πλήρως εξοπλισμένη, δεν μας λείπει τίποτα. Περνούν συνεχώς οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι μια πρότυπη πανεπιστημιακή μονάδα, οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια καλή κινητικότητα. Να σκεφτείτε ότι μας επισκέπτονται καθημερινά πέντε – έξι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων».
Για τις περισσότερες ειδικότητες δηλαδή;
«Ακριβώς. Έρχεται πνευμονολόγος, λοιμωξιολόγος, παθολόγος και άλλοι».
Η ασθένεια κ. Μάμαλη αν έχουμε καταλάβει καλά δεν πλήττει μόνο τα πνευμόνια. Πώς ακριβώς το έχετε βιώσει αυτό;
«Χτυπάει και σε άλλα όργανα. Σ’ εμένα για παράδειγμα χτύπησε και στο συκώτι και λίγο στα νεφρά».
Είχατε κάποιο νόσημα πριν;
«Όχι, τίποτα απολύτως. Ήμουν απόλυτα υγιέστατος. Σε περίπτωση που είχα κάποιο συνοδό νόσημα, θα ήταν πολύ δύσκολο. Στο θάλαμο είμαστε 2 άτομα, εγώ 47 ετών και ο άλλος 45 και δεν νοσούσαμε από τίποτα. Ήμασταν μια χαρά! Και παρ’ όλα αυτά, είμαστε τώρα στην 15η μέρα – 10 μέσα στο Νοσοκομείο – και έχουμε μπροστά μας ακόμα μια εβδομάδα τουλάχιστον. Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας».
Μιας και το ζείτε δυστυχώς από μέσα κ. Μάμαλη, πώς βλέπετε να το έχουν αντιμετωπίσει φίλοι και γνωστοί;
«Αυτή τη στιγμή η συμπαράσταση που έχω είναι τεράστια. Δέχτηκα πάνω από 10.000 τηλεφωνήματα. Μόνο σε μια μέρα έλαβα πάνω από 2.500 μηνύματα συμπαράστασης.
Αυτή τη στιγμή ζω κάτι πρωτόγνωρο στη λογική της αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τον κόσμο.
Θα πρέπει να πω εδώ ότι, παλαιότερα είχα νοσήσει και από τον Η1Ν1 και το είχα βιώσει, όπου μετά την έξοδό μου από το Νοσοκομείο, για ένα μήνα, εκτός από την οικογένειά μου, δεν έβλεπα και δεν με δεχόταν κανένας! Και μάλιστα τότε ο Η1Ν1 δεν ήταν και τόσο επιθετικός και δεν κολλούσε τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός σήμερα.
Είναι λογικός ο φόβος που υπάρχει. Και όταν θα βγούμε από εδώ, θα είμαστε ολοκληρωτικά καθαροί και σε καμιά περίπτωση δεν θα είμαστε θετικοί. Πιστεύω πάντως ότι, ο φόβος που υπάρχει είναι διάχυτος και δικαιολογημένος, οπότε εμείς θα δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Γι’ αυτό μας προετοιμάζουν και οι γιατροί: να δείξουμε αυτοσυγκράτηση τις μέρες που θα βγούμε από το Νοσοκομείο, για να μην υπάρξει τίποτα. Άρα και σ’ αυτό το επίπεδο μας προετοιμάζουν για την επόμενη μέρα, καθώς υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη, από τους ίδιους τους γιατρούς. Για το πώς δηλαδή θα πάμε σπίτι μας, θα δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, πώς θα πάμε στις δουλειές μας. Εγώ βέβαια έχω ήδη κανονίσει να απομονωθώ για ένα μήνα, ασχέτως το ότι όταν θα βγούμε θα είμαστε τελείως ακίνδυνοι. Θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε και όποιον θέλουμε!»
Η υγεία του πατέρα σας ποια είναι κ. Μάμαλη; Γιατί απ’ όσο έχουμε ακούσει νόσησε και εκείνος.
«Ναι, ο πατέρας μου νόσησε και αυτός. Μια μέρα πριν πάω εγώ στο Νοσοκομείο πήγε να με βοηθήσει και δυστυχώς κόλλησε και αυτός και έπαθε πνευμονία μιας και ήταν ήδη λίγο κρυωμένος. Σήμερα η υγεία του είναι σταθερή και έχει βελτιωθεί. Και παρεμπιπτόντως ο πατέρας μου δεν ήρθε για κορωνοϊό, ήταν οριακά. Όπως και εγώ ήμουν οριακά. Να το πούμε αυτό. Απλώς επειδή ήταν επιβαρυμένη η κατάστασή μας, γι’ αυτό βρισκόμαστε στο Νοσοκομείο. Δεν κινδυνεύει από τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως από την επιβάρυνση που ήδη είχε. Και όπως καταλαβαίνεται σε μια ηλικία 73 ετών, είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις πια!»
Δεχτείτε τις ευχές μας κ. Μάμαλη, να πάνε όλα καλά και σύντομα όταν όλο αυτό περάσει, να μπορέσουμε να μιλήσουμε για όλα, για το Πανεπιστήμιο, την Οινολογία και τη Δράμα.
«Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά. Σίγουρα, τώρα που είμαι και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τη Δράμα σ’ αυτόν τον τομέα».