Home > Νέα > Αυξάνεται η καρπόκαψα σε μηλιές και καρυδιές στην περιοχή της Δράμας-Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την μηλιά

Αυξάνεται η καρπόκαψα σε μηλιές και καρυδιές στην περιοχή της Δράμας-Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την μηλιά

Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για την μηλιά

Αυξάνεται η καρπόκαψα σε μηλιές

και καρυδιές στην περιοχή της Δράμας

 

 

ΑΠΟ ΤΟ κέντρο Προστασίας και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας και για όλη την περιοχή της Αν. Μακεδονίας –Θράκης καθώς και τη ΔΑΟΚ Σερρών, εκδόθηκε τεχνικό δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων για τη μηλιά αλλά και για την καρυδιά.

Σύμφωνα με την καταγραφή συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες σε καλλιέργειες μηλιάς και καρυδιάς στους νομούς Δράμας και Σερρών, διαπιστώνουμε ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση των συλλήψεων που ξεκίνησε την περίοδο 1-3/7/2020 και συνεχίζεται με αυξομειώσεις λόγω της αστάθειας του καιρού με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Αυτή την εποχή τα ενήλικα ωοτοκούν κατευθείαν επάνω στους καρπούς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή των ζημιών ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφάνισαν σοβαρές προσβολές κατά τα προηγούμενα έτη. Η γενιά διαρκεί περίπου 25 ημέρες και η νεαρή προνύμφη αφού πρώτα περιπλανηθεί 2-3 ημέρες επί του καρπού στη συνέχεια εισχωρεί από σημείο επαφής του με άλλο καρπό, βλαστό ή φύλλο. Η περίοδος αυτή είναι η πιο αποτελεσματική για την καταπολέμησή της.

Η πορεία των συλλήψεων της καρπόκαψας είναι ενδεικτική για την πορεία εξέλιξης του εντόμου για μία ευρεία περιοχή. Επειδή όμως, υπάρχει πιθανότητα διαφοροποίησης μεταξύ των κτημάτων μίας περιοχής, καλό είναι οι παραγωγοί να παρακολουθούν την εμφάνιση της καρπόκαψας στα κτήματά τους είτε με παγίδες είτε με τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, με σκοπό τη καλύτερη εκτίμηση της αναγκαιότητας του ψεκασμού.

Συμβουλές και συστάσεις

Συνιστάται να γίνει ψεκασμός το διάστημα από 8-11 Ιουλίου, με σκευάσματα που εφαρμόζονται κατά την εναπόθεση των ωών και 11-15 Ιουλίου με σκευάσματα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες. Συνιστάται επανάληψη του ψεκασμού μετά από 10 – 12 ημέρες ανάλογα με την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο. Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.

Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ψεκασμοί πρέπει να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων. Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ. Να εφαρμόζονται οι οδηγίες χρήσης με έμφαση στη δοσολογία, συνδυαστικότητα και την τήρηση μέτρων προστασίας του ψεκαστή.