Θα επιστρέψουν τα ΤΕΙ ως Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών;
Άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με
την Γεωτεχνική Σχολή της Δράμας
που σήμερα ανήκει στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Πολλά τα ερωτηματικά για το μέλλον των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων
της Δράμας Δασολογίας και Οινολογίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ζήτημα της επαναφοράς των αλλοτινών τμημάτων ΤΕΙ δεν είναι καινούριο, παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεχής αναμόχλευση του θέματος, χωρίς όμως να δίνεται μια σαφή εικόνα από το Υπ. Παιδείας.
Το θέμα δεν είναι καινούριο και υφίσταται από το τέλη του 2020. Σκέψεις του Υπ. Παιδείας, ήταν να επανέλθουν τα παλαιά ΤΕΙ, που είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά την υπουργική θητεία του κ. Γαβρόγλου. Ο τρόπος με τον οποίο καταργήθηκαν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), άλλωστε, μέσα σε λίγους μήνες και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, είχε δημιουργήσει προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.
Παράλληλα όμως είχε προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά πολλών πανεπιστημιακών οι οποίοι μιλούσαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για υποβάθμιση των πανεπιστημίων, αλληλοκαλυπτόμενα επιστημονικά πεδία και ειδικότητες σπουδών που δεν έχουν καμία σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Το Υπ. Παιδείας είχε διατυπώσει από καιρό την πρόθεσή του να επαναφέρει την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση στην ελληνική αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να πούμε ότι τα προβλήματα ήταν ήδη πολλά και από τα κυριότερα, υπήρχε το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων.
Δημοσιεύματα μάλιστα ανέφεραν τότε, ότι οι νέες Σχολές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από την Ακαδημαϊκή χρονιά του 2022 – 2023. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε τίποτα.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 με τις εισαγωγές και τους νέους συντελεστές της ελάχιστης βάσης, ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει για την εισαγωγή φοιτητών στα ΑΕΙ. Όπως θα λέγαμε απλά, υπήρξε κυριολεκτικά σφαγή… καθώς πολλοί μαθητές έμεινες εκτός σχολών.
Στις αρχές του 2022, το θέμα με την επαναφορά των ΤΕΙ ή τουλάχιστον μιας νέας μορφής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Δημοσιεύματα στον πανελλήνιο Τύπο, αναφέρουν ότι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα μπορούν να επανέρθουν με νέα ονομασία, ως Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΣΕΕ), θα είναι τετραετούς διάστημα και με πτυχία ισότιμα με αυτά των ΑΕΙ.
Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το νέο μοντέλο πανεπιστημίου θα έχει συμβούλιο διοίκησης, εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήμα, νέα προγράμματα σπουδών, νέο τρόπο εκλογής διδασκόντων και νέο μοντέλο διοίκησης.
Αν και πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με το σχέδιο που ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας, επί της ουσίας δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ακόμα, καμιά επίσημη ανακοίνωση. Εκτιμάται πάντως, ότι, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε άνοδο του επιπέδου σπουδών και σε πληρέστερη επάρκεια κατάρτισης των νέων επιστημόνων που θα βγαίνουν από τις σχολές και θα απορροφηθούν καλύτερα στην αγορά εργασία, η οποία θα συνδέεται άμεσα με τα πανεπιστήμια.
Τα δύο τμήματα της Δράμας
Φυσικά, σε πρώτο πλάνο για τη Δράμα, βρίσκονται τα δύο πανεπιστημιακά αυτή τη στιγμή, τμήματα της Δράμας που περιλαμβάνονται στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος: το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.
Η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, περιλαμβάνει άλλα δύο τμήματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη: το Τμήμα Γεωπονίας και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Στις πρόσφατες εισαγωγές πρωτοετών φοιτητών, τα δύο Τμήματα της Δράμας, το Δασολογίας και Οινολογίας, γνώρισαν ίσως από τα χαμηλότερα ποσοστά εισαχθέντων που είχαν ποτέ στην ιστορία τους, ίσως ακόμα και από την περίοδο που ήταν ΤΕΙ. Αν και στα δύο αυτά Τμήματα, τελικά ποτέ δεν έμεναν όλοι οι εισαχθέντες και αρκετοί είτε δεν ερχόντουσαν καθόλου στη Δράμα, είτε έφευγαν μόλις έβλεπαν από κοντά την κατάσταση.
Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον κοσμήτορα της Σχολής κ. Πέτρο Σαμαρά, θέτοντάς του το ζήτημα των αλλαγών που προοιωνίζονται και όπως σημειώνει, «είμαστε εν αναμονή για να δούμε τι θα ανακοινωθεί για τα Τμήματα αυτά» και τονίζει ότι «μέχρι τώρα πάντως, δεν έχουμε τίποτα επίσημο όσον αφορά τις αλλαγές που σκέφτεται το Υπ. Παιδείας».
Τα ερωτήματα πάντως που θέτει ο κ. Σαμαράς, είναι αν θα γίνουν τετραετή, τον τρόπο που θα λειτουργήσουν και άλλα διάφορα και όπως λέει χαρακτηριστικά, «ελπίζουμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι» και αναρωτιέται: «Δεν ξέρουμε ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν: θα είναι εντός του Πανεπιστημίου; θα είναι ανεξάρτητες; θα είναι αυτόνομες; Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα επ’ αυτού».
Ο κ. Σαμαράς πηγαίνει τις απορίες του ένα βήμα παραπάνω και αναφέρεται στις προτάσεις που είχε κάνει το ΔΙΠΑΕ: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν και πότε θα ισχύσουν οι προτάσεις που είχαμε κάνει, αν θα αλλάξει το όνομα του Τμήματος στη Δασολογία, αλλά και να γίνουν πιο εκτεταμένες αλλαγές στην Οινολογία, ώστε να ανταποκρίνονται και στο αντικείμενο».
Μιλώντας παλαιότερα στον «Πρωινό Τύπο» και συγκεκριμένα σε σχετικό δημοσίευμα στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, είχε δηλώσει ότι «στόχος μας είναι να διατηρηθούν τα Τμήματα της Δράμας, να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο και προσωπικά πιστεύω ότι είναι Τμήματα που έχουν αξία και έχουν να προσφέρουν και στη Δράμα και γενικότερα στον τόπο».
Χωρίς self test
Ακόμα ο κ. Σαμαράς, εκφράζει ένα παράπονό του. Ενώ όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ανοίξει με self test, εντούτοις κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σε μια εποχή, σε μια συγκυρία όπου η μεταδοτικότητα του ιού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό στα Πανεπιστήμια, εισέρχονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και χωρίς υποχρεωτικό self test. Για τα Πανεπιστήμια δεν προβλέπεται κάτι άλλο για την διάσπαση της μεταδοτικότητας του ιού.