Home > νέα > Άγριος καυγάς αδέσποτων σκυλιών σε περιοχή της Δράμας-Μουρβετίδης: «Ο Δήμος Δράμας στειρώνει 16 σκυλιά κάθε μήνα»

Άγριος καυγάς αδέσποτων σκυλιών σε περιοχή της Δράμας-Μουρβετίδης: «Ο Δήμος Δράμας στειρώνει 16 σκυλιά κάθε μήνα»

Δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Δράμας Μ. Μουρβετίδη

Άγριος καυγάς

αδέσποτων σκυλιών

σε περιοχή της Δράμας

Μουρβετίδης: «Ο Δήμος Δράμας στειρώνει 16 σκυλιά κάθε μήνα»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΠΡΟΣΤΑ σε ένα έντονο σκηνικό βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 4 Μαρτίου,  κάτοικοι σε περιοχή της πόλης μας.  Αρκετά νωρίς το πρωί, σε έναν έντονο καυγά μεταξύ αδέσποτων σκύλων στην πόλη της Δράμας, ένα μικρόσωμο από αυτά δαγκώθηκε άσχημα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, τρία μεγαλόσωμα αδέσποτα, κατασπάραξαν ένα μικρότερο αδέσποτο.

Καυγάς μεταξύ σκύλων, θα πουν ορισμένοι, αλλά το γεγονός είναι ότι έγινε νωρίς το πρωί, όταν ακόμα τα παιδιά δεν είχαν ξεκινήσει να πηγαίνουν στο σχολείο και έτσι θα μπορούσαμε ίσως να έχουμε άλλες περίεργες καταστάσεις.

Το γεγονός με τα αδέσποτα έρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα και αναδεικνύει το  δύσκολο αυτό ζήτημα και την ανάγκη για μια καλύτερη διαχείριση από όλες τις αρμόδιες πλευρές. Και ακόμα, αναδεικνύει το δύσκολο πρόβλημα της δημιουργίας ενός καταφυγίου στο Νομό Δράμας, αλλά και το δύσκολο πρόβλημα του ελέγχου της διασποράς των αδέσποτων στην περιοχή.

Σε επικοινωνία που είχε ο «Πρωινός Τύπος» με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς κ. Μουρβετίδη, μας εξήγησε ότι ο Δήμος διατηρεί το πρόγραμμα της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων προς συμπολίτες μας και κάθε μήνα η υπηρεσία προβαίνει σε 16 στειρώσεις τουλάχιστον.

«Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως περιφερειακά και μάλιστα από ορισμένες κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν κλείσει ο τελευταίο διάστημα. Ήδη, δυο κτηνοτρόφοι έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους πρόσφατα και έχουν αφήσει ελεύθερα πάνω από 10 σκυλιά. Αυτά τα σκυλιά δεν μαζεύονται από κανέναν. Έκλεισαν οι μονάδες και οι άνθρωποι έχουν φύγει και δεν μπορεί κανένας να τα πάρει. Ένα πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μεγάλα σκυλιά, μαθημένα στο βουνό και είναι δύσκολο να τα μαζέψει κανείς».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «κάθε χρόνο ο Δήμος κάνει περίπου 190 στειρώσεις», τονίζει χαρακτηριστικά όμως, ότι «δεν υπάρχει σωτηρία», μιας και συνέχεια εμφανίζονται καινούρια σκυλιά στην πόλη.

Παραμένει αισιόδοξος όμως, μιας και «το πρόγραμμα της υιοθεσίας πηγαίνει πολύ καλά, οι συμπολίτες μας βοηθάνε  όπως και οι φιλοζωικές. Ο Δήμος εξασφαλίζει στα αδέσποτα το τσιπάρισμα, το πρώτο εμβόλιο και την στείρωση και έτσι αν κάποιος  θέλει να υιοθετήσει, γλυτώνει αρχικά περίπου 200 ευρώ κόστος».

Πάντως, ευτυχώς στην περιοχή μας δεν έχουμε συχνά περιστατικά δαγκώματος, αν και παλαιότερα υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, μιας και τα περισσότερο από αυτά είναι σε καλή κατάσταση.

Θα πρέπει να τονιστεί πάντως εδώ, ότι, το Κυνοκομείο του Δήμου Δράμας δεν μπορεί να φιλοξενεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αδέσποτα ζώα, παρά μόνο για ένα μήνα το πολύ, αν είναι άρρωστα ή έχουν τραυματιστεί.

Παλαιότερα, είχαν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός καταφυγίου στην περιοχή του Δοξάτου με πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη. Το καταφύγιο αυτό θα φιλοξενούσε αδέσποτα ζώα απ’ όλο το Νομό Δράμας. Για να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό, έπρεπε να  υπάρξει μια σύμπραξη των πέντε Δήμων του Νομού Δράμας, παρ’ όλα αυτά δεν επετεύχθη και το πρόγραμμα χάθηκε.

Το νέο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί και ήδη βρίσκεται σε ισχύ, θα μπορούσε ίσως να μειώσει τα αδέσποτα σκυλιά στις ελληνικές πόλεις όσο και στη Δράμα. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο.