Home > Πρώτο Θέμα > Αισιοδοξία για τον οπτικοακουστικό κέντρο στην έκταση «Ανδρικάκη» Στη Δράμα η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη

Αισιοδοξία για τον οπτικοακουστικό κέντρο στην έκταση «Ανδρικάκη» Στη Δράμα η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη

Στη Δράμα χθες η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη

Αισιοδοξία για

τον οπτικοακουστικό

κέντρο στην έκταση «Ανδρικάκη»

Επιτόπια επίσκεψη στο «Ανδρικάκη» και σύσκεψη στο Δήμο Δράμας παρουσία όλων των φορέων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες το πρωί η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη, προκειμένου να δει από κοντά τον χώρο του «Ανδρικάκη», το οποίο ο Δήμος Δράμας ζητάει αρχικά την παραχώρησή του από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), και στη συνέχεια τη δημιουργία κόμβου οπτικοακουστικών τεχνών.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο προς το παρόν δεν  υπάρχει και απ’ ότι φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στη συνέχεια.

Η κα. Μενδώνη, βρέθηκε στη Δράμα μετά από πρόσκληση της δημοτικής αρχής του κ. Παπαδόπουλου, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα αυτό σε βάθος, να γίνει μια  παρουσίαση των μελετών που υπάρχουν μέχρι σήμερα και να διερευνηθεί το ζήτημα για το πώς μπορεί το ακίνητο «Ανδρικάκη» να περιέλθει σε χρήση του Δήμου Δράμας, αλλά και πώς το έργο αυτό θα μπορούσε ίσως να χρηματοδοτηθεί.

Αρχικά, η υπ. Πολιτισμού κα. Μενδώνη επισκέφθηκε τον χώρο όπου πήρε μια γενικότερη εικόνα, ενώ οι μελετητές της έδειξαν ορισμένα σχέδια από τις προκαταρκτικές μελέτες και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη που έγινε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Στη σύσκεψη αυτή παρόντες εκτός από την κα. Μενδώνη και το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, ήταν ο κυβερνητικός βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας (Πολιτισμού κα. Αβραμίδου, Οικονομικών κ. Τσακίρης, Σαλπιγκτίδης Τεχνικών Έργων) και επίσης ο διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ της ΑΜΘ κ. Κουδουμάκης, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις μελέτες με δωρεά της εταιρείας Raycap, εκπρόσωπος της εταιρείας Raycap καθώς και εκπρόσωποι από: το Υπερταμείο, την Τεχνική Ομάδα του Έργου, από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ),  από τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνεργάτες της υπουργού Πολιτισμού, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Κινηματογραφιστές, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Σακαρίδης και ο αντιπρόεδρός του κ. Παρασκευαΐδης, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Δράμας και άλλοι.


Χαιρετισμοί δημάρχου και περιφερειάρχη

Πριν από την έναρξη της σύσκεψης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία, «η οποία στοχεύει στην αναζωογόνηση της περιοχής και στην ενίσχυση του πολιτιστικού προφίλ της πόλης. Παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθούν χώροι και υποδομές, για παραγωγή, εκπαίδευση και παρουσίαση έργων στον τομέα των οπτικοακουστικών τεχνών».

Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι «η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του Δήμου για την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, ευελπιστούμε δε στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την ανάδειξη ενός σημείου αναφοράς για τις οπτικοακουστικές τέχνες, μοναδικό στην Ελλάδα».

Όπως εξήγησε, η «ο κόμβος θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης, με κύριο άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Δήμου Δράμας. Επίσης προβλέπεται να φιλοξενείται στο χώρο εκτός από το Φεστιβάλ και μια Σχολή Κινηματογράφου».

Κατά τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία που δεν πρέπει να αφήνουμε αναξιοποίητη κάθε ευκαιρία και δυνατότητα». Σε άλλο σημείο, ξεκαθάρισε ότι «η διοίκησή μας έχει τη διάθεση να υποστηρίξει οικονομικά μεγάλα πρότζεκτ και δράσεις που βάζουν αναπτυξιακό πρόσημο στις Π.Ε. και την Περιφέρειά μας συνολικά. Γνωρίζουν όλοι ότι οι πηγές χρηματοδότησης είναι επαρκείς και αυτό  που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να τις αξιοποιούμε. Όμως αυτή η αξιοποίηση  προϋποθέτει μια σειρά εργασιών και συνεργασιών ώστε οι προτάσεις που θέτουμε προς αξιολόγηση, είναι ώριμες, άρτιες και τελικά να εγκρίνονται».

Όπως είπε στη συνέχεια, «υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Εγνατίας Οδού, ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η Δράμα είναι εδώ, για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς για τον εγχώριο κινηματογράφο και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, αποτελεί πόλο έλξης για σινεφίλ απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο».

Παπαδόπουλος: Πηγαίνουμε στην επόμενη μέρα

Η συνάντηση εργασίας με τους παραπάνω φορείς, κράτησε περίπου 80 λεπτά και στη συνέχεια, οι συμμετέχοντας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχικές δηλώσεις έγιναν από το δήμαρχο Δράμας κ. Παπαδόπουλο, επισημαίνοντας ότι η σύσκεψη αυτή γίνεται «δύο χρόνια μετά από ένα μνημόνιο που είχε συνυπογράψει το υπ. Πολιτισμού με την κα. Μενδώνη, με το Δήμο Δράμας και την ΕΤΑΔ και είχε να κάνει με το οπτικοακουστικό κέντρο στο στρατόπεδο Ανδρικάκη. Αυτή η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των τριών φορέων, σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Ξεκινάει σήμερα το εγχείρημα, για το πώς πρέπει να ξεδιπλώσουμε από αύριο όλο αυτό το project, που είναι πολύ σημαντικό για τον τόπο μας».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «είμαστε εδώ, για να δούμε και να αντιμετωπίσουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, για να πάμε στην επόμενη μέρα. Αυτή η επόμενη μέρα, έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση του έργου, έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις, τμηματικές ή ολικές που πρέπει να κάνουμε γύρω από τις υποδομές, τα κτιριακά και τις δομές που υπάρχουν».

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη, τον περιφερειάρχη «ο οποίος υιοθέτησε και κράτησε την υπόσχεση του προηγούμενου περιφερειάρχη και απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί θα κάνει πολλά περισσότερα σε επίπεδο χρηματοδότησης, χρηματοδοτώντας αυτό το project με 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και από εκεί και πέρα θα συνδράμει και περισσότερο».

Σημείωσε ακόμα ότι, «μέχρι πρότινος ήμασταν στο σημείο μηδέν, γιατί δεν ξέραμε τι ακριβώς θα συμβεί. Η επόμενη προγραμματική σύμβαση για μεγάλα τέτοια έργα είναι μπροστά. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα».

Κυριαζίδης: Ανάσα για τον τόπο μας

Με τη σειρά του ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης αναφέρθηκε στην «μεγάλη ευθύνη που μας κληροδότησε ο αείμνηστος Κώστας Αποστολίδης. Ο Δήμος Δράμας προσπαθεί αυτή την ευθύνη να τη διεκπεραιώσει. Η Περιφέρεια από εδώ και πέρα αναλαμβάνει ως εταίρος», ενώ ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού κα. Μενδώνη «που σήμερα μας έδωσε αυτή την προοπτική, ώστε ο ξεχασμένος τόπος μας να πάρει μια ανάσα».

Τοψίδης: Έγκριση των 6 εκατ. ευρώ

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, σημείωσε ότι «είναι ένα αναπτυξιακό έργο για την περιοχή της  Δράμας, της Περιφέρειας ΑΜΘ αλλά και της Βόρειας Ελλάδας με πολιτιστικό αποτύπωμα».

Όπως σημείωσε, «εμείς ως διοίκηση, εντάξαμε και εγκρίναμε στη νέα ΟΧΕ 6 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορεί πλέον να τα διαχειριστεί ο Δήμος ή ο Οργανισμός που θα προκύψει ως τελικός αποδέκτης του έργου».

Αυτό που τόνισε ο κ. Τοψίδης, «είναι ότι αυτό θα είναι η αρχή για ένα τόσο μεγάλο έργο που πρόκειται να γίνει στη Δράμα και θα συμβάλλουμε μαζί με όλους τους φορείς για να ολοκληρωθεί όλο το κομμάτι των μελετών και να διεκδικήσουμε χρήματα και από άλλους πόρους, ενώ θα αξιολογήσουμε και τις δυνατότητες σε ποιο άλλο επίπεδο μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρήματα και να βγάλουμε προσκλήσεις».

Μενδώνη: Μοναδικές προϋποθέσεις

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη, αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο όλο ζήτημα  επισημαίνοντας: «Η δημιουργία του κέντρου οπτικοακουστικής βιομηχανίας στο στρ. Ανδρικάκη, είναι ένα έργο – όχι απλώς καινοτόμο και πρωτοποριακό – το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό έργο, αλλά είναι ένας τεράστιος αναπτυξιακός μοχλός για τη Δράμα, την Περιφέρεια ΑΜΘ και ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Το γεγονός ότι στο χώρο αυτό θα φιλοξενηθεί όλο αυτό έργο έτσι όπως το έχουν συλλάβει πολλοί άνθρωποι, δημιουργεί προϋποθέσεις μοναδικές για την ανάπτυξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας στον ελλαδικό χώρο».

Η ίδια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στον προηγούμενο και το νυν δήμαρχο Δράμας, χάρη στους οποίους φτάσαμε σήμερα εδώ», ενώ ευχαρίστησε «την εταιρεία Raycap – κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στον Κώστα Αποστολίδη – για την χορηγία η οποία έγινε δύο χρόνια πριν και η οποία εξασφάλισε άρτιες μελέτες, τις οποίες σήμερα ακούσαμε και τις είδαμε με πραγματική ικανοποίηση για την ποιότητά τους».

«Μπορεί να γίνει υλοποιήσιμο σχέδιο»

Σε άλλο σημείο η κα. Μενδώνη, σημείωσε: «Η σημερινή συνάντηση εδώ, όλων των φορέων, δείχνει ακριβώς ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει υλοποιήσιμο σχέδιο. Εδώ η συμβολή της ΕΤΑΔ και του Υπερταμείου είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς οι διοικήσεις τους, έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες παραχώρησης του χώρου του στρ. Ανδρικάκη, στο Δήμο Δράμας».

Σημείωσε ακόμα η ίδια, ότι, «συγχρόνως, αξιοποιούμε ακόμα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία της περιοχής. Το ένα είναι το Φεστιβάλ, το οποίο χάρη στην επένδυση η οποία έχει γίνει, έχει αποκτήσει πια ένα διεθνή χαρακτήρα, ο οποίος έχει πια καταστήσει το Φεστιβάλ ανταγωνιστικό διεθνώς και αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Δράμας.

Επίσης, το στρ. Ανδρικάκη, περιλαμβάνει εκτός από τα 150 στρ. γης, κτίρια, τα οποία δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αυτά τα κτίρια, εάν μείνουν χωρίς να αποκατασταθούν, σε λίγο θα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Μ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν, σώζουμε και αξιοποιούμε υφιστάμενα κελύφη. Δεν καταλαμβάνουμε άλλο χώρο, αξιοποιούμε τα υφιστάμενα κελύφη για να φιλοξενήσουμε σύγχρονες χρήσεις και συγχρόνως απαλλάσσουμε την πόλη από ένα μεγάλο πρόβλημα, του να μείνουν εκεί όλα αυτά αναξιοποίητα για τις επόμενες πενταετίες ή δεκαετίες».

Οδικός χάρτης

Όπως τόνισε η ίδια, «σήμερα μπορώ να πω ότι έγινε η αναγκαία συντονιστική παρέμβαση, ώστε να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα, να φτιάξουμε τον «οδικό χάρτη» για τις επόμενες ενέργειες ενός εκάστου των συμβαλλομένων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι μελέτες που πρέπει να ολοκληρωθούν και να ξεκινήσει σταδιακά – γιατί είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα που δεν μπορεί να γίνει όλο μαζί – η ένταξη των χώρων έτσι όπως τους υποδεικνύουν οι μελετητές σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Στο σημείο αυτό είπε ότι «το Υπ. Πολιτισμού προφανώς θα συμβάλλει οικονομικά. Μόλις έχουμε την  προσέγγιση του κόστους για την ωρίμανση των μελετών ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο των τευχών δημοπράτησης – σχετικά σύντομα – θα οριστικοποιήσουμε και την συμβολή του Υπ. Πολιτισμού, ώστε η πρώτη φάση που αφορά κυρίως τα τέσσερα κτίρια που θα αξιοποιηθούν από το Φεστιβάλ μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, να μπορέσουν να ενταχθούν και να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό».

Με αισιόδοξη διάθεση

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, η κα. Μενδώνη σημείωσε: «Νομίζω ότι σήμερα όλοι φεύγουμε με αισιόδοξη διάθεση. Πράγματα για τα οποία πριν μπούμε σ’ αυτή την αίθουσα μας προβλημάτιζαν, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επιλυθούν και ήδη κάποια από αυτά επιλύθηκαν. Είναι ένα έργο σύνθετο, δεν είναι ένα έργο δύσκολο, κυρίως στον συντονισμό του. Τουλάχιστον το Υπ. Πολιτισμού έχει την εμπειρία να συντονίζει τέτοια έργα. Και από την στιγμή που υπάρχει αγαθή προαίρεση από όλες τις πλευρές, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ανυπέρβλητου εμποδίου».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτό πρέπει να είναι απόλυτα βιώσιμο στη συνέχεια και να μην πέσει σταδιακά σε συρρίκνωση», ενώ εξήγησε ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν υπερβάσεις από διάφορες πλευρές, για να καταλήξουμε σ’ αυτό το σχήμα που θα εξασφαλίσει πραγματικά τη βιωσιμότητα αυτού του οπτικοακουστικού κέντρου».