Home > Πρώτο Θέμα > Αισιοδοξία και θετικά μηνύματα για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας μέσω του Δ.Π.Θ.-Στη Δράμα ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αισιοδοξία και θετικά μηνύματα για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας μέσω του Δ.Π.Θ.-Στη Δράμα ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Στη Δράμα ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αισιοδοξία και θετικά μηνύματα

για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

της Δράμας μέσω του Δ.Π.Θ.

Δηλώσεις του κ. Φ. Μάρη για τη μετάπτωση των Τμημάτων της Δράμας στο Δ.Π.Θ.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΜΦΩΝΑ με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες, τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ενσωματώνονται διοικητικά στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), που ανήκαν μέχρι τώρα.

Μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Δημοκρίτειο έχει στη διάθεσή του 90 μέρες για να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες της ενσωμάτωσης – μετάπτωσης και από εκεί και πέρα, έχει το υπόλοιπο του 2024 και το πρώτο εξάμηνο του 2025, ώστε να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, για την αλλαγή των δύο υφιστάμενων Τμημάτων, ώστε να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές με τα νέα αντικείμενα σπουδών, από την ακαδημαϊκή χρόνια του 2025 – 2026.

Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Τ.», με το νέο νομοσχέδιο, τα δύο αυτά Τμήματα μετονομάζονται και αλλάζουν αντικείμενο, ιδίως το Τμήμα Δασολογίας και συγκεκριμένα: Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται και αλλάζει αντικείμενο σε Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, ενώ το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Αμπελουργίας – Οινολογίας, αφήνοντας οριστικά πλέον πίσω του τη Βιοτεχνολογία.

Το νέο Τμήμα, είναι και αυτό που ζητούσαν εδώ και καιρό η ακαδημαϊκή κοινότητα της Δράμας, ώστε να είναι ένα Τμήμα με καθαρό αντικείμενο, όπως αυτό διδάσκεται και σε άλλα αντίστοιχα Τμήματα στη Γαλλία και στην Αμερική.

Μια αρχική συνέντευξη του πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Μάρη, είχε δημοσιεύσει στις 14 Μαρτίου ο «Π.Τ.», όπου δινόταν μια πρώτη εικόνα για το τι σκέφτεται ο ίδιος για τα δύο Τμήματα της Δράμας και ποια θα είναι τα επόμενα πρώτα βήματα από εδώ και πέρα.

Η πρώτη επίσκεψη στη Δράμα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μάρης, παλαιότερα παρέδιδε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Δράμα και στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ενώ χθες Πέμπτη, τα επισκέφθηκε και επίσημα ως πρύτανης για πρώτη φορά, όπου συναντήθηκε με τους δύο προέδρους των Τμημάτων: τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο από το Τμήμα Δασολογίας, το κ. Σπύρο Μάμαλη από το Τμήμα Οινολογίας καθώς και υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τον κ. Μάρη συνόδευσαν στη Δράμα, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων κ. Βασίλειος Γούργουλης, ο οποίος μάλιστα έχει και δραμινή καταγωγή, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιος Μπρούφας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, κ. Γαλατσίδας Σπυρίδων, η κ. Μιχαλοπούλου Μαρία, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Europe Direct ΑΜΘ, καθώς και ο κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και ο κ. Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρης συζήτησε αρχικά τα νέα δεδομένα με το προσωπικό των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων που από εδώ και πέρα βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία του Δημοκριτείου.

Στην συνέχεια με τον Βουλευτή Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδη όπου συζητήθηκε η συγχώνευση, η  λειτουργία και η προοπτική των νέων Σχολών και Τμημάτων της Δράμας όπως επίσης και η περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Η μετάβαση στα νέα Τμήματα

Πριν από τη συνάντηση με το προσωπικό της Δράμας, ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Φώτης Μάρης, δέχθηκε να κάνει δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας αρχικά ότι, «μετά την ψήφιση του νέου νόμου και την ενσωμάτωση των Τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας στο Δ.Π.Θ. με την αναδιάρθρωση που γίνεται, βρισκόμαστε σήμερα στη Δράμα, για μια πρώτη συνάντηση με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας των Τμημάτων της Δράμας».

Ο κ. Μάρης εξήγησε ότι, «θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το μέρος της μετάπτωσης, αλλά και θέματα προγραμματισμού και σχεδιασμού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Αυτό που χαρακτηριστικά τόνισε ο ίδιος, είναι ότι «πρόκειται για μια σημαντική και ιστορική ημέρα. Το Δ.Π.Θ. αποκτά περιφερειακή εμβέλεια και βάσει του σχεδιασμού του αναπτύσσεται τόσο ακαδημαϊκά, αλλά και σε όλους τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους που έχει επιλέξει».

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» αν η συνάντηση αυτή αφορά και τα δύο Τμήματα, ο κ. Μάρης ξεκαθάρισε ότι «αφορά και τα δύο Τμήματα. Απ’ ότι ξέρετε, υπάρχει μια αναδιάρθρωση η οποία ψηφίστηκε. Από την επόμενη χρονιά θα έχουμε το Τμήμα Αμπελουργίας –Οινολογίας, ένα καθετοποιημένο Τμήμα σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ και τις χώρες που είναι πολύ μπροστά σ’ αυτό το θέμα όπως η Γαλλία και η Αμερική, και όσον αφορά το κομμάτι του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας , είναι μια πρόταση καινοτόμα. Προσπαθεί να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση αλλά και την καινούρια ανάγκη, η οποία απαιτεί την προσαρμογή της έρευνας και την παραγωγή της νέας γνώσης, στο περιβάλλον της κλιματικής αλλαγής και πώς αυτό επιδρά στη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, νομίζω ότι με καλή πίστη και καλή διάθεση, θα φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Διάρκεια σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα

Ο κ. Μάρης αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της διάρκειας σπουδών των νέων Τμημάτων αλλά και τα επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα έχουν αυτά, τονίζοντας «Το θέμα αυτό θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσουν τα ίδια τα Τμήματα. Το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα καταρτιστεί, θα πιστοποιηθεί και μετά θα δοθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ήδη κάνουμε συζητήσεις και σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι οι συνάδελφοι έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτά το θέματα και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό».

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης μόνιμου  προσωπικού, είπε ότι «έλλειμμα υπάρχει κυρίως στο Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας. Η στρατηγική επιλογή του Δ.Π.Θ., είναι να το ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε ήδη κάνει τα αιτήματά μας στο Υπ. Παιδείας, τα γνωρίζει και νομίζω ότι θα έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας να ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα. Όσον αφορά στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, σίγουρα θα μας λείψει ένας αριθμός από ειδικότητες και γνωστικά αντικείμενα τα οποία είναι απαραίτητα για την προσαρμογή».

Χρηματοδότηση και νέα Τμήματα

Ερωτώμενος από τον «Π.Τ.» σχετικά με την άμεση χρηματοδότηση προς τα δύο Τμήματα της Δράμας από το Δ.Π.Θ., ο κ. Μάρης σημείωσε ότι, «τα θέματα αυτά έχουν ρυθμιστεί και όλες οι λειτουργίες μαζί με την χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με το νόμο, θα γίνει η μετάπτωσή τους στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Με βάσει το νόμο, έχουμε 90 μέρες να κάνουμε την μετάπτωση. Το Δ.Π.Θ. είναι καθολικός διάδοχος και ό,τι μεταφέρεται, μεταφέρεται με τις αντίστοιχες πιστώσεις και τους προϋπολογισμούς».

Σε ερώτηση σχετική με το αν υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία νέων Τμημάτων στη Δράμα, ο κ. Μάρης σημείωσε πως «είμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Αυτό το οποίο έχει προτεραιότητα για εμάς, είναι η στήριξη των υφιστάμενων Τμημάτων για να ενισχύσουμε γενικά την παρουσία του Δ.Π.Θ. και να δώσουμε ακαδημαϊκό χρώμα, όσο το δυνατόν πιο έντονα στην πόλη της Δράμας. Πάντως και προτάσεις μάς έχουν γίνει και έχουμε και άποψη» κατέληξε.