Home > νέα > Ακίνητο σε διπλανή έκταση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης προορίζεται για εγκατάσταση βιομηχανίας μαρμάρου ► Επιστολή διαμαρτυρίας για όχληση από τον Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ► Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Ακίνητο σε διπλανή έκταση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης προορίζεται για εγκατάσταση βιομηχανίας μαρμάρου ► Επιστολή διαμαρτυρίας για όχληση από τον Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης ► Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

Με θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ακίνητο σε διπλανή έκταση

του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης προορίζεται

για εγκατάσταση βιομηχανίας μαρμάρου

► Επιστολή διαμαρτυρίας για όχληση από τον Αστικό Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης

► Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΝΕΕΣ περιπέτειες φαίνεται να μπαίνει ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός (Α.Ο.Σ.) του Δήμου Προσοτσάνης, μετά από μια σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης, για την εκμίσθωση ενός ακινήτου με εταιρεία συμφερόντων τρίτης χώρας, για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας μαρμάρου.

Το πρόβλημα όπως το θέτει ο Α.Ο.Σ. Δήμου Προσοτσάνης, είναι ότι ο χώρος αυτό είναι σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, από τα οικόπεδα τα οποία έχει δεσμεύσει, προκειμένου μελλοντικά να ανεγερθούν εκεί κατοικίες για τα μέλη του Συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με μια επιστολή διαμαρτυρίας που έχει εκδώσει ο Συνεταιρισμός και την έχει αποστείλει στο Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον πρόεδρος της Κοινότητας και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ζητείται η επανεξέταση του θέματος.

Ο Α.Ο.Σ. Δήμου Προσοτσάνης, συστάθηκε το 1992 με σκοπό την εξασφάλιση στα 600 περίπου μέλη του, κύριας κατοικίας. Για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού, ο Συνεταιρισμός αγόρασε το έτος 2000 από τον Δήμο Προσοτσάνης έκταση 530 στρεμμάτων στην περιοχή «ΡΟΣΛΕΝ» ή «ΕΠΑΝΩ ΑΜΠΕΛΙΑ» (αρ. τεμ. 10.911 Αγροκτήματος Προσοτσάνης) που βρίσκεται μεταξύ της εθν. οδού Δράμας – Κ. Νευροκοπίου και του αλσυλλίου Προσοτσάνης. Η εν λόγω έκταση μεταβιβάστηκε στον Δήμο Προσοτσάνης με απόφαση του Νομάρχη Δράμας (Δ/νση Γεωργίας, Τμήμα Εποικισμού-Αναδασμού, αρ. πρωτ. Δ.Γ. 33198/12-1-1977).

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από την σχετική επιστολή, «ο Συνεταιρισμός εκπόνησε τις απαραίτητες μελέτες (πολεοδομική, ρυμοτομική κλπ), ενώ έλαβε και τις σχετικές εγκρίσεις από την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας (αρ. πρωτ. 5849/23-11-2004), το Δασαρχείο Δράμας (αρ. πρωτ. 3720/20-6-2000), τη Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας για αλλαγή χρήσης γης από βοσκότοπο σε οικιστική (αρ. πρωτ. 20297/20-12-2004).

Σήμερα, εκκρεμεί η εκπόνηση μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού (Τ.Π.Σ.) από τον Δήμο Προσοτσάνης, προκειμένου να χαρακτηριστεί η εν λόγω έκταση ως οικιστική ζώνη και να προχωρήσει ο Συνεταιρισμός στην πολεοδόμηση (μετά από κατάθεση σχετικού φακέλου μελετών και εγκρίσεών τους από το αρμόδιο Υπουργείο)».

Η εταιρεία Μαρμάρου

Το στοιχείο που έχει προκύψει τώρα, είναι ότι μια εταιρεία Μαρμάρου, ξένων συμφερόντων τρίτης χώρας, «ζήτησε για μακροχρόνια μίσθωση δημοτική έκταση περί των 33 στρεμμάτων από το δημοτικό αγροτεμάχιο με αρ. 325 (βόρεια της Προσοτσάνης και δίπλα στην ε.ο. Δράμας-Κ. Νευροκοπίου) για να κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου».

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Συνεταιρισμού, «η θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ψήφοι 11 υπέρ & 8 κατά) αγνοεί παντελώς την ύπαρξη του Συνεταιρισμού στην εν λόγω περιοχή, καθώς η προς ενοικίαση έκταση απέχει λιγότερο από 100 μέτρα από τα δυτικά όριά του.

Τα εργοστάσια μαρμάρου αποτελούν βαριάς όχλησης βιομηχανίες, παράγουν υψηλούς θορύβους, σκόνη και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, που πιθανόν να μειώσουν τα αποθέματα που προορίζονται για τις κατοικίες της Προσοτσάνης. Όλα τα παραπάνω θα έχουν επιπτώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή που αναμένουμε να χαρακτηριστεί «οικιστική ζώνη» στο Τ.Π.Σ. και να κατασκευαστούν πλησίον κατοικίες του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Προσοτσάνης. Παράλληλα υπάρχουν σε μικρή απόσταση, Μονάδα Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης «Αρσινόη», Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, κατοικίες, υδραγωγείο κλπ. εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει και το περιαστικό πευκοδάσος της Προσοτσάνης που είναι ενταγμένο στις περιοχές NATURA».

Επισημαίνεται επίσης από τον Α.Ο.Σ. Δήμου Προσοτσάνης, ότι [έχει ξεκινήσει και η εκπόνηση του χωροταξικού σχεδιασμού (Τ.Π.Σ.) του Δήμου Προσοτσάνης όπου για κάθε περιοχή θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις. Με τη θετική σας ψήφο στο Δ.Σ. δεν σέβεστε και προλαμβάνετε το έργο της εν εξελίξει διαδικασίας, δημιουργώντας τελεσίδικες καταστάσεις που μπορεί να μη δύναται να θεραπευτούν στο μέλλον].

Τέλος, με την επιστολή του, ο Συνεταιρισμός ζητάει την επανεξέταση του θέματος, [λαμβάνοντας υπόψη σας τους τιθέμενους παραπάνω προβληματισμούς και να παύσετε κάθε περαιτέρω ενέργεια για περί παραχώρησης δημοτικών εκτάσεων σε επενδυτές (εκτός του ΒΙΟ.ΠΑ.) που ζητούν κατά καιρούς να κατασκευάσουν διάφορα (εργοστάσια, φωτοβολταϊκά, κλπ) μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Προσοτσάνης όπου θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και όχι να «εκμεταλλεύεστε» τη σημερινή ασύδοτη κατάσταση του «κάνω ότι θέλω όπου μπορώ» χωρίς κανόνες, περιορισμούς, αγνοώντας κοινωνικές ευαισθησίες. Επιφυλασσόμαστε για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του Συνεταιρισμού και  των μελών μας,  με την άσκηση κάθε ένδικου μέσου για τυχόν παραβίαση περιβαλλοντικών ή άλλων όρων και προϋποθέσεων από την εν λόγω επένδυση.]

Αθανασιάδης: Κοσμήματα σήμερα οι βιομηχανίες μαρμάρου

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα όπως διατείνεται ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός και ότι σήμερα οι βιομηχανίες μαρμάρου αποτελούν «κοσμήματα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, στους όρους της δημοπράτησης για την εκμίσθωση της έκτασης του ακινήτου, θα τεθούν και ειδικοί όροι κατά της όχλησης, τους οποίους η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να τηρεί.

Αναλυτικότερα, σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται δίπλα στην εθνικό οδό προς το Νευροκόπι, «υπάρχει μια έκταση του Δήμου, από την οποία ο επενδυτής θέλει 33 στρέμματα για να κάνει ένα εργοστάσιο μαρμάρου».

Όπως σημείωσε μάλιστα, «με το εργοστάσιο μαρμάρου θα δοθούν και πάνω από 30 θέσεις εργασίας. Το αίτημα το εξετάσαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο και πήραμε την απόφαση να πούμε αρχικά ναι, στην επένδυση».

Σημείωσε ότι «όλοι είπαν εκεί τις απόψεις τους και εφόσον γίνει η επένδυση αυτή, θα εξασφαλιστούν και οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τον Οικοδομικό  Συνεταιρισμό».

Τόνισε ακόμα ότι, «η μίσθωση αυτή θα πάει για 30–40 χρόνια και θέλουμε να είναι βιομηχανίας χαμηλής όχλησης και να μην επηρεάζει τον οικισμό όταν δημιουργηθεί. Αυτή είναι η δική μας άποψη και η δική μου προσωπική είναι πως, ότι θέλει ο Συνεταιρισμός να το περάσουμε στην απόφαση της διακήρυξης».

Επισημαίνει μάλιστα ότι, θα πρέπει το ακίνητο να βγει σε δημοπράτηση σύμφωνα με το νόμο και μπορεί να πάρει ακόμα ο οποιοσδήποτε πέρα από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι «ο Συνεταιρισμός είναι ιδιωτικού δικαίου και αυτό σημαίνει ότι μόνα τους τα μέλη πρέπει να κάνουν ρυμοτομικό σχέδιο, έργα υποδομής και άλλα, που στην πραγματικότητα αυτό είναι ουτοπία. Στους οικισμούς που χρηματοδοτεί το κράτος δεν μπορούμε να κάνουμε έργα υποδομής, δρόμους, αποχέτευσης, και όλα αυτά είναι δύσκολο να γίνουν».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της όχλησης, ο δήμαρχος Προσοτσάνης σημειώνει ότι «μπορούν να συμπεριληφθούν όροι χαμηλής όχλησης» επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν και άλλες βιομηχανίες μαρμάρου στη Δράμα – παράδειγμα Λαζαρίδη – που δεν έχει ενοχλήσει κανέναν. Σήμερα οι βιομηχανίες μαρμάρου είναι κοσμήματα …».

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα χαρακτηριστεί η έκταση του Συνεταιρισμού ως οικιστική ζώνη, ο κ. Αθανασιάδης, τονίσει ότι «το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα το χαρακτηρίσει ως Οικοδομικό Συνεταιρισμό. Το έχουμε ζητήσει και εμείς αυτό να γίνει. Όμως, το Τ.Π.Σ. δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει σε 4 με 5 χρόνια. Θα πάει ακόμα περισσότερο. Πρότασή μας προς το μελετητή είναι να χαρακτηριστεί ως Οικοδομικός Συνεταιρισμός. Από τον  χαρακτηρισμό του όμως μέχρι την υλοποίησή του, υπάρχει μεγάλη διαφορά».

Αναφερόμενος στο μάρμαρο, σημειώνει επίσης ότι «ευτυχώς που υπήρχε το μάρμαρο και κράτησε το Νομό μας. Και ευτυχώς μετά ήρθαν τα θερμοκήπια της τομάτας, η Raycap και εργάζονται αρκετά άτομα και υπάρχουν θέσεις εργασίας. Και όλα τα μαρμαράδικα, είναι βιομηχανίες παγκοσμίου εμβέλειας, δίνουν δουλειά σε κόσμο, φέρνουν εισόδημα στην Ελλάδα».

Το πήρε πίσω ο Δήμος

Τελικά, και αφού το θέμα δημοσιεύθηκε ήδη στην έντυπη έκδοση του «Π.Τ.» την Πέμπτη 10 Απριλίου (σήμερα), υπήρξε εκ νέου συζήτησης των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και ο κ. Αθανασιάδης αποφάσισε να πάρει πίσω της απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (σήμερα), ο πρόεδρος της Κοινότητας Προσοτσάνης κ. Ζάμπας, [Έπειτα από συνάντηση των Δημοτικών Συμβούλων της Συμπολίτευσης, για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα σχετικά με τη παραχώρηση των 32 Στρεμμάτων στη περιοχή “Πευκάκια Προσοτσάνης” για την εγκατάσταση εργοστασίου Μαρμάρων, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα παράπονα των πολιτών. Λήφθηκε η απόφαση να αποσυρθεί δια παντός το θέμα περί μίσθωσης της περιοχής σε οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία θα αποφέρει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες του χωριού!]