Home > Πρώτο Θέμα > Αλαλούμ και έντονες καταστάσεις στη συζήτηση για την αγορά παραγωγών στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ► Τι λέει η πρόταση και γιατί απείχε ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου

Αλαλούμ και έντονες καταστάσεις στη συζήτηση για την αγορά παραγωγών στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας ► Τι λέει η πρόταση και γιατί απείχε ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου

Αλαλούμ και έντονες καταστάσεις

στη συζήτηση για την αγορά παραγωγών

στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

► Τι λέει η πρόταση και γιατί απείχε ο αντιδήμαρχος κ. Τάσσου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου, έφτασε όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για την αγορά παραγωγών αγροτικών προϊόντων του Σαββάτου. Και επρόκειτο για μια συζήτηση που κράτησε 2 ώρες και 40 λεπτά.

Όπως είναι ήδη γνωστό και όπως έχει δημοσιεύσει και ο «Πρωινός Τύπος», δυστυχώς μέχρι σήμερα, μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την αγορά παραγωγών. Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι να υπάρξει μια τροποποίηση στη διάταξη που ισχύει για τις βιολογικές αγορές. Ότι, όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός παραγωγών βιολογικών προϊόντων για να γίνει σύσταση αγοράς βιολογικών, να συμπληρώνεται με παραγωγούς συμβατικών αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας.

Αν βέβαια γίνει κάτι τέτοιο, λογικό είναι ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει μόνο για τη Δράμα, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση, παραβρέθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των παραγωγών, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών της αγοράς του Σαββάτου κ. Μαυροβασίλης, ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης κ. Χρυσοστομίδης, η πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Δράμας της λαϊκής αγοράς της Πέμπτης κα. Παπαδοπούλου και πλήθος παραγωγών.

Παραβρέθηκαν επίσης στην αίθουσα και πήραν το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δράμας κ.κ. Γ. Παπαδόπουλος (πρώην αντιπεριφερειάρχης), ο κ. Γ. Ζιμπίδης και ο κ. Γ. Στεφανίδης.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι, από τον Φεβρουάριο του 2022, οι Δήμοι, όπως και ο Δήμος Δράμας, μπορούν να δημιουργήσουν νέες πρότυπες λαϊκές αγορές. Με την υποχρέωση όμως, ότι σε μια τέτοια νέα πρότυπη αγορά, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με ομοιόμορφους πάγκους, με αποχετεύσεις και με άλλες υποδομές, ενώ όσον αφορά τη σύστασή της, θα πρέπει να περιλαμβάνει 50% παραγωγούς και 50% μικροπωλητές και εμπόρους.

Το θέμα είναι ότι, αυτή την ώρα στη Δράμα, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια πρότυπη λαϊκή αγορά, καθώς είναι αρκετά δύσκολο για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως επειδή θα υπάρξουν έντονα αντιδράσεις από πολλούς, αλλά και από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον εμπορικό κόσμο της Δράμας.

Μαυροβασίλης: Πρώτα να ανοίξει η αγορά

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος των παραγωγών του Σαββάτου κ. Μαυροβασίλης, ο οποίος έθεσε έναν συγκεκριμένο όρο, λέγοντας ότι, προκειμένου να υπάρξει μια κάποια απόφαση, θα πρέπει πρώτα η αγορά να ανοίξει και να δουλέψουν οι παραγωγοί και μετά να γίνει οτιδήποτε μπορεί.

Όπως είπε ο κ. Μαυροβασίλης, «η αγορά έκλεισε με δική μας απόφαση, για να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση εσάς. Για να θέσουμε μια βάση, οτιδήποτε αποφασιστεί εδώ και οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, πρώτα θα πρέπει να ανοίξει η αγορά μας, νόμιμα ή παράνομα και μετά θα πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για νόμιμη λειτουργία της αγοράς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγούς, για ανθρώπους, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να πουλήσουν τις παραγωγές τους. Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο, αν είναι εφικτό, είναι το μόνο αίτημα που έχουμε: να ανοίξει η αγροτική αγορά, νόμιμα ή παράνομα και μετά να κάτσουμε να συζητήσουμε τα πάντα».

Συμπλήρωσε επίσης ο κ. Μαυροβασίλης, ότι «από το 2017, όλοι μας χαϊδεύατε, όλοι μας χτυπούσατε την πλάτη, όλοι μιλούσατε  για το έργο που προσφέρει η αγορά μας, για το πόσο αγαπήθηκε από τον κόσμο, ήρθε η ώρα λοιπόν όλοι να βάλετε πλάτη γι’ αυτή την αγορά».

Το  θέμα είναι ότι στη γενικότερη συζήτηση που έγινε, όλοι ανέφεραν ότι οι παραγωγοί έχουν δίκιο, παρ’ όλα αυτά τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα για το τι μπορεί να γίνει επί του πρακτέου. Και ακόμα, για το ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα γίνει, έτσι και ανοίξει η αγορά το επόμενο Σάββατο. Με την έννοια ότι θα δεχθούν νέα πρόστιμα, τα οποία αυτή τη φορά θα είναι διπλάσια, 2.000 ευρώ

Οι συναντήσεις στην Αθήνα

Κάποια στιγμή, ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος ζήτησε από τον κ. Μαυροβασίλη να κάνει γνωστό το ιστορικό με τις επισκέψεις που έγιναν στα αρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Μαυροβασίλης, «15 Δεκεμβρίου ο κ. Μπλούχος μας έκλεισε ραντεβού στο Υπ. Ανάπτυξης, με τον γενικό γραμματέα Ανάπτυξης και Προστασίας του Καταναλωτή. Μαζί με το Δ.Σ. , τον κ. Μπλούχο και τη νομική μας σύμβουλο πήγαμε στην Αθήνα. Ο γεν. γραμματέας μας έδωσε δεσμεύσεις ότι θα μας στηρίξει, θα μας βοηθήσει. Όλοι θέλουμε τη νομιμότητα. Του εξηγήσαμε ότι από το 2017 που δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, είμαστε όμηροι υποσχέσεων».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαυροβασίλης σημείωσε επίσης ότι, «θέλουμε κάτι νόμιμο, κάτι σίγουρο. Όποια κυβέρνηση και να έρθει να μην αλλάξει τίποτα». Συνεχίζοντας ο ίδιος, είπε ότι «την ίδια ώρα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ, με τους πρώην βουλευτές κ.κ. Κυριαζίδη και Στ. Παπαδόπουλο, εν αγνοία μου, ήταν στο Υπ. Ανάπτυξης, όπου συναντήθηκαν με τους υπουργούς κ.κ. Γεωργιάδη και Γεωργαντά, οι οποίοι δεσμεύτηκαν στον αντιπεριφερειάρχη ότι θα δοθεί λύση νόμιμη. Ο καθένας όμως φαίνεται ότι εννοούσε άλλο πράγμα. Εμάς μας νοιάζει να βρεθεί μια λύση να δουλέψουμε».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μαυροβασίλης, τόνισε ότι οι παραγωγοί θέλουν να λυθεί το θέμα για να μπορέσουν να δουλέψουν.

 

Οι προτάσεις

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο τραπέζι, ήταν αυτή που κατατέθηκε και από τον επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλο, ο οποίος ζήτησε αύριο Σάββατο να ανοίξει η αγορά και να παραβρεθεί εκεί από τις 07.30 το πρωί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και να περιφρουρήσει την αγορά.

Τέθηκε βέβαια από ορισμένους, για το τι θα γίνει αν άνοιγε η αγορά αύριο Σάββατο μπροστά από το Διοικητήριο και τα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας αρχίσουν να γράφουν πρόστιμα, που θα είναι 2.000 ευρώ για τον κάθε παραγωγό.

Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, ο Δήμος να βάλει εντέλεσθαι στη Δημοτική Αστυνομία να μην πάει στο παζάρι, όπως και στις υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας «κι εμείς ξέροντας ότι θα παρανομήσουμε μέσα σε εισαγωγικά, να είμαστε όλοι στο παζάρι και ας μας πάνε στο δικαστήριο. Ας πάμε μια φορά γι’ αυτούς τους ανθρώπους στο δικαστήριο».

Ακούστηκαν διάφορες εκδοχές και επίσης έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν πρόστιμα έτσι κι αλλιώς, και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι τα πρόστιμα οι παραγωγοί θα τα πληρώσουν και κανένας άλλος.

Ειπώθηκε μάλιστα από δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής, ότι η πρόταση αυτή είναι λαϊκισμός. Την ίδια πρόταση υποστήριξε επίσης και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μήτρου, ο οποίος εξέφρασε την γνώμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει γιατί «αν γίνει κάτι τέτοιο στη Δράμα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου».

Τελική πρόταση

Μετά από αρκετή συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης κατέθεσε μία πρόταση, με την οποία συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός από τον επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» και ορισμένους συμβούλους της δημοτικής αρχής.

Η τελική πρόταση που τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία, όπως επεξεργάστηκε μέσα από τη συζήτηση είναι η παρακάτω: [Προτείνεται η ψήφιση πρότυπης λαϊκής αγοράς με τη συμμετοχή μόνο των παραγωγών που συμμετείχαν στην Σαββατιάτικη αγορά, σε χώρους του Δήμου (σ.σ. οδός Χελμού στην ανάπλαση), μέχρις ότου γίνουν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και μέχρις ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση και να δοθεί λύση. Συγχρόνως, να υπάρξει έκδοση ψηφίσματος πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία για να επιλυθεί το θέμα].

Στόχος της πρότασης αυτής, είναι  να κατεβούν οι παραγωγοί της αγοράς παραγωγών αύριο Σάββατο στην οδό Χελμού και να δουλέψουν. Παρ’ όλα αυτά, πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι άγνωστο για το τι θα γίνει αύριο, αν η Αστυνομία κατεβεί και μοιράσει πρόστιμα ή όχι. Και ακόμα, υπάρχει και μια σχετική αμφιβολία, αν κατέβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, φοβούμενοι τα πρόστιμα.

Η ψηφοφορία

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της λαϊκής αγοράς Δράμας κ. Τάσσου, ο οποίος δήλωσε ότι απείχε από την ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όπως είπε μάλιστα αιτιολογώντας την ψήφο του «επί της ουσίας της προτάσεως που ακούστηκε, συμφωνώ να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ,να βρούμε τον τρόπο που θα μπορέσει  να λειτουργήσει νόμιμα μια λαϊκή στην οποία θα συμμετέχουν μόνο παραγωγοί.  Όμως, στην πρόταση που κατατέθηκε, γνωρίζοντας σαν υπεύθυνος αντιδήμαρχος και ως νομικός, ότι στερείται νόμιμης βάσης, όπως και ο ίδιος που πρότεινε την πρόταση το γνωρίζει, απέχω από την ψηφοφορία και δεν μπορώ να ψηφίσω».

Με την αποχή του κ. Τάσσου, τάχθηκε επίσης η αντιδήμαρχος κα. Τόλιου, ο πρόεδρος του σώματος κ. Καραμπατζάκης και ο δημ. σύμβουλος κ. Μουρβετίδης. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής, ψήφισαν θετικά, αναφερόμενοι όμως στο ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο.

Επίσης, θετικά ψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, λέγοντας όμως ορισμένοι απ’ αυτούς, ότι ναι μεν, αλλά, αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, ενώ καταψήφισε ο κ. Καλαϊδόπουλος.