Home > νέα > Αλλάζει μορφή διοίκησης η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Δράμα► Δεν συστήνεται νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Δράμα

Αλλάζει μορφή διοίκησης η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Δράμα► Δεν συστήνεται νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Δράμα

Με απόφαση της κυβέρνησης όλες οι δομές τίθενται υπό άμεσο κρατικό έλεγχο!

Αλλάζει μορφή διοίκησης η δομή φιλοξενίας

προσφύγων και μεταναστών στη Δράμα

► Δεν συστήνεται νέα κλειστή δομή προσφύγων στη Δράμα

► Ορίζεται κρατικός διοικητής στον οποίο θα λογοδοτούν πλέον οι Μ.Κ.Ο.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΕΝ συστήνεται νέα κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Δράμα, αλλά η ήδη υφιστάμενη που βρίσκεται στην αποθήκη της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στο Δήμο Δράμας, αλλάζει καθεστώς, όπως και άλλες 27 συνολικά.

Μπορούμε απλά να πούμε ότι οι υφιστάμενες δομές, οι οποίες μέχρι σήμερα στην πλειοψηφία τους ελέγχονται κυρίως από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και τις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), περνούν πλέον στον πλήρη έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 10156/24 Μαρτίου 2020, γίνεται η «Σύσταση Δομών Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία», με απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Σκυλακάκη και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη.

Λανθασμένα τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι συστήνονται 28 νέες δομές σε όλη την Ελλάδα, όπως και μία εξ αυτών στη Δράμα.

Στο ίδιο επίπεδο θα λειτουργεί πλέον από εδώ και πέρα και η δομή «ΔΡΑΜΑΣ» στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως ορίζεται από το παραπάνω ΦΕΚ.

Οι γειτονικές στη Δράμα δομές, είναι μία στην Καβάλα και μία στις Σέρρες και οι οποίες περνάνε και αυτές στο νέο καθεστώς και είναι οι εξής δύο:

– Δομή «ΚΑΒΑΛΑΣ», στο στρατόπεδο «ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στη θέση «ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ» του Δήμου Καβάλας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Δομή «ΣΕΡΡΩΝ», στη θέση «ΠΡΩΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» του Δήμου Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με την απόφαση των δύο υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, ορίζεται Διοικητής Δομής Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.

Αν και η σχετική απόφαση δεν δίνει λεπτομέρειες, σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, εξηγεί ότι «πλέον, οι δομές αυτές όπως και της Δράμας, περνούν και επίσημα στον έλεγχο του κράτους. Γι’ αυτό ονομάζει 28 δομές στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάποια καινούρια».

Όπως μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος, «ορίζονται πλέον διοικητές υποστήριξης και οι δομές αυτές θα μετατραπούν σε κρατικές. Για παράδειγμα, όταν προ ημερών θέλησα να δω τι γίνεται στη δομή φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας, δεν μπόρεσα να μάθω κανένα στοιχείο. Δεν γνώριζε κανένας τίποτα. Ούτε η Αστυνομία, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών. Η κάθε Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιείται εκεί, μου έλεγε ότι είναι υπεύθυνη για 50 άτομα και έτσι χανόσουν κυριολεκτικά και κανένας δεν έδινε στοιχεία για τίποτα».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, «τώρα έρχονται και συμπράττουν δύο Υπουργεία και με κοινή τους απόφαση ορίζουν έναν Ειδικό Γραμματέα Υποδοχής, ο οποίος θα έχει υπό τον έλεγχό του όλες τις δομές, ενώ τοποθετείται και ένας διοικητής σε κάθε δομή ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος των δομών αυτών».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι δομές θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα, που σημαίνει ότι προς το παρόν οι Μ.Κ.Ο. δεν φεύγουν, αλλά πλέον θα λογοδοτούν στο διοικητή και κατά συνέπεια στο ελληνικό κράτος και όχι στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στη δομή μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας παραμένουν κανονικά στις θέσεις τους και δεν αλλάζει κάτι σχετικά μ’ αυτό.