Άλλη μια προσφορά της εταιρείας RAYCAP και του Δραμινού επιχειρηματία κ. Αποστολίδη
Διαμόρφωση του αύλειου χώρου
του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ του Γυμνασίου Αρρένων Δράμας, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως μνημείο και έχει μια διάρκεια ζωής περίπου 90 χρόνων. Στο Γυμνάσιο Αρρένων, συστεγάζονται σήμερα το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο της Δράμας. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάζεται το 1927-1928 και αποτελεί ένα από τα πολλά διδακτήρια που κατασκευάστηκαν στην τετραετία της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου, 1928-1932.
Ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Δράμας κ. Βασίλης Συμεωνίδης.
Σήμερα, το σχολείο φιλοξενεί πάνω από 650 μαθητές καθημερινά, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Τα προβλήματα που υφίστανται εντός του κτιριακού συγκροτήματος είναι αρκετά, και για να λυθούν απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις από το Δήμο Δράμας.
Μια δωρεά της εταιρείας Raycap
Παρ’ όλα αυτά, ο αύλειος χώρος του Γυμνασίου Αρρένων, αυτή τη στιγμή αλλάζει όψη. Και μάλιστα αλλάζει όψη ριζικά, εκ βάθρων! Και αυτό, μετά από μια γενναιόδωρη πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία κ. Αποστολίδη.
Αναλυτικότερα, η εταιρεία Raycap έχει αναλάβει όλα τα έξοδα της ριζικής αλλαγής του αύλειου χώρου του Γυμνασίου Αρρένων, πραγματοποιώντας τις μελέτες αλλά και την πλήρη υλοποίηση του έργου μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Οι εργασίες ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουλίου και ήδη έχει παραδοθεί το πρώτο μέρος της παρέμβασης, που είναι ο χώρος συγκέντρωσης των μαθητών. Παραμένουν βέβαια ακόμα να γίνουν αρκετές εργασίες.
Αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία αρχικά, όπως λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας κ. Βασίλης Συμεωνίδης, ήταν να γίνει ασφαλής ο χώρος συγκέντρωσης όταν άνοιξαν τα σχολεία την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή, έχει ολοκληρωθεί το δάπεδο του χώρου συγκέντρωσης των μαθητών, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και τα γήπεδα μπάσκετ. Επίσης, παραδόθηκαν δύο μεγάλες σκακιέρες φτιαγμένες από μάρμαρο στη βορειοδυτική πλευρά του Γυμνασίου, πίσω ακριβώς από το κτίριο της Βιβλιοθήκης.
Για όσους έχουν μια εικόνα από την μεγάλη αυλή του σχολείου, αυτή τη στιγμή γίνονται οι εργασίες στο κάτω μέρος, στον κήπο. Οι εργασίες συνολικά αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου.
Φωτορεαλιστική μακέτα του αύλειου χώρου.
Ένας λειτουργικός χώρος
Σύμφωνα με τον συνολικό σχεδιασμό του αύλειου χώρου, αυτός θα περιλαμβάνει χώρους για παιχνίδι, για αθλοπαιδιές, για ανακάλυψη, για συμμετοχή, για την επαφή με τη φύση.
Τα δάπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ειδικά σχεδιασμένα για πολυπληθείς ομάδες μαθητών.
Όπως μας λέει ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ κ. Συμεωνίδης, «πρόκειται για ένα εγκεκριμένο σχέδιο για σχολικές αυλές, το οποίο ξεπερνάει όλα όσα ξέρουμε για την αναβάθμιση ενός σχολικού χώρου. Επί της ουσίας, για τους πολλούς από εμάς, μπορεί να είναι και ένα πάρκο. Για το σχολείο μας, θα είναι ένας πιο φιλικός χώρος για τους μαθητές, που θα βοηθάει και στη λειτουργία του σχολείου, τόσο στα διαλείμματα όσο και στα μαθήματα, εφόσον σχεδιάστηκε με κριτήρια και την κατανομή του χώρου σε διάφορες ζώνες δράσης».
Όπως επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης, «εμείς ως σχολείο, με τα μέσα που διαθέτουμε καθημερινά, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον κατάλληλο για τους μαθητές. Πρόκειται για ένα έργο, το μέγεθος του οποίου ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας, και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να σχεδιαστεί από εμάς ή κάποιον άλλον, χωρίς τις δυνατότητες χρηματοδότησής του».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Raycap, ο κ. Συμεωνίδης επισημαίνει ότι «είναι μια πρωτοβουλία που ήρθε από το ενδιαφέρον ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά και θέλουν να προσφέρουν στην εκπαίδευση και στον τόπο, κάτι που θα μείνει για χρόνια. Δεν είναι κάτι που αφορά τα δικά μας μέτρα, ούτε τις δικές μας αρμοδιότητες. Εμείς σαν σχολείο, ενδιαφερόμαστε για τη λειτουργία του, για τους μαθητές, για τα μαθήματα».
Τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους. «Το σχολείο ανήκει στο Δήμο Δράμας, οπότε δεν έχουμε άμεση αρμοδιότητα να κάνουμε παρεμβάσεις», επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης και συνεχίζει: «Και πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Οπότε, οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό, πρέπει να γίνεται με σεβασμό και γνώση, την οποία δεν έχουμε πάντα».
Όπως τέλος τονίζει ιδιαίτερα ο κ. Συμεωνίδης, «οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έχουν την τελική εικόνα της ολοκλήρωσης του έργου. Όταν αυτό γίνει, νομίζω ότι οι περισσότεροι θα είναι ευχαριστημένοι περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Ο καθένας με την οπτική του ξαφνιάζεται, οι περισσότερες αντιδράσεις είναι θετικές και για ανθρώπους που ξέρουν λίγο – πολύ τι θα γίνει, το βλέπουν θετικά. Βλέπουν ότι, ένας χώρος που είναι σύμβολο για την πόλη, να γίνεται αντικείμενο περιποίησης και ενδιαφέροντος».