Home > νέα > Άλλο ένα τρένο που έχασε η Δράμα… Προσωρινός ανάδοχος για το έργο άρδευσης της Ξάνθης από το Νέστο ► Απορίες ακόμα και σήμερα στη Δράμα γιατί δεν προχώρησε το έργο στο φράγμα Πλατανόβρυσης για την άρδευση του κάμπου

Άλλο ένα τρένο που έχασε η Δράμα… Προσωρινός ανάδοχος για το έργο άρδευσης της Ξάνθης από το Νέστο ► Απορίες ακόμα και σήμερα στη Δράμα γιατί δεν προχώρησε το έργο στο φράγμα Πλατανόβρυσης για την άρδευση του κάμπου

Άλλο ένα τρένο που έχασε η Δράμα…

Προσωρινός ανάδοχος

για το έργο άρδευσης

της Ξάνθης από το Νέστο

► Απορίες ακόμα και σήμερα στη Δράμα γιατί δεν προχώρησε το έργο στο φράγμα Πλατανόβρυσης για την άρδευση του κάμπου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ σήμερα η Δράμα να έχει έτοιμο το φράγμα της Πλατανόβρυσης και ο κάμπος της μέχρι και το Δήμο Δοξάτου, να αρδεύονταν από τα νερά του ποταμού Νέστου;

Η απάντηση είναι πως ναι, όμως δυστυχώς το έργο σταμάτησε μετά το φράγμα Θησαυρού και η ΔΕΗ δεν προχώρησε, όπως όφειλε να το κάνει από την σύμβαση του έργου που είχε συνάψει, καθώς ήταν υποχρεωμένη.

Παρ’ όλα αυτά, εδώ και 30 χρόνια, η Δράμα δεν έκανε τίποτα περί αυτού. Ακόμα κι αν υπήρξε κάποια ελάχιστη και χλιαρή πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, δυστυχώς κανένας δεν έδωσε σημασία.

Η ΔΕΗ έκανε τη δουλειά της, προφανώς έμεινε ικανοποιημένη με το φράγμα του Θησαυρού και ποσώς βέβαια την ενδιέφεραν τα υπόλοιπα. Ο κάμπος της Δράμας, κάπου 45.000 στρέμματα, δεν έχει τη δυνατότητα να αρδεύεται από τα νερά του Νέστου.

Και σήμερα που το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και σίγουρα το μέλλον δεν προβλέπεται ιδιαίτερα ευοίωνο όπως όλα δείχνουν ως προς αυτό το ζήτημα, η Δράμα αναζητά λύσεις για την άρδευση των καλλιεργειών της.

Δυστυχώς, η Δράμα, έχασε ένα ακόμα τρένο, το οποίο ίσως με κατάλληλες πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορούσε να πετύχει. Και για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται περίτρανα, ότι η Δράμα είναι το αποπαίδι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας –  Θράκης και ο τελευταίος τροχός της αμάξης!

Η Ξάνθη όμως προχώρησε

Πέρα όμως απ’ όλα τ’ άλλα, η Ξάνθη προφανώς δούλεψε πιο συστηματικά από τη Δράμα και κατάφερε και πήρε το μεγάλο έργο της άρδευσης 56.000 στρεμμάτων από τα νερά του Νέστου.

Όπως ήδη είχε δημοσιεύσει πριν από μερικές ημέρες ο «Π.Τ.» και είχε ανακοινωθεί και επίσημα πλέον από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ο διαγωνισμός προχώρησε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να προκύψει ανάδοχος εταιρεία και να ξεκινήσει το τεράστιο έργο της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης.

Πλέον, χθες Παρασκευή 25 Οκτωβρίου και με κάθε επισημότητα, το ΥΠΑΑΤ, ανακοίνωσε ότι υπήρξε προσωρινός ανάδοχος του έργου με τίτλο, «Μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για αρδευτικούς σκοπούς», μέσω ΣΔΙΤ.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας Αξιολόγησης Δικαιολογητικών Συμμετοχής – Τεχνικής Προσφοράς & Οικονομικής Προσφοράς και την ανάδειξη Προσωρινού Αναδόχου για το συγκεκριμένο έργο που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0., ανακοίνωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιος Σταμενίτης και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Προσωρινός Ανάδοχος για το έργο, προϋπολογισμού 169.500.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 51.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήτοι συνολικά 220.500.000 ευρώ, αναδείχτηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Το εν λόγω έργο είναι το δεύτερο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ και το μεγαλύτερο του προγράμματος Ύδωρ 2.0, για το οποίο ολοκληρώνεται η πολύ σημαντική διαδικασία ανάδειξης Προσωρινού Αναδόχου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη διαδικασία και για τα υπόλοιπα τρία αρδευτικά έργα του προγράμματος Ύδωρ 2.0 τις επόμενες ημέρες.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής υποδομών:  Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν: Βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών  – Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών) – Νέα διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών τεχνικών έργων λειτουργίας της- Δύο (2) αντλιοστάσια και δύο (2) αναρρυθμιστικές δεξαμενές, των έργων μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης στις πέντε αγροτικές εκτάσεις, Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας, που περιλαμβάνουν:

Επίσης, στο έργο συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.).

Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε  18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.