Home > νέα > Η Αμφίπολη στο επίκεντρο του διασυνοριακού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον τουρισμό

Η Αμφίπολη στο επίκεντρο του διασυνοριακού αναπτυξιακού σχεδιασμού για τον τουρισμό

Η Αμφίπολη στο επίκεντρο

του διασυνοριακού αναπτυξιακού

σχεδιασμού για τον τουρισμό 

                                   

Τα αποτελέσματα του έργου Borderless Culture «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Ελλάδας και Βουλγαρίας σε ένα βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» παρουσιάστηκαν σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης).

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν όλοι οι βασικοί συντελεστές του έργου Borderless Culture: το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμφίπολης, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-West University “Neofit Rilski”, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάστηκαν στενά για την υλοποίηση του έργου.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου στην έναρξη της ομιλίας του υπογράμμισε τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για την διασφάλιση της σταθερότητας, της συνοχής, της ειρήνης και της προόδου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εστιάζοντας ειδικά στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ανέφερε ότι «οι δυο χώρες μετατρέπονται σε έναν μεγάλο καμβά που περιμένει από τους δυο λαούς να τον γεμίσουν με την έμπνευση και το όραμά τους, παρεμβαίνοντας στον παγκόσμιο πολιτιστικό διάλογο». Παράλληλα, τοποθέτησε τον πολιτισμό «στον πυρήνα των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης», ικανό να προσφέρει στις κοινωνίες μας «ολιστική αναπτυξιακή θεώρηση» και έθεσε ως βασικά ζητούμενα «τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με πολιτισμικές διαδρομές, την ενσωμάτωση νέων πρακτικών, και την επένδυση από τις παραστατικές τέχνες έως τη γαστρονομία, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός πολιτισμικού κεφαλαίου που θα επιδρά θετικά στην πραγματική οικονομία κάθε περιοχής».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Διδασκάλου στάθηκε στο συντονιστικό ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου Borderless Culture, με επίκεντρο δράσεις και παρεμβάσεις στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Αμφίπολης για τη δημιουργία δικτύου διαδρομών περιήγησης των επισκεπτών του χώρου. Ξεκίνησε μάλιστα την ομιλία του αναφέροντας ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το επιστέγασμα μιας επιτυχημένης συνεργασίας, την κορύφωση μιας κοινής πορείας και προσπάθειας, διάρκειας τριών περίπου ετών, καθώς είμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε την ολοκλήρωση ενός πολύπλευρου και πολύ σημαντικού κατά την εκτίμησή μας έργου». Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην στόχευση του έργου, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί «να συμβάλλει στην αύξηση της διεθνούς προβολής του θεματικού προορισμού, την καλύτερη ροή τουριστών και φυσικά την πολιτιστική διαφύλαξη στις ευρύτερες περιοχές που έχουν ως κέντρα την Αμφίπολη και το Blagoevgrad  και στις δύο χώρες».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας την αδιάλειπτη προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, ενός «κορυφαίου Μακεδονικού μνημείου που αναμφίβολα προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον». Επιπλέον, ανέφερε ότι «συνολικά η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη της περιοχής αποτελούσε και αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ένας στόχος ο οποίος επιτυγχάνεται στην πράξη με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλον τον κόσμο, αλλά και με έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και στις 7 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Τέλος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Στέργιος Φραστανλής ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συνεχίσουν τις προσπάθειες και να επιταχύνουν τις απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκληρωμένη ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πάρκου Αμφίπολης, με επίκεντρο τον Τύμβο Καστά. Στη συνέχεια της συζήτησης, έγινε αναφορά στις δράσεις που υλοποίησε ο Δήμος Αμφίπολης στο πλαίσιο του έργου Borderless Culture, με σημαντικότερη τη δημιουργία του κέντρου διερμηνείας, όπου μέσω ενός συστήματος εμβαπτισμένης πραγματικότητας, ο επισκέπτης με τη βοήθεια δύο ψηφιακών ξεναγών περιηγείται στην ιστορία και τον χώρο της Αρχαίας Αμφίπολης, ενώ η ψηφιακή αρχαιολόγος απαντά σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τόσο στην Αρχαία Αμφίπολη όσο και στον Τύμβο Καστά.

Η συνέντευξη έκλεισε με ένα βίντεο που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Αμφίπολη στο πλαίσιο του έργου Borderless Culture https://www.youtube.com/watch?v=lHyMEDdXjZ4

Το έργο Borderless Culture υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A«Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικών πόρων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.