Home > Πρώτο Θέμα > Αμυράς: «Το δάσος του Φρακτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό…»

Αμυράς: «Το δάσος του Φρακτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό…»

Παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους

στον Εθνικό Κατάλογο των Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς

Αμυράς: «Το δάσος του Φρακτού,

είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι

το δεκάρι το καλό, το χρυσό…»

Η παρουσίαση  έγινε από το δήμαρχο Παρανεστίου, τον διευθυντή Έδρας UNESCO στη Δράμα και τη διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τετάρτης στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έγινε η παρουσίαση του φακέλου για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον Εθνικό Κατάλογο Μνημείων Φυσικού  Κάλους  της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση αυτή, παρέστησαν από την πλευρά της Δράμας, ο δήμαρχος  Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect που εδρεύει στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα κ. Εμμανουλούδης και η  κα. Κωνσταντινίδου Διευθύντρια Δασών Νομού Δράμας. Οι τρεις είχαν την κεντρική  παρουσίαση του φακέλου.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης της εκδήλωσης για την παρουσίαση του φακέλου, πρώτος χαιρέτησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης, ο ευρωβουλευτής κ. Γεωργούλης, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Τσουτσοπλίδης, ο υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς, η κα. Αναστασοπούλου Γεν. Γραμματέας Τουριστικής  και Πολιτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά της Δράμας, παρόντες στην εκδήλωση ήταν και χαιρέτησαν οι βουλευτές του Νομού κ. Μπλούχος, κ. Ξανθόπουλος και κα. Κεφαλίδου. Επίσης, χαιρέτησαν τέλος ο κ.  Παπαθεοδώρου  πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας –  Θράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ  και ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Δράμας  κ. Γεωργιάδης.

Αμυράς: «Το Φρακτό είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό!»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα λεγόμενα του υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυρά, ο οποίος κατά τον  χαιρετισμό του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Όποιος δεν το έχει περπατήσει  (σ.σ. το  Παρθένο Δάσος)  και έχω τη χαρά να το έχω κάνει, θα δει ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζωντανό μνημείο της φύσης. Πρέπει  να πούμε ότι το παρθένο κομμάτι του ήταν οριοθετημένο στα 5,5 χιλιάδες στρέμματα, σήμερα η έκταση αυτή, η καρδιά του προστατευόμενου δάσους, φτάνει στα 11 χιλιάδες στρέμματα, ενώ το καταφύγιο της άγριας ζωής που το  περιβάλλει, εκτείνεται συνολικά στα 5 3 χιλ. στρέμματα. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η παρουσία  αυτού  του δάσους στο Παρανέστι της Δράμας, από άποψη βιοποικιλότητας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για την κλιματική κρίση, καλό είναι  να μιλάμε και για την προστασία της βιοποικιλότητας.  Η βιοποικιλότητα είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος στον αγώνα μας να μετριάσουμε και να προσαρμοστούμε στα  δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Το δάσος λοιπόν του Φρακτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το δεκάρι το καλό, το χρυσό, από άποψη βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι: είναι αδιατάρακτο από ανθρώπινη παρουσία  εδώ  και δεκαετίες.  Κυκλοφορούν μέσα λύκοι, αρκούδες, τσακάλια, ελάφια που είναι η τελευταία ελληνική γηγενής ράτσα ελαφιών και υπάρχουν ένα σωρό είδη χλωρίδας και πανίδας».

Όπως επίσης, «στο Υπ. Περιβάλλοντος  και Ενέργειας λοιπόν,  θέσαμε πολύ ψηλά τον πήχη για την ένταξή του στα Μνημείο Φυσικής  Κληρονομιάς της UNESCO στα οποία η Ελλάδα δεν διαθέτει ούτε ένα. Γι’ αυτό μέσα από το  Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτήσαμε την προετοιμασία του φακέλου για την ένταξη».

Σημείωσε ακόμα, ότι, «περιμένουμε τώρα από το Υπ. Πολιτισμού να ξεκινήσει τη διαδικασία ανοίγματος της δυνητικής λίστας να  ενταχθεί σε αυτή το Παρθένο Δάσος».

Στον Εθνικό Κατάλογο

Θα πρέπει να σημειωθεί  ότι, ο στόχος του Δήμου Παρανεστίου και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect της Δράμας, στόχο έχουν να ενταχθεί το Παρθένο Δάσος Φρακτού αρχικά στον Εθνικό Κατάλογο Μνημείων Φυσικού Κάλους της Ελλάδας και κατόπιν να ενταχθεί στον Παγκόσμια Κατάλογο της UNESCO.

Πριν από την  παρουσίαση, χαιρετισμό απηύθυνε τέλος η πρόεδρος της UNESCO στην Ελλάδα κα. Τζιτζικώστα, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της  ένταξης του Παρθένου Δάσους στον Εθνικό Κατάλογο.

Για το θέμα αυτό, όπως αναφέρθηκε γενικά από όλους, αλλά κυρίως από τον κ. Εμμανουλούδη, είναι ανάγκη να ανοίξει ο Εθνικός Κατάλογος στην Ελλάδα για να ενταχθεί. Όπως είπε μάλιστα, έχει να ανοίξει εδώ και 8 χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες ανοίγει κάθε χρόνο ή ανάλογα κάθε δυο και τέσσερα χρόνια.

Την παρουσίαση του φακέλου έκανε αρχικά  ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα αυτό και την αναγκαιότητα. Όπως είπε συγκεκριμένα, «έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια.  Έχουμε την στήριξη της κας Τζιτζικώστα πρόεδρο της UNESCO στην Ελλάδα  και το  υπ.  Περιβάλλοντος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια».

Όπως είπε, «ο Δήμος Παρανεστίου έχει φυσικό πλούτο. Το Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι  μοναδικό και κρύβει πολλά μυστικά. Έχει πλούσια χλωρίδα και  πανίδα, είναι πάνω από 500 χρόνια το δάσος αυτό τουλάχιστον και υπάρχει ένας πυρήνας στον οποίο δεν έχει πατήσει ποτέ κανένας».

Τόνισε ακόμα ιδιαίτερα ότι, «αν πρώτα δεν ενταχθεί στον Εθνικό  Κατάλογο, τότε δεν θα  μπορέσει να  θέσει υποψηφιότητα για  τον Παγκόσμιο Κατάλογο της UNESCO. Και η ένταξή του, θα  φέρει στην περιοχή μας όπως επισκεψιμότητα, βελτίωση υποδομών και  παροχών, θα φέρει σε όλους μας πολλαπλό κέρδος, όχι μόνο για το Δήμο, αλλά και για την  Περιφέρεια  Αν. Μακεδονίας –  Θράκης αλλά  και για την ίδια τη χώρα μας».

Με τη σειρά  του ο κ. Εμμανουλούδης εξήγησε τις δυνατότητες που περιλαμβάνει η ένταξη του Παρθένου Δάσους και σημείωσε ιδιαίτερα ότι «είναι ακόμα και ένα θέμα εθνικό», λέγοντας ότι «ο κατάλογος Παγκόσμιας  Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο σημαντικότερος κατάλογος».

Όπως είπε, «η χώρα μας έχει ενταγμένα 16  μνημεία στον Κατάλογο της UNESCO, ανάμεσα στα οποία είναι η Ακρόπολη, η Φαιστός, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ολυμπία και τελευταίοι εντάχθηκαν οι Φίλιπποι το 2016. Επίσης έχει δύο ενταγμένα μικτού τύπου, και φυσικού κάλους και πολιτισμού όπως τα Μετέωρα και το Άγιον  Όρος, ενώ έχει ξεκινήσει την  προσπάθειά του και το Ζαγόρι. Μνημείο φυσικού κάλους αποκλειστικά δεν έχει κανένα  η Ελλάδα».

«Αν το Παρθένο Δάσος μπορέσει και ενταχθεί σ’ αυτόν τον Παγκόσμια   Κατάλογο μνημείων Φυσικού  Κάλους», είπε ο κ. Εμμανουλούδης, «τότε θα είναι μαζί με το Γκραντ Κάνυον, το Δάσος του Αμαζονίου και άλλα μεγάλα μνημεία».

Τόνισε  μάλιστα ιδιαίτερα ότι, όταν υπάρχει συγκεκριμένη Έδρα UNESCO CONEECT στη Δράμα και όταν  υπάρχει και το Παρθένο Δάσος στην ίδια περιοχή, «αντιλαμβάνεστε ότι όλα έδειχναν προς τα πού θα πρέπει να κινηθούμε». Η Έδρα UNESCO CONEECT ιδρύθηκε στη Δράμα το 2006.  Σημείωσε τέλος ότι πρόκειται για «ένα διαμάντι, είναι το ωραιότερο Παρθένο Δάσος της Ευρώπης και από τα ωραιότερα του κόσμου».

Τέλος, η κα. Κωνσταντινίδου αναφέρθηκε αναλυτικά  στο τι περιλαμβάνεται στο Παρθένο Δάσος, την  ποικιλομορφία του δάσους  και άλλα σχετικά  ζητήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Παρθένο Δάσος  καταλαμβάνει 119.000 στρέμματα και όπως υπολογίζεται, δεν έχει πατηθεί από ανθρώπους τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ σύμφωνα με  υπολογισμούς δεν έχει πατηθεί εδώ  και 500 χρόνια τουλάχιστον.

Αναφορικά με τον ονομασία Φρακτό, είπε ότι αυτό προέρχεται από το ότι αυτό είναι ουσιαστικά  φραγμένο γύρω-γύρω από βουνά και έχει  μόνο μία είσοδο στο νότιο  και χαμηλότερο  μέρος του στην πλευρά της Ελλάδας.

Σημείωσε επίσης, ότι, η μοναδικότητά  του έγκειται «στο ότι είναι το μοναδικό  πρωτογενές δάσος. Αυτό σημαίνει ότι α π’ όσο γνωρίζουμε ουδέποτε έχει μπει άνθρωπος  και είναι ανεπηρέαστο από ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι ένα δάσος μεγάλης έκτασης, το οποίο αυτορυθμίζεται, είναι το μοναδικό δάσος της Ευρώπης που έχει ολοκληρωμένη  την  οικολογική  πυραμίδα».