Home > νέα > Αν μετονομαστεί σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας θα είναι το μοναδικό  στην Ελλάδα μ’ αυτή την ειδικότητα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ κ. Σπ. Μάμαλης

Αν μετονομαστεί σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας θα είναι το μοναδικό  στην Ελλάδα μ’ αυτή την ειδικότητα Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ κ. Σπ. Μάμαλης

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Αν μετονομαστεί σε Τμήμα Αμπελουργίας

και Οινολογίας θα είναι το μοναδικό

 στην Ελλάδα μ’ αυτή την ειδικότητα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ κ. Σπ. Μάμαλης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ μόλις πρόσφατα υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με τις αλλαγές στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας και δη στα δύο της Δράμας που μας ενδιαφέρουν άμεσα, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά άλλη εξέλιξη.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), με την ένταξη σ’ αυτό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας και της Καβάλας, τα οποία σήμερα εντάσσονται στη δύναμη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Η Δράμα φιλοξενεί δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα: το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Πολλά λέγονται και ακούγονται, πολλές κουβέντες γίνονται, άλλοι λένε ότι θα κλείσουν – κάτι που θεωρείται απίθανο – άλλοι ότι θα αλλάξουν αντικείμενο. Όπως και να έχει πάντως, αυτή την ώρα κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει, μιας και ακόμα το νομοσχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να βγει σε διαβούλευση στα μέσα Δεκεμβρίου, παρ’ όλα αυτά όμως πήρε αναβολή για τα μέσα Ιανουαρίου. Προ ημερών, σε μια συνάντηση που είχε ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης με τον υπουργό Παιδείας κ. Πιερρακάκη, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας όχι μόνο δεν θα κλείσουν, αλλά θα παραμείνουν στη Δράμα και δεν πρόκειται να μετακινηθούν σε άλλη  πόλη.

Δεν ξέρουμε ακόμα τι λέει το νομοσχέδιο

Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον πρόεδρο του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κ. Σπυρίδωνα Μάμαλη, ο οποίος μάλιστα είναι και πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), ο οποίος εξέφρασε τις απόψεις του περί των εξελίξεων.

Αυτό που ξεκαθαρίζει εξ αρχής μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μάμαλης, είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο και άρα όλα αυτά είναι μόνο προσωπικές απόψεις. «Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα, από την ώρα που θα δούμε το νομοσχέδιο», τονίζει.

«Αυτό που περιμένουμε είναι η ένταξη των δύο Τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθούν εκεί τα πάντα: τα Τμήματα και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό».

Ερωτώμενος για το τι θα σημαίνει αυτό για τα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, ο κ. Μάμαλης σημειώνει ότι «πραγματικά δεν το ξέρουμε ακόμα αυτό, γιατί δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας, μιλήσαμε με τον υπουργό, αλλά δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο, δεν είναι ακόμα έτοιμο. Και αυτό που έχει σημασία επίσης, είναι ότι θα πρέπει να δούμε και τις προτεραιότητες του ΔΠΘ».

Όπως τονίζει μάλιστα, «το ΔΠΘ είναι ένα δομημένο Πανεπιστήμιο, υπάρχει Γεωπονική Σχολή, υπάρχει Δασοπονική Σχολή και άρα τα αντικείμενα τα οποία θεραπεύει η Δράμα, εμπίπτουν στην Σχολή που υπάρχει στην Ορεστιάδα. Το πτυχίο το οποίο παίρνουν οι απόφοιτοι της Δράμας, είναι πτυχίο Γεωπονίας και εντάσσονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Παίρνουν επαγγελματικά πτυχία Γεωπονίας και έχουν τα ίδια δικαιώματα με την Γεωπονία του ΑΠΘ. Και σαν πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, πρέπει να πω ότι ήταν καθοριστική η συμβολή μας να πάρουν τα επαγγελματικά δικαιώματα».

Και σημειώνει ακόμα εδώ ότι, «από την στιγμή που δίνουν λοιπόν γεωπονικά δικαιώματα και οι δυο Σχολές (σ.σ. της Δράμας και της Ορεστιάδας), υπάρχει εδώ ένα ζήτημα. Βέβαια και στο ΔΙΠΑΕ υπάρχουν και άλλες Σχολές που δίνουν πτυχίο Γεωπονίας και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πιστεύω όμως ότι, προτεραιότητα του κ. Μάρη (σ.σ. πρύτανης του ΔΠΘ) είναι να ενισχύσει την Οινολογία. Βέβαια αυτό είναι μια προσωπική του άποψη γιατί δεν είναι και μόνος του. Οπότε αν δεν δούμε το νομοσχέδιο αλλά και το σχέδιο του ΔΠΘ, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας

Στο σημείο αυτό ο κ. Μάμαλης επιβεβαιώνει και αυτός ότι, «το σίγουρο είναι πάντως, απ’ ότι διαφαίνεται, ότι τα Τμήματα θα μείνουν στη Δράμα. Πράγμα το οποίο είναι θετικό.

Από εκεί και πέρα, αν ισχύσουν και οι προσωπικές και όχι επίσημα διακηρυγμένες δεσμεύσεις που λένε ότι θα ενισχυθούν, τότε θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, θα είναι κάτι θετικό», λέει και συμπληρώνει: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως με τα μέλη της ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), τη φύση του Τμήματος. Κάποια στιγμή γράφτηκε ότι μπορεί να μετονομαστεί σε Αμπελουργίας – Οινολογίας, όμως θα πρέπει να εξασφαλιστούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα αν γίνει κάτι τέτοιο. Χωρίς αυτά η μετονομασία του δεν θα έχει κανένα νόημα. Εμείς λέμε να μετονομαστεί, αλλά να μείνουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αν γίνει έτσι, θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Θα είμαστε η μοναδική Γεωπονία με ειδικότητα στο αμπέλι και στο κρασί και νομίζω ότι θα προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο».

Η προσέλκυση φοιτητών

Αναφέρουμε στον κ. Μάμαλη το ζήτημα της προσέλκυσης φοιτητών στα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, που σε γενικό επίπεδο ήταν φέτος αρκετά χαμηλή και κυρίως στη Δασολογία, ενώ στην Οινολογία αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι.

«Το 2017 που έφυγα (σ.σ. είχε αποχωρήσει από το Τμήμα Οινολογίας τότε), είχαμε 133 θέσεις και 130 εισακτέους. Ήμασταν γεμάτοι, γιατί είχαμε κάνει μια πολύ καλή διαφήμιση, υπήρχε πολύ καλό κλίμα, υπήρχε αναγνώριση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, είχαμε περάσει με υψηλό βαθμό και την αξιολόγηση και άρα είχαμε κάποιο όφελος. Στη συνέχεια με την αλλαγή σε Αγροτική Βιοτεχνολογία, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων και αυτό γιατί Βιολογία και Βιοτεχνολογία έχει στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Οπότε δεν υπήρχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» τονίζει και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, φέτος που πήραμε επαγγελματικά δικαιώματα, εξαιτίας αυτών, πήραμε 77 άτομα. Δηλαδή αυξήθηκε ο αριθμός και μάλιστα σημαντικό είναι ότι, όλοι αυτοί παρακολουθούν και δεν γράφτηκαν και μετά έφυγαν».

Όπως τονίζει, «η Δασολογία για παράδειγμα δεν μάζεψε πάνω από 15 άτομα, αν και όλες οι Δασολογίες της Ελλάδας έχουν πρόβλημα. Και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει επειδή πρώτον, τα παιδιά ψάχνουν πλέον πιο σύγχρονες ειδικότητες, δεύτερον επειδή έχει πάρα πολλές Δασολογίες η Ελλάδα και τρίτον ότι δεν έχει πάρα πολλά παιδιά. Δηλαδή στην κατεύθυνση της παλιάς πρώτης δέσμης στο πεδίο, όσοι ήταν υποψήφιοι ήταν και οι θέσεις. Άρα είχαν το δικαίωμα να διαλέξουν και άλλες θέσεις. Και βέβαια λόγω της υπογεννητικότητας και της προτίμησης σ’ αυτό το πεδίο, δεν υπήρχε η δυνατότητα».

Σημειώνει πάντως εδώ ότι, ακόμα και αν η Ορεστιάδα συγκέντρωσε πολλά άτομα, παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, καθώς οι νέοι φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μαθήματα.

Αυτό σημαίνει ότι «θα πρέπει να γίνει μια συλλογική συζήτηση», ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά, «νομίζω όμως ότι αν γίνει η Αμπελουργία και Οινολογία και κρατηθούν και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσα άτομα θα  θέλουμε τόσα θα παίρνουμε. Το θέμα είναι όμως να μπορούμε να τους αντέξουμε. Για παράδειγμα αν έρθουν 200 φοιτητές δεν θα μπορεί να τους αντέξει το Τμήμα, το οποίο αντέχει μέχρι 60-70 άτομα. Γιατί δεν υπάρχουν ούτε οι χώροι, ούτε τα εργαστήρια. Αν και τα τελευταία χρόνια πήραμε εξοπλισμό πάνω από 700.000 ευρώ. Ήταν ένα πρόγραμμα που υλοποιήσαμε, ενώ και η Περιφέρεια ΑΜΘ έδωσε άλλες 150.000 ευρώ για εξοπλισμό.  Σε επίπεδο εξοπλισμού η Δράμα είναι πάρα πολύ ψηλά και είναι ανταγωνιστική ακόμα και με την Αθήνα. Ούτε το Γεωπονικό Αθηνών τα έχει».

Εκπαιδευτικό προσωπικό

Ερωτώμενος σχετικά με το μόνιμο προσωπικό ΔΕΠ, ο κ. Μάμαλης εξηγεί ότι αυτή την ώρα Αγροτική Βιοτεχνολογία και Οινολογία, έχει μόνο δύο άτομα ΔΕΠ (μόνιμα), ενώ για να λειτουργήσει στοιχειωδώς χρειάζεται οκτώ άτομα ΔΕΠ.

Όπως λέει «έχουμε προκηρύξει άλλες δύο θέσεις, μάλιστα η μία προκηρύχθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και ελπίζουμε μέχρι τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, άρα μέχρι τον Μάρτιο – Απρίλιο θα έχει έρθει ο καθηγητής που θα προσληφθεί. Και επίσης μία ακόμα θέση στην αμπελουργία, πάλι για διαδικαστικούς λόγους είχε κολλήσει, τώρα έχει ξεκολλήσει και μέχρι τον Μάρτιο θα έρθει και αυτός. Στοιχειωδώς εμείς χρειαζόμαστε συνολικά οκτώ άτομα μέλη ΔΕΠ για να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς».

Στην ερώτηση από πότε θα μπορούσαν τα Τμήματα της Δράμας και της Καβάλας βέβαια, να ενταχθούν στο ΔΠΘ, σημειώνει ότι, «αν υπάρξει μεταβατική περίοδος θα λειτουργήσει από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025, ενώ αν δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος, τότε θα ενταχθούν άμεσα από το επόμενο εαρινό εξάμηνο».