Home > νέα > Κλειστές σχολικές μονάδες στην επαρχία που ερημώνει-Αν. Νικολαΐδης στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας

Κλειστές σχολικές μονάδες στην επαρχία που ερημώνει-Αν. Νικολαΐδης στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας

Αν. Νικολαΐδης στη Βουλή για το Σ/Ν του Υπ. Παιδείας

Κλειστές σχολικές μονάδες

στην επαρχία που ερημώνει

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας με τίτλο, «Ρυθμίσεις για την ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές», έκανε ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης και Υπεύθυνος του Τομέα Κοινοβουλευτικής Ευθύνης Αθλητισμού.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Νικολαΐδης ανέδειξε την ανάγκη μακρόπνοων πολιτικών τόσο για την Παιδεία, όσο και για τον Αθλητισμό στη χώρα μας και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «χρειάζεται να επιδιωχθούν ευρείες συναινέσεις και να ληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα δώσουν λύση στα προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας».

Μιλώντας για τα ζητήματα Παιδείας, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι όχι μόνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά γενικότερα η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν προσφέρει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βασικοί πυλώνες της Παιδείας, οι οποίοι είναι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι υποδομές.

 

Το δημογραφικό στη Δράμα

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι, «όσον αφορά τα παιδιά, τη νεολαία του τόπου μας, οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές στο δημογραφικό. Περιοχές της επαρχίας, όπως είναι η Δράμα, από την οποία προέρχομαι, ερημώνουν. Ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία μας ολοένα και μειώνεται. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή και αντηχούσαν παιδικές φωνές στα σχολεία, τώρα οι εκπαιδευτικές μονάδες είναι κλειστές. Οι νέες και οι νέοι δυσκολεύονται να κάνουν οικογένειες στον τόπο που μεγάλωσαν και αναζητούν καλύτερη τύχη είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για τους εκπαιδευτικούς, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κύριε Υπουργέ, για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη διαβίωσή τους. Το κυριότερο ζήτημα είναι το στεγαστικό, καθώς τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, ενώ σε απομακρυσμένες ή τουριστικές περιοχές της πατρίδας μας δεν μπορούν να βρουν στέγη οι εκπαιδευτικοί, όπως φυσικά και οι γιατροί, καθώς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί».

Προβλήματα στα σχολεία της περιφέρειας

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε άλλο σημείο  ο κ. Νικολαΐδης, ότι, «όσον αφορά στις κτιριακές υποδομές, τα σχολεία, ειδικά στην περιφέρεια, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Έχουν κτιστεί πριν από δεκαετίες και αφήνονται στο έλεος του χρόνου. Η ευθύνη για τη συντήρησή τους έχει περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα να συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο προσωπικό».

Οπαδική βία

Επίσης, τοποθετούμενος για ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο και αφορούσαν ζητήματα του Αθλητισμού, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε: «Τόσο στο ζήτημα της οπαδικής βίας όσο και γενικότερα στον Αθλητισμό είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το έχουμε αποδείξει. Όμως, δεν μπορούμε να στηρίξουμε διατάξεις που κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Όπως εξήγησε, ο κ. Νικολαΐδης η διάταξη για τις εκλογές στις αθλητικές ομοσπονδίες είναι άκρως προβληματική, καθώς «η πρόβλεψη για συνολικό χρόνο θητείας στα μέλη με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικών ομοσπονδιών αποτελεί φωτογραφική διάταξη. Όπως φωτογραφική διάταξη ήταν και η προηγούμενη του κυρίου Αυγενάκη για το όριο ηλικίας των 70 ετών. Καθεμία εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς για να αποκλείσει συγκεκριμένους ανθρώπους από τις εκλογικές διαδικασίες. Ο τρόπος που νομοθετείτε κύριοι της κυβέρνησης είναι ο λόγος που οι πολίτες έχουν απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς».

Σχετικά με την ανανέωση προσώπων στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να έρθει με νομοθετικές ρυθμίσεις και πρόσθεσε: «Χρειάζεται γενναία οικονομική ενίσχυση των συλλόγων και των σωματείων, καθώς και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όχι μόνο αυτών που έχει την ευθύνη το κράτος, αλλά και αυτών που έχει μεταβιβαστεί η σχετική αρμοδιότητα στην αυτοδιοίκηση. Ο ευρύτερος στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε νέες γενιές αθλητών αλλά και νέες γενιές παραγόντων, πολιτών δηλαδή που θα έχουν ενδιαφέρον να προσφέρουν και σε ανώτερο επίπεδο, καθώς δεν θα καλούνται να ξεπεράσουν καθημερινά ζητήματα βιωσιμότητας στους συλλόγους τους».