ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ»
«Αν ο Δήμος Δράμας στηρίξει όπως πρέπει
το Κέντρο Νεότητας τότε θα ανθίσει όπως
το Δημοτικό Ωδείο και το Φεστιβάλ Ταινιών»
Μιλάει στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κα. Δέσποινα Παρασίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Δήμου Δράμας, προφανώς και οι περισσότεροι από τους αναγνώστες μας το γνωρίζουν για τον εικαστικό του ρόλο.
Σήμερα στεγάζεται στον πρώτο όροφο του παλιού δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας και παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής, comic animation, βιτρό, fusing – τεχνική ψημένου γυαλιού, κεραμικής, χαρακτική σε γυαλί και άλλα, ενώ περιοδικά κάνει εκθέσεις με τα έργα των εκπαιδευόμενων.
Τι είναι όμως το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» (Κ.Ν. – Γ.Π.), πότε ιδρύθηκε και πώς έφτασε μέχρι εδώ; Σήμερα, το (Κ.Ν. – Γ.Π.), είναι μέρος της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Δράμας.
Ο «Π.Τ.», δείχνοντας ενδιαφέρον για την ιστορία του (Κ.Ν. – Γ.Π.), αλλά και για τη σημερινή του κατάσταση και φυσικά για το μέλλον, συναντήθηκε και μίλησε με την υπεύθυνη του Κέντρου κα. Δέσποινα Παρασίδου, η οποία το κρατάει όρθιο μέχρι σήμερα, με πολύ κόπο, από το θάνατο του Γιώργου Παρασίδη το 1994 και έπειτα.
Ίδρυση του Κέντρου Νεότητας
Το Κέντρο Νεότητας ιδρύθηκε το 1988 από τον αείμνηστο Γιώργο Παρασίδη, όταν μετά την αποφοίτησή του από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του Μηχανικού Παραγωγής, γύρισε στη γενέτειρά του τη Δράμα.
Οι ελεύθερες σπουδές του στη ζωγραφική κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, δεν ικανοποίησαν απλά τη φυσική του τάση στη ζωγραφική, αλλά άνοιξαν και το δρόμο για την αναζήτηση του βαθύτερου εαυτού του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει η κα. Παρασίδου (αδερφή του Γ.Π.), το 1988 με δική του πρωτοβουλία, ιδρύεται το Κέντρο Νεότητας για να «στεγάσει» τις ελεύθερες καλλιτεχνικές ανησυχίες ανθρώπων κάθε ηλικίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μικρή αυτή κυψέλη μετατρέπεται σε κοιτίδα τέχνης και πολιτισμού για το Δήμο Δράμας. Δημιουργούνται καλλιτεχνικά εργαστήρια, διοργανώνονται εικαστικές εκθέσεις, προάγεται κάθε καινοτόμα ιδέα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Σημαντική στιγμή της πολιτιστικής ιστορίας του Κέντρου Νεότητας, υπήρξε η μεγάλη προσωπική έκθεση του Γιώργου Παρασίδη το 1994, με τίτλο «Τετράπτυχο» καθώς μετά τη λήξη της, ο άνθρωπος που χάραξε το δρόμο… έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1995, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον άοκνο εργάτης της τέχνης, μετονομάζει το Κέντρο Νεότητας, σε Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης».
Τα πρώτα χρόνια
Όπως αναφέρει στον «Π.Τ.» η κα. Παρασίδου, «αν και (Κ.Ν. – Γ.Π.) ξεκίνησε επίσημα την παρουσία του το 1988, προϋπήρχε σαν χώρος. Αυτό έγινε στο πλαίσιο δημιουργίας Κέντρων Νεότητας σε όλη την Ελλάδα, καθώς Γ.Π. είχε την ιδέα να δημιουργηθεί και στη Δράμα ένας ανάλογος χώρος, κυρίως ψυχαγωγικός για νέους, εφήβους και παιδιά.
Είχε την στήριξη του τότε αντιδημάρχου Πολιτισμού Δράμας, του αείμνηστου Αρίστου Πολίτη και έτσι μπόρεσε και υλοποιήθηκε αυτή η ιδέα, στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Μιλτιάδη Σκόρδα ως καθαρά χώρος ψυχαγωγίας, ο οποίος μάλιστα τότε χρησιμοποιούνταν και από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, καθώς εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμα γραφεία».
Παράλληλα λειτουργούσε και ως εκθεσιακός χώρος, ενώ γενικά συγκέντρωνε ομάδες νεαρών ατόμων κουβεντιάζοντας και παίζοντας διάφορα παιχνίδια, όπως πινγκ πονγκ, μπάσκετ, να βλέπουν ταινίες κτλ.
Κάποια στιγμή ο Γ.Π. πρόσθεσε ένα τμήμα ζωγραφικής το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε με το τμήμα Κεραμικής με τη Ροδιά Ίλτσιου, αργότερα το τμήμα Φωτογραφίας με τον Σταύρο Μυλωνά και σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει μια διαφορετική μορφή ως χώρος ψυχαγωγίας αλλά και εικαστικών μαθημάτων.
«Ήταν ένας όμορφος χώρος που έμοιαζε με σπίτι, ενώ σήμερα θα μπορούσαμε να το πούμε και art café», συμπληρώνει η κα. Παρασίδου.
Λίγο πριν από το θάνατο του Γ.Π., εντάσσεται στον χώρο και η κα. Παρασίδου, αρχικά βοηθώντας τον να κρατήσει ανοικτό τον χώρο και παραμένει και μετά το θάνατο του το 1995 για τέσσερα χρόνια χωρίς καμιά οικονομική απολαβή.
Εκείνα τα χρόνια δήμαρχος ήταν ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας όταν αρχίζει και εργάζεται με διάφορες χρονικές συμβάσεις και απ’ όταν ανέλαβε τη δημαρχία ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης, γίνεται αορίστου χρόνου.
«Στόχος ζωής, ήταν να κρατήσουμε το Κ.Ν. ανοικτό στο όνομα του Γιώργου Παρασίδη».
Οι πρώτοι συνεργάτες
Ο πρώτος συνεργάτης μετά το θάνατο του Γιώργου ήταν ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής. «Νεαρός τότε κι εκείνος, μαζί στήσαμε τα πρώτα τμήματα ζωγραφικής, παιδικά και ενηλίκων και σιγά –σιγά το Κ.Ν. άρχισε να αποκτά περισσότερα εικαστικά τμήματα, παράλληλα με το ψυχαγωγικό μέρος των εφήβων κυρίως. Εκείνα τα χρόνια ήταν μια πολύ όμορφη περίοδος» σημειώνει η κα. Παρασίδου.
«Αργότερα άρχισαν να μπαίνουν και άλλα παιδιά, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Μακρίδης, η Μαρία Δάλλα, η Μαρία Μποσκοψίου, η Γιάννης Παπαβασιλόπουλος που για πρώτη φορά μπήκε το βιτρό και ήμασταν οι πρώτοι που το φέραμε στη Δράμα και στη συνέχεια το fusing την τεχνική ψημένου γυαλιού, ενώ οι συνεργάτες σταδιακά άρχισαν να αυξάνονται».
Η αντιμετώπιση από το Δήμο Δράμας
Μοιραία η συζήτηση έρχεται και στη στήριξη που παρέχει ο Δήμος Δράμας στο Κέντρο Νεότητας, η οποία δυστυχώς αυτή την ώρα είναι μόνο ηθική και όχι οικονομική, παρ’ όλο βέβαια που παρέχει μια αρκετά συμμαζεμένη στέγη.
Μιλώντας γι’ αυτό το ζήτημα στον «Π.Τ.» η κα. Παρασίδου, σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα «έχω δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από Δήμους ανά τη χώρα, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για να μάθουν πώς το έχουμε στήσει και πώς θα μπορούσαν να στήσουν και αυτοί ένα Κέντρο Νεότητας στην περιοχή τους. Αυτό το γνωρίζει και η σημερινή αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Δέσποινα Αβραμίδου».
Όπως τονίζει η κα. Παρασίδου, «από τη μια πλευρά αυτό μου δημιουργούσε αισθήματα ικανοποίησης και ευγενικής υπερηφάνειας, που σημαίνει ότι το έργο είναι καλό και ότι κάποιος το βλέπει και το εκτιμάει, ενώ από την άλλη έμειναν και ορισμένα συναισθήματα πικρίας. Γιατί, όλα αυτά τα χρόνια που δεν είναι και λίγα – κάπου 35 χρόνια – πιστεύω ότι το Κ.Ν. θα μπορούσε να έχει μια μεγαλύτερη αγκαλιά από το Δήμο, να του δώσει μια μεγαλύτερη ομπρέλα προστασίας».
Και όπως συμπληρώνει, «δεν μπορούμε βέβαια να πούμε ότι δεν το στήριξαν όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν αυτά τα χρόνια. Όλοι με τον τρόπο τους κάτι έκαναν, λιγότερο, περισσότερο ή και καθόλου. Και όλο αυτό γινόταν κυρίως με αρκετή πίεση και τη βοήθεια εθελοντών σε πολλές περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι ότι, όλο αυτό το διάστημα, θα θέλαμε να νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια. Γιατί πολλές φορές νιώθαμε ότι θα φτάσει στο σημείο να κλείσει και δεν θα είχαμε καμία στήριξη».
Στην ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση σήμερα, τονίζει: «Μπορώ να πω ότι φέτος βλέπουμε μια καλύτερη εικόνα. Μπορώ να πω ότι η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Αβραμίδου δίνει μια καλή προσοχή. Οικονομικά πάντως θα έλεγα ότι ο Δήμος δεν το στηρίζει ιδιαίτερα, εκτός από την κτιριακή εγκατάσταση – στο παλιό δημαρχείο – που είναι του Δήμου. Παράλληλα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα Τμήματα ακόμα περισσότερο, κάποια project που θέλουμε να κάνουμε και όλο σκεφτόμαστε αν ο Δήμος ενισχύσει οικονομικά ή όχι».
Συμπληρώνει ακόμα, ότι, «σήμερα πάντως, από την πλευρά του Δήμου δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια. Παλαιότερα και για ένα διάστημα υπήρχε ένα κονδύλι από το οποίο μπορούσαμε να αντλήσουμε κάποια ποσά μέσω τιμολογίων για διάφορα πράγματα. Από το 2010 και μετά αυτό σταμάτησε».
Το μέλλον του Κέντρου Νεότητας
Όσον αφορά στα τμήματα τα οποία λειτουργούν σήμερα, η υπεύθυνη του (Κ.Ν. – Γ.Π.), εξηγεί ότι αυτά λειτουργούν με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι εκπαιδευόμενοι πληρώνουν δίδακτρα προς το Δήμο Δράμας και ο Δήμος στη συνέχεια πληρώνει τους εκπαιδευτές με τους οποίους κάνει σύμβαση ορισμένου χρόνου κάθε χρονιά.
Ερωτώμενη για το μέλλον του Κέντρου και τι σχέδια υπάρχουν, η ίδια σημειώνει: «Εγώ προσωπικά μαζί με συνεργάτες μου, προσπαθούμε να κάνουμε κάποια ανοίγματα. Ωραία τα τμήματα, λειτουργούν, είναι η βάση μας. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια να το ανοίξουμε λίγο περισσότερο, να διευρύνουμε τη λειτουργία του Κ.Ν. και σε άλλες δραστηριότητες.
Και επειδή εισακούστηκα πριν από μερικά χρόνια και η μεγάλη αίθουσα που έχουμε εδώ πήρε το όνομα «Αίθουσα Τέχνης Γεώργιος Παρασίδης», προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένες δραστηριότητες πέρα από τα μαθήματα, όπως μια έκθεση, μια παρουσίαση βιβλίου, να τιμήσουμε άλλους καλλιτέχνες που δεν έχουν σχέση με το Κ.Ν., να συνεργαστούμε με κάποιους άλλους φορείς».
Αναφορά κάνει στην εκδήλωση βράβευσης που έγινε στα μέσα του Φλεβάρη, όπου τα παιδιά του τμήματος comic animation βραβεύτηκαν σε έναν αντίστοιχο διαγωνισμό με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας.
«Όπου μπορέσουμε να βρούμε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, εντάσσουμε και το Κέντρο Νεότητας. Νομίζω ότι αυτό θα μας κάνει καλό, ώστε να φύγουμε από τον στενό κύκλο των εικαστικών μαθημάτων και να αρχίσει να λειτουργεί ως ένας πολιτιστικός χώρος γενικότερα και να μην περιοριστεί σ’ αυτό που είναι σήμερα», τονίζει η κα. Παρασίδου.
«Σημασία έχει πάντως να πούμε ότι, παλαιότερα το (Κ.Ν. – Γ.Π.) ναι μεν λειτουργούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Δράμας, παρ’ όλα αυτά ήταν αυτόνομο. Από τότε όμως που ενταχθήκαμε στην υπηρεσιακή δομή του Δήμου, η κατάσταση έχει αλλάξει. Σήμερα έχουμε διευθυντή, έχουμε προϊστάμενο και ωράριο. Τώρα έχουμε ένα στενό πρωτόκολλο, το οποίο γενικά δεν αρμόζει σε τέτοιες μορφές πολιτισμού, θα πρέπει να είναι κάπως πιο ελαστικά τα πράγματα, να βγούμε από την τυπική δυσκαμψία».
Ερωτώμενη αν υπάρχει σκέψη να ενταχθούν νέα τμήματα, η ίδια εξηγεί: «Ζητήσαμε φέτος να βάλουμε αργυροχρυσοχοΐα, έγινε αποδεκτή η θέση, προς το παρόν όμως δεν έχουμε ακόμα κάποια σύμβαση, όπως το ίδιο ζητάμε κάθε χρόνο και για τμήμα φωτογραφίας. Αν βρεθούν άτομα που μπορούν να κάνουν συμβάσεις, οι θέσεις αυτές είναι ήδη εγκεκριμένες».
Καταλήγοντας, λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω στο Κέντρο Νεότητας, καθώς δεν πρόκειται για μια δουλειά με την στενή έννοια. Πιστεύω ότι μπορεί να αποκτήσει περισσότερη βαρύτητα στη Δράμα γενικότερα και να τύχει περισσότερης εκτίμησης από το Δήμο.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι, σήμερα η Δράμα έχει ένα Δημοτικό Ωδείο που κάνει εξαιρετική δουλειά στον χώρο της μουσικής, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους με την επίσης εξαιρετική δουλειά του στον κινηματογράφο και την έβδομη τέχνη και αυτά τα στηρίζει επάξια με κάθε τρόπο. Και επίσης, έχει ένα χώρο εικαστικό, το Κέντρο Νεότητας, τον οποίο ο Δήμος δεν τον στηρίζει ή τον στηρίζει με δυσκολία. Αν ο Δήμος αρχίσει και στηρίζει πιο σωστά και περισσότερο συστηματικά και το Κέντρο Νεότητας, τότε και αυτό θα ανθίσει ακόμα περισσότερο».