Από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας
Ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών,
διαδρομών πεζοπορίας
και ποδηλασίας του Δήμου Δράμας
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ μείωσε το ποσό χρηματοδότησης και το υπόλοιπο
θα καλύψει ο Δήμος από ιδίους πόρους
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΑΠΟ τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης 1 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας. Το θέμα αφορούσε στο έργο της δημιουργίας και αναβάθμισης του δικτύου μονοπατιών, διαδρόμων πεζοπορίας και ποδηλασίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας. Το έργο θα εκτελεστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Δήμος Δράμας είχε υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης και είχε αναθέσει δύο συμβάσεις σε ιδιώτες μελετητές σχετικά με το θέμα των μονοπατιών με συνολικό προϋπολογισμό 795.335,30 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΦΥΠΕΚΑ ενέκρινε χαμηλότερο ποσό χρηματοδότησης για το Δήμο Δράμας, που ανέρχεται στις 553.332,49 ευρώ.
Σύμφωνα με το εισηγητικό, «η αιτιολογία της περικοπής του αιτηθέντα προϋπολογισμού, του έργου του Δήμου Δράμας, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ήταν η αντιμετώπιση και αξιολόγηση του συνόλου των προτάσεων των δήμων ως συμβάσεις υπηρεσιών και όχι ως έργων μη λαμβάνοντας υπόψη τον προϋπολογισμό του εργολαβικού οφέλους και των απρόβλεπτων. Γεγονός που αυτόματα ακυρώνει το περιεχόμενο των παραπάνω μελετών οι οποίες ήδη έχουν γίνει αποδεκτές από τον Δήμο και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Δ\νση Δασών και Δασαρχείο».
Τελικά, μετά από τις υποδείξεις του ΟΦΥΠΕΚΑ, τις ανάγκες υλοποίησης του έργου, αλλά κυρίως την άποψη της Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας ότι η σύμβαση, λόγω των στοιχείων της εγκεκριμένης μελέτης, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έργο, το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου με ιδίους πόρους στην εκτέλεση του έργου: «Δημιουργία – αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, διαδρόμων πεζοπορίας και ποδηλασίας εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Δράμας».
Και επίσης, να εγκρίνει τη δέσμευση εγγραφής στον προϋπολογισμό του Δήμου Δράμας έως του ποσού των 242.002,81 ευρώ σε συμφωνία με το επιπλέον ποσό που θα απαιτηθεί από τη σύμβαση με τον ανάδοχο.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Στόχος του έργου είναι να εντοπίσει, να χαρτογραφήσει και να αναδείξει διαδρομές κατάλληλες για πεζοπορία και ποδηλασία, λαμβάνοντας υπόψη το ήδη υπάρχον δίκτυο μονοπατιών και διαδρομών. Νέες και υπάρχουσες διαδρομές και μονοπάτια, θα συνδεθούν για να σχηματίσουν ένα νέο ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο. Επιπλέον, οι χώροι ενδιάμεσης στάσης (χώροι αναψυχής), θα κατασκευαστούν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.
Για τις δράσεις αυτές, προβλέπεται χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορία και ποδηλασίας, τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, των υπό ένταξη περιοχών καθώς και τη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής, σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών των υπό ένταξη περιοχών.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, «κατά την έρευνα και τον σχεδιασμό ενός Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αφ’ ενός ως προς τα προσδοκώμενα οφέλη, αλλά πάντοτε με γνώμονα όχι μόνο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα από τις προτεινόμενες επεμβάσεις, αλλά και την ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιστορικού πλούτου των περιοχών όπου πρόκειται να λάβουν χώρα. Οι κυριότερες από αυτές τις κατευθύνσεις είναι, η συμβολή τους στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της υπαίθρου, της πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης, η συμβολή τους στην αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση περιοχών εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ευαίσθητων οικοσυστημάτων, υπό τους όρους και περιορισμούς της αειφορίας.
Επίσης, η συμβολή τους ως μέσο ανάπτυξης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθησίας και οικολογικής συνείδησης και επαφής/συμφιλίωσης με τη φύση, μάθησης, παράδοσης και ιστορίας και η διασύνδεση τόπων ειδικού ενδιαφέροντος και φυσικών, ιστορικών, πολιτιστικών ή άλλα μνημείων και αξιοθέατων».
Σημαντική είναι επίσης η εκτιμώμενη συνδρομή τους στην ευημερία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, με τη προσφορά πρόσθετων εσόδων, τη δημιουργία απασχόλησης, και την ενίσχυση της παραγωγής τοπικών προϊόντων.
Επίσης, η προσφορά σημαντικών ευκαιριών και δυνατοτήτων για εκπαίδευση και εκμάθηση, η υποβοήθηση του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.).
Τα είδη μονοπατιών
Τα είδη μονοπατιών χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:
- Μονοπάτια αναψυχής (Ε): Αυτά απευθύνονται σε πεζοπόρους και φυσιολάτρες που επιθυμούν κυρίως να εξερευνήσουν μία περιοχή και να απολαύσουν τη φύση.
- Εκπαιδευτικά θεματικά μονοπάτια (L): Απευθύνονται σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μιας περιοχής.
- Ποδηλατικά μονοπάτια (Β): Είναι μονοπάτια που έχουν τα χαρακτηριστικά των μονοπατιών αναψυχής με τη διαφορά ότι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προκειμένου να είναι κατάλληλα και ελκυστικά για ποδηλασία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην διασχίζουν προστατευόμενες περιοχές στις περιπτώσεις που δεν προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης και να μην υπάρχουν στη διαδρομή αυτών των μονοπατιών σκαλοπάτια ή βαθμίδες. Απευθύνονται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε ποδηλάτες ή επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν μια περιοχή με το ποδήλατο.
- Μονοπάτια προσβάσιμα σε ΑμεΑ (Α): Τα μονοπάτια που είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ μπορεί να ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορεί όμως να είναι και ειδικά μονοπάτια κατασκευασμένα για την εξυπηρέτηση αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας χρηστών ή/και για θεραπευτικούς σκοπούς. Στα μονοπάτια ή τμήματα μονοπατιών που χρησιμοποιούνται είτε αποκλειστικά ή/και από εμποδιζόμενα άτομα, πρέπει να ισχύουν ειδικές προδιαγραφές κατασκευής, καθώς και να σημαίνονται στις πινακίδες πληροφόρησης στην αρχή του μονοπατιού ως προς την προσβασιμότητά τους.
- Μονοπάτια διαβίωσης: Αφορούν σε μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί για τις καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου. Ο προορισμός τους είναι καλλιεργούμενα κτήματα, νερόμυλοι, βοσκότοποι, στάνες, δάση για υλοτομία, κ.λπ. και δεν απαιτείται να φέρουν σήμανση.