Home > Νέα > Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από την ανθρώπινη διάσταση του αστυνομικού Ο Δ. Κυριαζίδης στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. μέσα από την ανθρώπινη διάσταση του αστυνομικού Ο Δ. Κυριαζίδης στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Δ. Κυριαζίδης στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. μέσα

από την ανθρώπινη διάσταση

του αστυνομικού

 

 

ΣΤΟ ΘΕΜΑ της αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του αστυνομικού στην κοινωνία και την καθημερινή του προσπάθεια για την ασφάλεια των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ως ιδρυτής της συλλογικής έκφρασης των αστυνομικών της χώρας και με εικοσαετή πορεία στον χώρο, έχει την ευθύνη να αναδείξει την ανθρώπινη διάσταση του αστυνομικού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Αρχικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη, ένα από τα κυριότερα θέματα στον δημόσιο διάλογο, και σημειώνοντας ότι πολύ συχνά παραβλέπεται το ποιος είναι εκείνος που εγγυάται την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Η πολιτεία έχει αναθέσει την προστασία του ύψιστου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής, στον Έλληνα αστυνομικό, κάτι που καθιστά την αστυνομία όχι μόνο ένα επαγγελματικό σώμα, αλλά ένα λειτουργικό φορέα.

Ο Δραμινός βουλευτής, τόνισε επίσης τη σημαντικότητα της δουλειάς του αστυνομικού, ο οποίος, αντί να αποφεύγει τον κίνδυνο, τον αντιμετωπίζει άμεσα, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει διακοπές ή αργίες. Αναγνώρισε τη δυσκολία του έργου των αστυνομικών, οι οποίοι εργάζονται συνεχώς και ακατάπαυστα για να διαφυλάξουν τη δημόσια τάξη και να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζίδη, ενώ τα καθήκοντα του αστυνομικού συχνά περιορίζονται στην αστυνόμευση, στην καταδίωξη και σύλληψη εγκληματιών, το έργο τους είναι πολυδιάστατο. Οι αστυνομικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες απειλές και προκλήσεις που ανακύπτουν στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπως το κυβερνοέγκλημα, η ενδοοικογενειακή βία, ο σχολικός εκφοβισμός και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυσάρεστη μειοψηφία πολιτικών και πολιτών που επιδιώκουν τη δημιουργία αντιπαλότητας μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας. Σχολίασε ότι κάποιοι, ενώ εξασφαλίζουν αστυνομική προστασία για τους εαυτούς τους, εντούτοις υποβαθμίζουν τη δουλειά και τον ρόλο των αστυνομικών με περιφρονητικά σχόλια και επιθέσεις. Αυτή η συμπεριφορά, όχι μόνο υπονομεύει τη σχέση αστυνομίας-πολίτη, αλλά κινδυνεύει να διχάσει την κοινωνία και να προκαλέσει χάος, πλήττοντας την εθνική συνοχή και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών εκφραστών αναγνωρίζει και εκτιμά το έργο της αστυνομίας. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι αστυνομικοί προέρχονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Τόνισε, δε, ότι οποιαδήποτε απόπειρα απομόνωσης ή περιθωριοποίησης της αστυνομίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να εκτεθεί.

Τέλος, κάλεσε την κοινωνία και τους πολιτικούς να αναρωτηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται την αστυνομία και τον ρόλο της και να αποφασίσουν τι αστυνομία θέλουν. “Ας αντιμετωπίσουμε τον αστυνομικό ως άνθρωπο και εργαζόμενο και όχι ως αντικείμενο”, κατέληξε, εκφράζοντας την ανάγκη για σεβασμό και αναγνώριση του δύσκολου έργου των αστυνομικών στην υπηρεσία της κοινωνίας.