Home > Πρώτο Θέμα > Η ανάδειξη του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας πόλος έλξης για την περιοχή της Δράμας

Η ανάδειξη του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας πόλος έλξης για την περιοχή της Δράμας

Επίσκεψη του περιφερειάρχη ΑΜΘ & Μητροπολίτη Δράμας στο Ναό της Αγίας Σοφίας

Η ανάδειξη του βυζαντινού Ναού

της Αγίας Σοφίας πόλος έλξης

για την περιοχή της Δράμας

Καθαίρεση και ανασκαφή του δυτικού μέρους του βυζαντινού μνημείου

Δεσμεύσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών

740.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΑΜΘ

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΠΙΣΚΕΨΗ στη Δράμα πραγματοποίησε χθες, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας –  Θράκης κ. Χρ. Μέτιος, συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του, κ.κ. Χρ. Γεωργιτσόπουλο και Κ. Κινατζίδη.

Ο κ. Μέτιος, επισκέφθηκε αρχικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο στο μητροπολιτικό μέγαρο όπου είχαν μια σύντομη συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων. Κατά τη συζήτηση αυτή, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλο, εξέφρασε μεταξύ άλλων στον κ. Μέτιο, την ανάγκη δημιουργίας ενός γηροκομείου στη Δράμα που απουσιάζει.

Agia Sofia 02 copy Agia Sofia 01 copy

Στη συνέχεια, μετέβησαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, του οποίου το έργο της ανάδειξής του, αναμένεται να ξεκινήσει, αν όχι στο τέλος του έτους, τουλάχιστον τον Ιανουάριου του 2019 και να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα του 2022. Η περιήγηση στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, έγινε με τη συνοδεία  και του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Στρ. Παπαδόπουλου καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ξενάγησε τον κ. Μέτιο στο Ναό της Αγίας Σοφίας, εξήγησε το πώς θα γίνει το έργο της ανάδειξης του παλαιού ναού και εξήρε τη σημαντικότητα του έργου. Ο κ. Μέτιος, δεσμεύτηκε ότι το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει κανονικά στους αναμενόμενους χρόνους και ότι δεν θα υπάρξουν κωλύματα κατά τη διάρκεια του έργου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, θα καθαιρεθεί το δυτικό μέρος του πρόναου, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα και ως τζαμί, όπως θα καθαιρεθεί και το σημερινό καμπαναριό, ο προγενέστερος μιναρές. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ανασκαφή όλου του δυτικού μέρους του βυζαντινού ναού, προκειμένου αυτός να αναδειχθεί, ενώ θα ακολουθήσει η ανάδειξη και συντήρηση τοιχογραφιών καθώς και του πραγματικού δαπέδου, το οποίο επίσης είναι καλυμμένο με νεότερες κατασκευές.

Μετά την περιήγησή τους και τις εξηγήσεις που υπήρξαν για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου, οι τρεις άνδρες έκαναν δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Agia Sofia 04 copy

Από την επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Σοφίας. Από αρ.: ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Στρ. Παπαδόπουλος, ο κ. Χρ. Γεωργιτσόπουλος, ο μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιος και ο περ. σύμβ. Κ. Κ. Κινατζίδης.

Μέτιος: Προστασία της κληρονομιάς μας

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, τόνισε: «Βασικός στόχος της διοίκησής μας, είναι η προστασία και η ανάδειξη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς. Στην Περιφέρειά μας, υπάρχουν πολύ σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και για τον σκοπό αυτό διαθέτουμε σημαντικούς πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ώστε να γίνουν όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Να γίνουν όλα τα έργα συντηρήσεως, ανάδειξης και εύκολης πρόσβασης σ’ αυτά, ώστε να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μέτιος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα: «Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, το πιο σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με 740.000 ευρώ για όλες τις εργασίες ανάδειξής του που απαιτούνται».

Δεσμεύθηκε τέλος, ότι θα διατεθούν πόροι και στη συνέχεια από το ίδιο πρόγραμμα «για οτιδήποτε χρειαστεί για την ολοκλήρωσή του».

Agia Sofia 01 copy

Εικόνα από τη νοτιοανατολική πλευρά. Αριστερά το σημερινό καμπαναριά, παλιός μιναρές από την οθωμανική περίοδο, το οποίο θα καθαιρεθεί.

Μητροπολίτης: Απόδειξη της ελληνικότητας του τόπου μας

 

Με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για «τη διάθεση ενός σεβαστού ποσού για αναστήλωση και αποκατάσταση του μνημείου της Αγίας Σοφίας».

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ως ένα «κόσμημα για την περιοχή μας, μια απόδειξη ακόμη, της ελληνικότητας του τόπου μας και των χριστιανικών καταβολών της πατρίδος μας, της πόλεώς μας, της επαρχίας μας», επισημαίνοντας ότι «θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων εκείνων που ασχολούνται με τα μνημεία της περιόδου αυτής».

Παπαδόπουλος: Ένταξη στο ιστορικό κέντρο

Τέλος, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Παπαδόπουλος, εξέφρασε κι αυτός τη χαρά του για τη δέσμευση της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση του έργου της ανάδειξης του Ναού της Αγίας Σοφίας και μίλησε για τρία «στοιχήματα» κατά την πορεία και ολοκλήρωση του έργου.

«Έχουμε τρία πολύ δυνατά στοιχήματα στην ανάδειξη του μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε τα ευρήματα του δυτικού τμήματος που θα καθαιρεθεί. Περιμένουμε επίσης με ανυπομονησία την ανασκαφή του δυτικού σκέλους από το θαυμάσιο αυτό οικοδόμημα των πρώιμων προχριστιανικών χρόνων που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο και θα καθορίσει ουσιαστικά και τη μελέτη, και το τρίτο, είναι η ένταξη αυτού του μνημείου στο ιστορικό κέντρο της πόλης».

Ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε έμφαση στο μνημείο ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, λέγοντας:  «Ίσως δεν εμβαθύναμε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι το μνημείο αυτό είναι το κόσμημα της πόλης της Δράμας και ανήκει στο ιστορικό κέντρο. Βρίσκεται δίπλα στο έργο που έχουμε ολοκληρώσει, το ανατολικό σκέλος πάλι της Βυζαντινής οχύρωσης, που χρονολογείται στην ίδια περίοδο με το μνημείο.

Η Εφορεία είναι ήδη έτοιμη να εντάξει στο πρόγραμμα, το βόρειο σκέλος της οχύρωσης και έτσι μαζί με το ναό των Ταξιάρχων, δημιουργείται ένα πλέγμα μνημείων. Αυτά τα μνημεία, δεν αφορούν μόνο την περίοδο και τους επιστήμονες, αφορούν ακόμη και την επένδυση και την άνθιση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, γιατί η έλξη που προκαλούν αυτά, είναι προφανώς ότι, η προβολή τους, είναι πάνω στην τουριστική, εκπαιδευτική, πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική αξιοποίηση της περιοχής».