Αναφορά Χ. Κεφαλίδου στη Βουλή
Για την αύξηση των ασφαλιστικών
εισφορών αυτοαπασχολούμενων
οδοντιάτρων Ν. Δράμας»
ΑΝΑΦΟΡΑ στη Βουλή και προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, Υγείας, κ. Θ. Πλεύρη και Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα, κατέθεσε η βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, σχετικά με το θέμα της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων Ν. Δράμας.
Η κα. Κεφαλίδου, αναφέρεται και καταθέτει την επιστολή του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ν. Δράμας, μέσω της οποίας διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων. Συγκεκριμένα, από 01-01-23 οι ασφαλιστικές τους εισφορές αυξήθηκαν βάσει του άρθ. 25 παρ. 4 του ν. 4670/2020, κατά 10 %.
Όπως τονίζουν στην επιστολή τους, οι αυτοαπασχολούμενοι οδοντίατροι είναι μέρος της μεσαίας τάξης, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας και που έχει δεχθεί διαδοχικά ισχυρά εισοδηματικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια, όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:
[Την δεκαετή οικονομική κρίση
Την διετή περίοδο της πανδημίας, όπου εγκαταλειμμένοι και χωρίς καμία οικονομική στήριξη, λειτούργησαν μόνο τόσο όσο να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας
Το διαρκώς διογκούμενο κύμα ακριβείας και το κόστος ζωής και
Τον διαρκώς μειούμενο τζίρο.
Εξαιτίας όλων αυτών, το κόστος λειτουργίας των ιατρείων τους έχει καταντήσει δυσβάσταχτο και είναι βέβαιο πως η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση ισοδυναμεί με ταφόπλακα γι΄ αυτούς.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο των υγειονομικών, τονίζουν ότι η αύξηση των εισφορών είναι επιπρόσθετα προκλητική, καθώς οι συντάξεις που λαμβάνουν είναι ντροπιαστικά χαμηλές, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ακόμα περισσότερο συγκριτικά με άλλους ομοειδείς κλάδους.
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος του Ν. Δράμας με την επιστολή του ζητά:
Να αρθεί η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν σταθερές όπως ήταν μέχρι πρόσφατα.
Να αποκατασταθεί η αδικία με τις συντάξεις πείνας των υγειονομικών. Να εξισωθούν με αυτές των λοιπών κλάδων (μηχανικών, νομικών).
Να αναπροσαρμοστεί το επίδομα μητρότητας από 200 ευρώ/μήνα, για διάστημα 4 μηνών (σύνολο 800 ευρώ) που είναι σήμερα, στο ύψος του κατώτερου μισθού 713 ευρώ/μήνα, δηλαδή συνολικά 2.852 ευρώ.
Να αφαιρεθεί η σχεδόν ληστρική εισφορά «Υπέρ ΟΑΕΔ», που δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα και χρησιμοποιήθηκε μόνο για εξυπηρέτηση μη υγειονομικών.
Να δοθεί λύση στο θέμα της «Στέγης Υγειονομικών».]