Παρέμβαση του Δ. Κυριαζίδη στην Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογία
Αναφορά για τα προβλήματα
των καρκινοπαθών της Δράμας
► Αναγκαία η δημιουργία εθνικού μητρώου καρκινοπαθών
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς του Νομού Δράμας, έκανε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακρίβειας στην Ογκολογία», ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Δρ. Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η κυρία Αναστασία Χατζηδημητρίου, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.) και τεχνική υπεύθυνη του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το λόγο έλαβε o βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ως γνωστό στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 40 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνων τον χρόνο. Δυστυχώς παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και παρότι νέοι όλο και περισσότεροι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασθένεια, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Το 2011 τέθηκε σε λειτουργία το «Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο 2011-2015» για το οποίο δεν υπήρξε κανένας απολογισμός παρ’ ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και ούτε πληροφόρηση για τη δημιουργία ενός νέου από το 2015 και μετά.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επικεντρώνεται στη μη ύπαρξη αρχείου καταγραφής των περιστατικών καρκίνου στη χώρα, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αυτή, ως παράγοντα που καθιστά «αδύνατη τις στέρεες εκτιμήσεις βάσει των οποίων χαράσσονται οι πολιτικές».
Επίσης περιοχές που εμφανίζουν αυξημένες μορφές καρκίνου δεν καταγράφονται πουθενά. Μια τέτοια περιοχή δυστυχώς είναι και η Δράμα, όπου ο καρκίνος «θερίζει». 4.500 Δραμινές – Δραμινοί, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να τύχουν μιας χημειοθεραπείας, πέραν της αντιμετώπισης του καθ’ αυτού προβλήματος.
Το 2017 δημιουργήθηκε το «Εθνικό Δίκτυο» με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, πλην, όμως απαραίτητη ανάγκη τυγχάνει η έρευνα για τις αιτίες –λόγους που προκαλείται η νόσος αυτή. Άρα, να γιατί η ανάγκη ύπαρξης ενός μητρώου καταγραφής των περιστατικών. Π.χ. για το Νομό Δράμας ευθύνεται η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, η μόλυνση εκτάσεων, η μόλυνση του Νέστου που τροφοδοτεί τις υπόγειες διαδρομές, και του πόσιμου ύδατος κ.α.; Δυστυχώς και πάλι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε διακρίβωση ή εξακρίβωση».
Σταματόπουλος: Ανάγκη δημιουργίας εθνικού μητρώου
Απαντώντας στα παραπάνω ο Δρ. κ. Σταματόπουλος παραδέχθηκε τα προβλήματα των καρκινοπαθών κυρίως αυτά της συχνής μεταφοράς τους σε άλλες πόλεις για τη θεραπεία τους και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού μητρώου καρκινοπαθών. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταματόπουλος τόνισε:
΅[Είχα την τιμή να διαχειριστώ ασθενείς από πολλούς νομούς της χώρας, στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως γιατί ήμουν στη Θεσσαλονίκη. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή, που παίρνει το ειδικό αντικαρκινικό φάρμακο και έχει ας πούμε προβλήματα από το έντερο, έχει εξάνθημα, να πρέπει να πάει να βρει το γιατρό στη Θεσσαλονίκη. (…)
Κάτι ακόμα. Επειδή μιλήσατε κύριε Κυριαζίδη και είπατε ότι ο καρκίνος και η αυξημένη επίπτωση στο νομό σας, έχουμε ακούσει τις ίδιες παρατηρήσεις από συναδέλφους από διαφορετικές περιοχές της χώρας, αν δεν έχουμε εθνικά μητρώα, δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα να προχωρήσουμε. Ευτυχώς το Υπουργείο Υγείας έχει μια τέτοια πρωτοβουλία. Ο κ. Γιαννόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας, συντονίζει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ξεκίνησαν οι δράσεις των ομάδων εργασίας. Η κυρία Χατζηδημητρίου είναι υπεύθυνη για μία από αυτές τις δράσεις. Ο καρκίνος είναι η πρώτη εστίαση των ομάδων εργασίας υπό τον κ. Γιαννόπουλο και αυτό που αποφασίστηκε και είναι μεγάλη τιμή για το δίκτυο στους λίγους μήνες λειτουργίας του, είναι ότι το δίκτυο θα αποτελέσει μια πύλη εισόδου δεδομένων στο εθνικό σύστημα.
Επομένως, τελικά κυρίες και κύριοι της Επιτροπής, εμείς βλέπουμε το δίκτυο ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, η οποία μας δόθηκε. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη, αλλά ξέρετε τι μπορεί να γίνει το δίκτυο; Μία πολύ μεγάλη τράπεζα πληροφορίας, αυτός είναι ο πλούτος μας και αυτοί θα είναι οι πόροι μας. Οι πόροι μας θα είναι, όπως παγκοσμίως μια μεγάλη τράπεζα πληροφοριών, οι οποίες πληροφορίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για χάραξη πολιτικών πρόληψης, για χάραξη αποφάσεων αποζημίωσης φαρμάκων. Είναι άλλο πράγμα η έγκριση ενός φαρμάκου από τον ΕΟΦ και είναι άλλο πράγμα η αποζημίωση ενός φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ. Εάν δεν έχουμε την πληροφορία αυτή, δεν πρόκειται να μπορέσουμε να πάμε μπροστά…]
Τέλος, με δήλωσή του ο κ. Κυριαζίδης, αναφέρει ότι «είναι αναγκαίο να τονισθεί για μια ακόμη φορά η εγκατάλειψη του Νομού και στο «ζήτημα ζωής» αυτό και πρέπει ν’ αναφερθεί η ανακολουθία της Κυβέρνησης, καθότι ο Αν. Υπουργός κ. Πολάκης είχε δεσμευθεί για τη λειτουργία τμήματος χημειοθεραπείας στο Γ.Ν. Δράμας από αρχές του 2018, ενώ αργότερα μας πρότρεψε να πηγαίνουμε στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Και σήμερα η Κυβέρνησή του προχώρησε και στην υποβάθμιση του ογκολογικού τμήματος του Γ.Ν. Καβάλας, το οποίο μετατράπηκε σε υπομονάδα, μη διαθέτοντας πλέον τις απαραίτητες κλίνες, ο δε Διευθυντής του τμήματος προσέρχεται δυο φορές το μήνα πλέον, ενώ η παρουσία του ήταν σε καθημερινή βάση, ως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Ως είναι επόμενο και το γεγονός αυτό δυσχεραίνει τη θέση των Δραμινών ασθενών».