Αναφορά της βουλευτού Χ. Κεφαλίδου προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
Ανησυχία των αγροτών Ν. Δράμας
για τη μη ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών
στο νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης
ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου κατέθεσε χθες η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τη μη ένταξη των ενεργειακών καλλιεργειών (ελαιοκράμβη και ηλίανθος) στο πρόγραμμα απονιτροποίησης που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.
Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται σε σχετική επιστολή της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράμας την οποία κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου στην αναφορά της, επισημαίνοντας τη σημασία του προγράμματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας στο Νομό Δράμας λόγω του ότι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες είναι αποδοτικές και διατηρούν την ισορροπία της ανταγωνιστικής γεωργικής παραγωγής και του αναγκαίου σεβασμού προς το περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, ο αποκλεισμός των 6.500 παραγωγών του Νομού Δράμας -και κατ’ επέκταση των 25.000 σε όλη την Ελλάδα – που ασχολούνται με τις ενεργειακές καλλιέργειες από το πρόγραμμα αυτό, θα σημάνει την οριστική καταστροφή για τον κλάδο τους, καθώς θα στραφούν σε άλλες επιδοτούμενες καλλιέργειες απονιτροποίησης.
Η επιστολή της ΕΑΣ
Στην επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:
[Η ΕΑΣ Δράμας με δυναμική και μακροχρόνια πορεία από το 1924 πορεύεται υπέρ των αγροτών του Νομού. Η παρέμβαση της ΕΑΣ Δράμας στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών του Νομού ήταν καθοριστική για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής γεωργίας. Οι αγρότες του Νομού είναι 6.500 παραγωγοί με κύριες καλλιέργειες σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι και τα τελευταία χρόνια ενεργειακές καλλιέργειες – ηλίανθο και ελαιοκράμβη – που αποτέλεσαν σημαντικότατη εναλλακτική των άλλων παραδοσιακών εκτακτικών καλλιεργειών του νομού Δράμας και με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία βοήθησε στη βιωσιμότητα των αγροτικών νοικοκυριών.
Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την ανησυχία μας για τη γεωργική οικονομία της περιοχής από την εξαίρεση των ενεργειακών καλλιεργειών από το πρόγραμμα της απονιτροποίησης.
Δεν καταλαβαίνουμε το λόγο αυτής της εξαίρεσης όταν είναι δεδομένο ότι η ανάγκη αζωτούχων λιπάνσεων στις ενεργειακές καλλιέργειες είναι από τις μικρότερες και ταυτόχρονα το πρόγραμμα απονιτροποίησης στοχεύει στη μείωση αυτών των λιπάνσεων που είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις άλλες καλλιέργειες ενταγμένες στο πρόγραμμα. Εκτός αυτού ο ηλίανθος είναι καλλιέργεια με τις μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον αφού οι συνολικές εισροές που απαιτεί σε νερό, φυτοπροστασία και λίπανση είναι οι μικρότερες. (…)
Κλείνοντας θεωρούμε ότι η ένταξη της ελαιοκράμβης και του ηλίανθου στο πρόγραμμα απονιτροποίησης είναι επιβεβλημένη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας και εν γένει της δευτερογενούς παραγωγής στο Νομό Δράμας.]