Home > νέα > Αναφορά του υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη στην έλλειψη Παθολόγου στο Νοσοκομείο της Δράμας Μετακινήσεις γιατρών από άλλα Νοσοκομεία καλύπτονται εφημερίες στην Παθολογική και τη ΜΕΘ Δράμας

Αναφορά του υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη στην έλλειψη Παθολόγου στο Νοσοκομείο της Δράμας Μετακινήσεις γιατρών από άλλα Νοσοκομεία καλύπτονται εφημερίες στην Παθολογική και τη ΜΕΘ Δράμας

Αναφορά του υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη

στην έλλειψη Παθολόγου

στο Νοσοκομείο της Δράμας

Μετακινήσεις γιατρών από άλλα Νοσοκομεία καλύπτονται εφημερίες στην Παθολογική και τη ΜΕΘ Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Δράμας, μπορεί το τελευταίο διάστημα να έχει βρεθεί σε μια ιδιαίτερα καλή κατάσταση όσον αφορά το κτιριακό συγκρότημα που το υποστηρίζει, παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πέρα από άλλες ειδικότητες βέβαια.

Πρόσφατα, με σημαντικά ποσά με ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ολοκληρώθηκε η ενεργειακή του αναβάθμιση, όπου άλλαξαν όλα τα κουφώματα, τοποθετήθηκε το γνωστό εξωτερικό κέλυφος, άλλαξαν και συνεχίζουν να αλλάζουν τα πατώματα με ειδικά αντιμικροβιακά υλικά, έχουν παραληφθεί ολοκαίνουρια κρεβάτια και ξενοδοχειακός εξοπλισμός, ενώ έγιναν και πολλά άλλα. Και προγραμματίζονται ακόμα περισσότερες αλλαγές, όσον αφορά αυτά τα ζητήματα.

Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα με το ιατρικό προσωπικό παραμένουν. Και αυτά ακούνε στο όνομα της Παθολογικής Κλινικής και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κυρίως, και όχι μόνο βέβαια. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό υπάρχουν και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει Δερματολόγος και άλλες ειδικότητες.

Παθολογική Κλινική και ΜΕΘ

Το βασικό πρόβλημα στο Νοσοκομείο Δράμας, αλλά και για κάθε Νοσοκομείο, είναι η Παθολογική Κλινική. Η οποία χαρακτηρίζεται ως από τις σπουδαιότερες. Νοσοκομείο χωρίς Παθολογική δεν γίνεται.

Το πρόβλημα είναι γνωστό, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο μόνιμοι Ειδικοί Παθολόγοι, οι οποίοι ενισχύονται με συναδέλφους τους που έρχονται από άλλα Νοσοκομεία: όπως από την Καβάλα, την Ξάνθη, τις Σέρρες, ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο μοτίβο παραμένει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία αν και έχει 12 ενεργά κρεβάτια,  παρ’ όλα αυτά έχει μόνο δύο μόνιμους Εντατικολόγους, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να τη λειτουργήσουν μόνοι τους, καθώς είναι επισφαλές.

Η ΜΕΘ της Δράμας είχε κλείσει από τον Αύγουστο και μετά. Αρχικά μας είπαν για λόγους απολύμανσης, παρ’ όλα αυτά δεν άνοιξε. Χρειάστηκε να γίνουν επερωτήσεις στη Βουλή, να συναντηθεί ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας με τον αρμόδιο υφυπουργό, να απαντήσει ο υφυπουργός στη Βουλή και άλλα, προκειμένου τελικά την 1 Νοεμβρίου να ανοίξει η ΜΕΘ της Δράμας.

Τι έγινε; Για το μήνα Νοέμβριο, θα έρχεται για πέντε εφημερίες η διευθύντρια της ΜΕΘ Καβάλας και για άλλες πέντε εφημερίδες Εντατικολόγος από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Για το Δεκέμβριο θα οριστούν από άλλα Νοσοκομεία. Είναι όμως αυτή η λύση;

Ελλείψεις προσωπικού στην Περιφέρεια

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας, αναφέρθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης, παραδεχόμενος φυσικά ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα.

Μιλώντας ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό 100,3, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε αρχικά για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσω της ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας καθώς και ενός σημαντικού αριθμού προσλήψεων. Χαρακτήρισε μάλιστα ο ίδιος ως απόλυτη προτεραιότητα το  θέμα της αναδιοργάνωσης του χώρου της Υγείας.

Αναφερόμενος μάλιστα στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, έκανε ειδικά αναφορά και στο Νοσοκομείο της Δράμας, επισημαίνοντας την έλλειψη Παθολόγου. Συγκεκριμένα είπε: «Προβλήματα σε περιοχές της χώρας, σε νοσοκομεία της Περιφέρειας της χώρας υπάρχουν. Στην Ξάνθη δεν κλείνει το νοσοκομείο. Έχει ένα πρόβλημα με τους παθολόγους. Στη Δράμα λείπει παθολόγος επίσης. Και μπορώ να πω και άλλες περιοχές. Είναι 4 – 5 περιοχές της χώρας και τα νησιά μας τα οποία έχουν κάποια προβλήματα. Για τον λόγο αυτό διαχειριζόμαστε ουσιαστικά μία κρίση εκεί μέχρις ότου, θέλω να προσθέσω ότι αυτές οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή τις προκηρύσσουμε και δεν πηγαίνουν γιατροί. Υπάρχουν οι ειδικότητες του παθολόγου, το ακτινολόγου και του αναισθησιολόγου, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται. Έχουμε μεγάλα κενά και δεν καλύπτονται από τις προκηρύξεις. Ωστόσο, τις καλύπτουμε συνεχώς με γιατρούς που είτε μετακινούμε, είτε είναι στρατιωτικοί γιατροί. Θα πάω σύντομα στην Ξάνθη. Αλλά το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά. Έχει ένα πρόβλημα στην παθολογική κλινική και όλα τα άλλα προβλήματα γι’ αυτό τον λόγο θα προβλέψουμε πολύ σύντομα για αυτές τις άγονες ειδικότητες και για τις δυσπρόσιτες περιοχές, ειδικά κίνητρα ούτως ώστε να πάνε οι γιατροί και ελπίζω ότι θα πάνε».

Αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ

Αναφορά έκανε επίσης ο υπουργός Υγείας και στο ΕΚΑΒ, για το οποίο τόνισε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση και ότι «τώρα δουλεύει καλύτερα, αλλά όχι ακόμα όπως θέλουμε». Όπως είπε μάλιστα, «θα δουλέψει ακόμα καλύτερα όταν θα κάνουμε και άλλες προσλήψεις.… εντάχθηκαν όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να υπάρχει μία ενιαία ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο».

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ την έλλειψη προσωπικού σε ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας Κ. Νευροκοπίου για παράδειγμα, όπου για να ανέβει ασθενοφόρο από τη Δράμα και να κατέβει, χρειάζεται χρόνο περίπου 90 λεπτά, πράγμα που είναι ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος για έναν ασθενή.