Αναγκαία η λήψη
μέτρων για την αφρικανική
πανώλη των χοίρων
Την ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων βιοσφάλειας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων τονίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε περιοχές της Βουλγαρίας που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρέθηκαν το 2023 τρεις εστίες αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε κατοικίδιους χοίρους και 303 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους. Σε ό,τι αφορά το 2024, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 186 εστίες σε θηρευμένους αγριόχοιρους.
Σχετικά με τις εστίες της νόσου στην Ελλάδα, το 2023 καταγράφηκαν δύο εστίες σε νεκρούς αγριόχοιρους στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις καταγράφηκαν τρεις εστίες στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, μία στην Ενότητα Κιλκίς, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία στην Ενότητα Φλώρινας. Για το 2024 έχουν ανευρεθεί, μέχρι σήμερα, σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, μία εστία στην Ενότητα Δράμας και μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς αγριόχοιρους βρέθηκαν μία εστία στην Ενότητα Σερρών, οκτώ στην Ενότητα Πέλλας, μία στην Ενότητα Θεσσαλονίκης και μία εστία θηρευμένου αγριόχοιρου στη Θεσσαλονίκη.
Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.