Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαιότητα η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Δράμας Πάνω από 1.400 Δραμινοί ταξιδεύουν για χημειοθεραπείες στη Θεσσαλονίκη

Αναγκαιότητα η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Δράμας Πάνω από 1.400 Δραμινοί ταξιδεύουν για χημειοθεραπείες στη Θεσσαλονίκη

Αναγκαιότητα η δημιουργία

Ογκολογικού Τμήματος

στο Νοσοκομείο Δράμας

Πάνω από 1.400 Δραμινοί ταξιδεύουν για χημειοθεραπείες στη Θεσσαλονίκη

Δηλώσεις βουλευτών, της προέδρου του Συλλόγου καρκινοπαθών και της αντιδημάρχου στον «Π.Τ.»

 

Του  Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ σεμνή εκδήλωση την οποία τίμησαν συμπολίτες μας, γιόρτασε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από το άγαλμα της «Νίκης της Δράμας» στην περιοχή της ανάπλασης, όπου ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, με τη φροντίδα του Δήμου Δράμας, φώτισε με ροζ χρώμα το άγαλμα (το ροζ, είναι το χρώμα σύμβολο για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού). Παράλληλα ο σύλλογος μοίρασε μπλουζάκια και αντίστοιχα ροζ μπαλόνια, όπως και τα κλασικά πλέον κορδελάκια στο πέτο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κ. Σοφία Τσακιρίδου και κ. Δέσποινα Αβραμίδου, η αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Μαργαρίτα Μάλλιου – Μιχαηλίδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στους χαιρετισμούς τους, οι παραπάνω έδωσαν ιδιαίτερα βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης, ενώ έγιναν και αναφορές όσον αφορά στο Νοσοκομείο Δράμας και την αναγκαιότητα δημιουργίας Ογκολογικού Τμήματος και χημειοθεραπείας. Στόχος του Ογκολογικού Τμήματος, οι ασθενείς της Δράμας – που είναι πάρα πολλοί – να σταματήσουν να ταξιδεύουν προς το Νοσοκομείο της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Δημητριάδου: Στο 97% η ίαση του καρκίνου του μαστού

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Δημητριάδου, αναφέρθηκε στην «ημέρα ημέρα ευαισθητοποίησης των γυναικών για να θυμηθούν ότι πρέπει να κάνουν τη μαστογραφία τους, την κλινική εξέτασή τους, την αυτοψηλάφησή τους, για να προλάβουν καταστάσεις. Όλος ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από το 1985».

Όπως είπε, «εμείς θέλουμε να πούμε στις γυναίκες που είναι μαζί μας εδώ, τις φίλες και τα μέλη μας, όλους, ακόμη και τους άνδρες τους συζύγους ότι πρέπει να προσέχουν τη γυναίκα τους, να τους θυμίζουν ότι πρέπει να κάνουν αυτό τον απλό έλεγχο για να προλάβουμε καταστάσεις».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι, πλέον, «έχουμε φτάσει στο 97% της ίασης του καρκίνου του μαστού. Να δώσουμε το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει πλέον να φοβούνται ούτε να κρύβουν ότι έχουν καρκίνο στο μαστό τους, γιατί η ιατρική έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ και με την τεχνητή νοημοσύνη ακόμη και με πολλά, που μπορούμε και προλαβαίνουμε καταστάσεις και έχουμε ίαση 97% στον καρκίνο του μαστού».

1.400 ασθενείς προς Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη δημιουργία τμήματος χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, η κα. Δημητριάδου επεσήμανε ότι το αίτημα διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και στη συνέχεια ακολούθησε η συγκέντρωση στοιχείων για να στηριχθεί και να γίνει αντιληπτό πόσος μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών μετακινούνται από τη Δράμα.

Όπως είπε, οι άνθρωποι που μετακινούνται έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά θέματα, ψυχολογικά, οικονομικά κ.α.

Ακόμη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών ανέφερε ότι 1.400 ασθενείς μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και το κόστος για αυτές τις μετακινήσεις μπορεί να καλύψει την πρόσληψη ογκολόγων γιατρών στο Νοσοκομείο της Δράμας. Στάθηκε τέλος στην στελέχωση της Παθολογικής κλινικής με ιατρικό προσωπικό, μέσω της κάλυψης των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, έτσι ώστε στη συνέχεια να διεκδικηθεί η δημιουργία τμήματος χημειοθεραπείας.

Ξανθόπουλος: Συμβολική κίνηση

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι, «είναι μια συμβολική κίνηση που κάνει ο Σύλλογος των Καρκινοπαθών. Είναι προφανές ότι είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη. Η πρόληψη σώζει ζωές. Εδώ στη Δράμα έχουμε το θέμα της φροντίδας των καρκινοπαθών. Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και πηγαινοέρχονται στους όμορους Νομούς για να βρίσκουν θεραπεία».

Όπως μάλιστα τόνισε σε άλλο σημείο, «χρονίζει το πάγιο πρόβλημα λειτουργίας μιας δομής υποστήριξης των ανθρώπων αυτών. Άρα, εκτός από το γενικό πλαίσιο της στήριξης των συνανθρώπων μας και της προσπάθειας που γίνεται για ευαισθητοποίηση, για πρόληψη και ενημέρωση σχετικά με τον καρκίνο, εδώ έχουμε και ένα ειδικό αίτημα για τη λειτουργία υποστηρικτικής δομής για τους ανθρώπους αυτούς».

Νικολαΐδης: Κοινός αγώνας

Στις δηλώσεις του, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι, «ως Δραμινοί πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια για την ογκολογική μονάδα του Νοσοκομείου της Δράμας. Ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός. Πρέπει να δούμε τι τραβάνε οι καρκινοπαθείς για να μπορέσουν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους στο Θεαγένειο και σε άλλες πόλεις, με τους άθλιους δρόμους».

Γι’ αυτό το λόγο, είπε, ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αγωνιστούμε για το καλό του τόπου μας. Ένας κακός δρόμος είναι πόνος για τον καρκινοπαθή. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Η ογκολογική μονάδα θα βοηθήσει στο να μη γίνονται μετακινήσεις, να μη ξοδεύουν χρήματα, να μην ταλαιπωρούνται και να μην πονάνε».

Τσακιρίδου: Δυναμική  πρόκληση

Στις δηλώσεις της  η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας κα. Τσακιρίδου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Δήμου, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ασθένεια είναι μία πρόκληση. Μια πρόκληση που της αξίζει να είμαστε πάντα στη δυναμική της πρόληψης αρχικά και στη συνέχεια της αντιμετώπισης. Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στον άνθρωπο και στις γυναίκες και στους άνδρες, αλλά με την αυτοεξέταση που εκπαιδεύονται συνεχώς οι γυναίκες, νέες, ακόμη και μαθήτριες, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στο να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου. Ο Δήμος Δράμας, εκτός από τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ήδη την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχε μαζί με τις εθελόντριες γυναικολόγους που ανήκουν στον Ιατρικό Σύλλογο στη διαδικασία του αυτοελέγχου των περισσότερων γυναικών δημοτών της πόλης».