Για δεύτερη χρονιά οι Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας
Αναγκαιότητα η συντήρηση των εξωτερικών
απινιδωτών όπως και η εκπαίδευση
των Δραμινών στη χρήση τους
► Ο Δραμινός καρδιολόγος Χρ. Καΐρης μιλάει στον «Π.Τ.»
► Στις 15 Δεκεμβρίου η ημέρα του κοινού για το Καρδιολογικό Συνέδριο
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΙΣ 15 και 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα για δεύτερη χρονιά, το Συνέδριο «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας».
Το Συνέδριο διεξάγεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, την Καρδιολογική του Νοσοκομείου Δράμας και το Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΚΑ) και γίνεται υπό την αιγίδα της Π.Ε. Δράμας.
Το Συνέδριο χωρίζεται σε δύο μέρες. Οι εργασίες της πρώτης μέρας θα γίνουν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα είναι αποκλειστικά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και ώρα 18.00, όπου θα έχουμε και την έναρξη με χαιρετισμούς επισήμων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις όπως: από τον κ. Ιωάννη Γουδέβενο: “H πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μια δια βίου υπόθεση”, από τον κ. Ιωάννη Καλλικάζαρο: “Πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια”, από τον κ. Βασίλειο Βασιλικό: “Κολπική μαρμαρυγή, Πρόληψη Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου” και από τον κ. Δημήτριο Τσιαχρή: “Κοιλιακές έκτακτες συστολές / Κοιλιακές αρρυθμίες”.
Προεδρείο θα είναι οι κ.κ. Κ. Γκατζούλης, Αχ. Παπαδόπουλος, Χ. Χατζηελευθερίου.
Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου θα διεξαχθεί από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Hydrama Grand Hotel και θα αφορά κυρίως για εξειδικευμένα θέματα οπότε θα απασχολήσει κυρίως καρδιολόγους και άλλους επιστήμονες στον χώρο της υγείας.
Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές στη Δράμα
Για το Συνέδριο των Δραμινών Ημερών Καρδιολογίας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Καρδιολόγος κ. Χρήστος Καΐρης, ο οποίος επισημαίνει ότι η πρώτη χρονιά το 2022 είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία και πλέον φέτος θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία.
Κατά τις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» όμως, ο κ. Καΐρης στάθηκε κυρίως στο θέμα των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών που υπάρχουν στην πόλη της Δράμας, και αναλογικά με τον πληθυσμό έχει τους περισσότερους από άλλες πόλεις της Ελλάδας.
«Συνολικά η Δράμα έχει 40 εξωτερικούς απινιδωτές για 40.000 κατοίκους και είναι ίδια με την αναλογία που έχει και η Κοπεγχάγη. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε με τον Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΚΑ), ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης του κοινού στην χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και την ΚΑΡΠΑ».
Από τις εργασίες του πρώτου Συνεδρίου το 2022 (φωτ. αρχείου).
Η απαραίτητη συντήρηση και το κόστος
Ερωτώμενος αν μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί κάποιος απ’ αυτούς τους απινιδωτές ο κ. Καΐρης απαντάει αρνητικά, τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα για τους απινιδωτές είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε εγκαίρως στην αντικατάσταση των ηλεκτροδίων, τα οποία έχουν δύο χρόνια ζωής, ενώ αντικαθίστανται επίσης αν γίνει χρήση του απινιδωτή για μία φορά, ενώ οι μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής 4 χρόνια. Μέχρι σήμερα από τότε που έχουν τοποθετηθεί, έχουν λήξει και πολλές μπαταρίες και έχουν αλλαχθεί αρκετά ηλεκτρόδια».
Ερωτώμενος για το κόστος όλων αυτών, σημειώνει ότι «αυτό είναι περίπου στις 12.000 ευρώ για 32 απινιδωτές. Επομένως, αυτό που εμείς θέλουμε να περάσουμε στο κοινό, είναι ότι τα μηχανήματα από μόνα τους θέλουν συντήρηση και επίσης ότι χρειάζεται εκπαίδευση ατόμων να τα χειρίζονται. Το λέω αυτό γιατί βλέπω διαρκώς να αγοράζονται μηχανήματα, ενώ χρειάζεται εκπαίδευση ατόμων αλλά και συντήρηση των μηχανημάτων».
Προσβασιμότητα και εκπαίδευση
Ο κ. Καΐρης, αναφέρεται επίσης και στο μεγάλο ζήτημα, για τα σημεία στα οποία βρίσκονται όλα αυτά μηχανήματα, πολλά από τα οποία δεν είναι προσβάσιμα 24 ώρες το 24ωρο. Όπως επισημαίνει, «αυτή την ώρα πολλά από αυτά είναι σε κλειστούς χώρους. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μεν εκπαιδευτεί, εμείς όμως αυτό που θέλουμε, είναι οι απινιδωτές να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να είναι προσβάσιμοι 24 ώρες. Αυτή την ώρα με τη βοήθεια της Raycap, ολοκληρώνεται μια πατέντα, η οποία έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, θα πηγαίνει μήνυμα σε όσους είναι εκπαιδευμένοι σε μια απόσταση 500 μέτρων, ώστε να μπορούν να πάνε να συνδράμουν. Το ίδιο μήνυμα θα πηγαίνει επίσης και στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία».
Τονίζει ιδιαίτερα εδώ ο ίδιος, ότι, «ταυτόχρονα θα υπάρχει και μια πλατφόρμα, ώστε να μπορούν όλοι να δουν στο κινητό τους πού υπάρχουν απινιδωτές. Εμείς θέλουμε να τρέξουμε το πρόγραμμα μέσα στην καινούρια χρονιά και μεγάλο πρόβλημα είναι η αντικατάσταση των ηλεκτροδίων».
Τονίζει τέλος, ότι, «μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί 500 άτομα, όμως χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Είναι σημαντικό να λειτουργούν οι απινιδωτές όταν χρειαστεί ένα περιστατικό, ενώ στόχος είναι να υπάρξει κάποιο πρόγραμμα ώστε να φαίνεται και ποιος απινιδωτής λειτουργεί ή χρειάζεται αλλαγή μπαταρίας».