Αναγκαιότητα η υλοποίηση ενός
στρατηγικού σχεδιασμού για τον
ορεινό και ακριτικό Δ. Νευροκοπίου
► Τα προβλήματα του Δήμου Νευροκοπίου στη Βουλή και οι προτάσεις του δημάρχου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, έθεσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου, ο δήμαρχος κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης.
Ο κ. Ταμπουρίδης, συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών, όπου μετά από αναφορά στα προβλήματα της περιοχής, έθεσε και ορισμένες προτάσεις, όπως για παράδειγμα την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού.
Σε δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, σημειώνει ότι «το επόμενο διάστημα θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας οι ανάλογοι γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να υποβάλλουμε από κοινού με το Παρανέστι προτάσεις ανάπτυξης των Δήμων μας. Γιατί μαζί με το Δήμο Παρανεστίου, είμαστε δυο Δήμοι χαρακτηρισμένοι ως ορεινοί, αλλά και είμαστε ταυτόχρονα και ακριτικοί Δήμοι, στη μεθόριο και συνορεύουμε με τη Βουλγαρία».
Επίδομα θέρμανσης και δημογραφικό
Ο κ. Ταμπουρίδης άρχισε την ομιλία στην Υποεπιτροπή από το ζήτημα της θερμοκρασίας: «Σήμερα είχαμε -3 βαθμούς Κελσίου. Είχαμε μια πολύ καλή μέρα, αν αναλογιστούμε ότι το προηγούμενο δεκαήμερο είχαμε και -11 Βαθμούς Κελσίου. Το λέω αυτό για να δώσω βαρύτητα αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης. Δεν είναι δυνατόν η θερμοκρασία στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου να είναι τόσο χαμηλή και να μην έχουμε τους ανάλογους συντελεστές για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό θέλω να το δει ο κ. υπουργός, να το δει η πολιτεία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο δημογραφικό ζήτημα: «Οι ορεινοί Δήμοι αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα, όπως η απομόνωση, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και ασφάλειας, η μείωση του πληθυσμού, το δημογραφικό που αποτελεί πρόβλημα όλης της χώρας και εντονότερο στους ορεινούς Δήμους και απομακρυσμένους και μπορώ να πω ότι είμαστε και Δήμος συνόρων. Τέτοιες προκλήσεις επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων μας και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών».
Όπως είπε μάλιστα, «είμαστε πεπεισμένοι ότι με τη λήψη συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε εκείνο το επενδυτικό περιβάλλον, που και την ποιότητα ζωής θα αναβαθμίσει αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις θα προσελκύσει για τον τόπο μας».
Δύο άξονες και στρατηγικός σχεδιασμός
Αναφέρθηκε ακόμα ο κ. Ταμπουρίδης και στην πρόταση δύο αξόνων: «Θέλουμε να προτείνουμε δύο άξονες. Την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού, τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας, για την ανάπτυξη των ορεινών Δήμων, αποτελούμενη τόσο από τεχνοκράτες, όσο και από ανθρώπους που αγωνίζονται, διαμένουν και εργάζονται στις ορεινές περιοχές και είναι πάρα πολύ σημαντική η συμμετοχή τους. Πρέπει να γίνει εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις, σε επίπεδο χώρας και εξειδίκευση από τον κάθε ορεινό Δήμο σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».
Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «ένα χρονοδιάγραμμα της εκπόνησης και χρηματοδότησης των αναγκαίων μελετών και έργων υποδομής, όπως οδικό δίκτυο, ύδρευση, αποχέτευση, Κέντρα Υγείας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί το οδικό δίκτυο να είναι από τη δεκαετία του 1970 και να συνδέει το Δήμο μας, με τον μητροπολιτικό Δήμο του Νομού Δράμας».
Αναφερόμενος στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, είπε: «Όπως όλοι οι απομακρυσμένοι Δήμοι, έτσι τα ίδια προβλήματα έχουμε κι εμείς. Όχι τόσο στο θέμα του προσωπικού των ιατρών και των νοσηλευτών διότι και εκεί ο Δήμος μας έχει βάλει πλάτη από τα τακτικά έσοδα του Δήμου».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος εστίασε στο θέμα των διακομιδών ασθενών, καθώς το Κ. Υ. διαθέτει ένα μόνιμο οδηγό ασθενοφόρου, λέγοντας ότι, «χάθηκαν πολλές ζωές», και ότι «αυτή τη στιγμή οι διακομιδές γίνονται με στρατιωτικό προσωπικό για να μπορέσουμε να καλύψουμε το 24ωρο».
Ζήτησε ακόμα ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου «την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής με παροχή κινήτρων για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και την προώθηση του αγροτουρισμού. Όσον αφορά στους αγρότες, υπάρχουν τα σχέδια βελτίωσης. Αυτό που υστερούμε όμως ως Δήμος και πολιτεία, είναι η υποστήριξη προς τους κτηνοτρόφους μας. Και μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να μπορούσε ο Δήμος να βοηθήσει».
Αναφέρθηκε τέλος στη «διασφάλιση της βιωσιμότητας του φυσικού μας περιβάλλοντος και ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα πολιτικής προστασίας. Τον απομακρυσμένο Δήμο τον θυμούνται και η πολιτεία και οι υπουργοί, κάθε φορά που έχουμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο ή κάποια πυρκαγιά. Αυτοί που έχουμε άμεσα αντανακλαστικά, είμαστε εμείς οι δήμαρχοι. Κάθε φορά που έχουμε ένα συμβάν, παίρνει τηλέφωνο ο υπουργός να ανταπεξέλθουμε. Πώς να ανταπεξέλθουμε; Με μηχανολογικό εξοπλισμό που δεν έχουμε; Εμείς έχουμε την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων».