Θεωρητικά μαθήματα υποψήφιων δασεργατών στη Δράμα
Αναγκαιότητα μεγαλύτερων
χρηματοδοτήσεων για καυσόξυλα και
συντήρηση των δασών του Ν. Δράμας
Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Κωνσταντινίδου και ο υποψήφιος δασεργάτης κ. Ζιώγας
Του Θανάση Πολυμένη
Ο ΝΟΜΟΣ Δράμας έχει τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Η Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας μαζί με τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου, έχουν να διαχειριστούν τα μεγαλύτερα δάση της χώρας και μεταξύ αυτών είναι τα περίφημα δάση της Ελατιάς και του Φρακτού.
Βέβαια, από μόνα τους τα Δασαρχεία δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, καθώς όχι μόνο το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Αναγκαία είναι λοιπόν η συνεργασία με τους Δασικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι υλοτομούν, ενώ παράλληλα προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό των δασών από τα ξερά δέντρα και άλλα.
Για να γίνει όμως, κάποιος που ενδιαφέρεται, δασεργάτης και στη συνέχεια μέλος ενός Δασικού Συνεταιρισμού (Δ.Σ.), θα πρέπει να έχει μια σχετική πείρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει αρχικά να παρακολουθήσει τα σχετικά θεωρητικά μαθήματα που κάνει αυτές τις μέρες η Διεύθυνση Δασών, στη συνέχεια να ακολουθήσει μια περίοδος πρακτικής άσκησης στο βουνό και τέλος να πάρει βεβαίωση ότι είναι δασεργάτης και να αποκτήσει και την σχετική ταυτότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας, τις μέρες αυτές υλοποιεί το ετήσιο πρόγραμμα παροχής θεωρητικής εκπαίδευσης προς υποψήφιους δασεργάτες. Τα μαθήματα κρατάνε για 10 ημέρες και γίνονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Για το πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης των υποψηφίων συνεργατών, μίλησε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η οποία εξηγεί ότι για να ενταχθεί κάποιος σ’ αυτά τα προγράμματα, θα πρέπει να κάνει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας.
Όπως σημειώνει η ίδια, «η συμμετοχή φέτος ανέρχεται στα 70 άτομα περίπου, ενώ έχουν έρθει και από την Καβάλα αλλά και από την Χαλκιδική μιας και ενδιαφέρονται να δουλέψουν στους Δ.Σ. της Δράμας».
Ερωτώμενη για το τι αφορά η εκπαίδευση αυτή, εξηγεί ότι «αφορά στις δασικές εργασίες καθώς και ενημέρωση για άλλα θέματα όπως τα φρούτα του δάσους, τα μανιτάρια, το δαδί, τα χριστουγεννιάτικα έλατα και άλλα προϊόντα».
Τα μαθήματα αυτά αφορούν ζητήματα περί Δασικής Νομοθεσίας, προστασίας και διαχείρισης των δασών, σύσταση Συνεταιρισμών, εργασίες και τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι Δ.Σ. και οι δασεργάτες, κατηγορίες παραγόμενου ξύλου με κριτήρια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη μελλοντική χρήση τους, δευτερεύουσες καρπώσεις, ρητινοκαλλιέγεια, λοιπές δασικές εργασίες όπως κατασκευή κλαδοπλεγμάτων, κορμοπλεγμάτων, πρόληψη δασικών πυρκαγιών και άλλα πολλά.
Η ίδια διευκρινίζει ότι, «αυτή την ώρα δεν είναι δασεργάτες, αλλά υποψήφιοι. Αφού πάρουν τη βεβαίωση για τη θεωρητική τους κατάρτιση, στη συνέχεια κάνουν πρακτική άσκηση σε κάποιο Δασικό Συνεταιρισμό και στη συνέχεια τους δίδεται η βεβαίωση της ιδιότητας του δασεργάτη, ενώ αποκτούν και ταυτότητα δασεργάτη. Στη συνέχεια μπορούν να γίνουν μέλη ενός Δασικού Συνεταιρισμού».
Υλοτόμηση ξυλεία
Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα των χαμηλών ποσοτήτων καυσοξύλων που δίνονται στις αρχές του φθινοπώρου προς τους δικαιούχους πολίτες των ορεινών Δήμων, η κα. Κωνσταντινίδου σημειώνει ότι, «το πρόβλημα δεν είναι οι ποσότητες που υλοτομούνται. Χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τις Δασικές Υπηρεσίες, οι οποίες θα δεσμεύσουν τις απαιτούμενες ποσότητες καυσοξύλων για υλοτομικές ανάγκες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς για να τα διαθέσουν στη συνέχεια στους δικαιούχους πολίτες των ορεινών περιοχών».
Προβλήματα με τον καθαρισμό των δασών
Ο «Π.Τ.» μίλησε επίσης και με υποψήφιους δασεργάτες, που λαμβάνουν την παραπάνω εκπαίδευση. Αυτό στο οποίο κυρίως αναφέρονται, είναι ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη περισσότερων δασικών δρόμων ώστε οι δασεργάτες και οι υλοτόμοι να μπορούν να κινούνται μέσα στα δάση.
Για τα ζητήματα αυτά δέχτηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.» ο κ. Ηλίας Ζιώγας, ο οποίος αυτή την ώρα ασχολείται ερασιτεχνικά ως δασεργάτης, επισημαίνοντας αρχικά ότι «τα μαθήματα αυτά, μας βοηθούν να μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε στο βουνό. Εμείς είχαμε στο μυαλό μας την βαριά ξυλεία. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα θέματα και οι γνώσεις που παίρνουμε εδώ είναι πολύ σημαντικές».
Ερωτώμενος αν η δουλειά αυτή έχει μέλλον, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το μέλλον γενικά είναι αβέβαιο. Πρέπει να πω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από το Δασαρχείο, αλλά πρέπει να στηρίξει περισσότερο και η πολιτεία. Για παράδειγμα πέρυσι απογοητεύτηκα από τα πάρα πολλά ξερά δέντρα. Και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια. Απ’ όσο ξέρω με αυτούς που συνεργάζομαι, η πολιτεία δίνει πολύ λίγα χρήματα για να αποσυρθούν αυτά από το βουνό, να καθαριστεί. Κάτι τέτοιο για παράδειγμα δεν το συναντάμε στο εξωτερικό. Εκεί βλέπεις πιο υγιή δάση».
Όπως σημειώνει, «στη Δράμα έχουμε το δάσος της Ελατιάς και του Φρακτού, όμως θέλουν πολλή δουλειά μέσα. Πρέπει να πέσουν αρκετά χρήματα για να δελεαστεί ο υλοτόμος να ασχοληθεί. Έχει επάνω πλαγιές ολόκληρες με ξερά δέντρα και το πρόβλημα προχωράει».
Όπως λέει χαρακτηριστικά, «το βουνό δεν μπορείς να το βλέπεις μόνο καθαρά επαγγελματικά, αλλά και πιο συναισθηματικά για να υπάρχει μέλλον. Βλέπουμε πάντως ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τους ανθρώπους των Δασαρχείων, είναι συνεργάσιμοι, γνώστες των πραγμάτων αλλά και για εμάς είναι μια επαγγελματική διέξοδος αυτή. Είναι εποχιακή δουλειά και είναι ένα συμπλήρωμα στο εισόδημά σου».
Αξίζει να αναφέρουμε πάντως, ότι, όπως έλεγαν και άλλοι υποψήφιοι δασεργάτες, είναι ανάγκη να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια από την πολιτεία, ώστε να διανοιχθούν δρόμοι για να μπορούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά να γίνει και μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να καθαριστούν τα δάση μας από τα ξερά και πεσμένα δέντρα.