Με ερώτηση Δ. Κυριαζίδη στη Βουλή
Αναγκαιότητα οι αποζημιώσεις
καλλιεργειών λόγω ξηρασίας
στην περιοχή της Δράμας
Ερώτηση Εμ. Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ πρόβλημα της λειψυδρίας και κατ’ επέκταση της ξηρασίας, φέρνει στη Βουλή αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Όπως αναφέρεται ο ίδιος με ανακοίνωσή του, η λειψυδρία στον τόπο μας επέφερε δυστυχώς αρνητικά αποτελέσματα και στην αγροτική φετινή παραγωγή και επισημαίνει ότι «το όλο πρόβλημα βαρύνει τον πρωτογενή τομέα όλης της Χώρας και όχι μόνο. Ήδη πέντε Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, Εσθονία) υπέβαλαν αίτημα προς αυτή για να λάβουν στήριξη».
Το φλέγον αυτό ζήτημα τέθηκε από τον βουλευτή κ. Κυριαζίδη στη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, προτείνοντας να προχωρήσει το Υπουργείο σε αναθεώρηση και επικαιροποίηση του ΕΛΓΑ, έτσι, ώστε να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της εποχής, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνέπειες της οξείας κλιματικής κρίσης, καθόσον μέχρι σήμερα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την ακαρπία.
Στο πλαίσιο αυτό δε, ο κ. Κυριαζίδης πραγματοποίησε συνάντηση και με τον αρμόδιο Ευρωβουλευτή κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος και κατέθεσε σχετική Ερώτηση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποζημίωση για καλλιεργητές ηλίανθου στη Δράμα
Αναφορικά με το ζήτημα της ξηρασίας και τη ζημιά που έχει προκαλέσει στις καλλιέργειες της περιοχής, ο κ. Κυριαζίδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα της αποζημίωσης των καλλιεργητών του ηλίανθου της Π.Ε. Δράμας.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «δύο από τους σημαντικότερους Δήμους στην πεδιάδα της Δράμας, ο Δήμος Προσοτσάνης και ο Δήμος Δοξάτου, αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό ένα κοινό πρόβλημα.
Οι άνω των φυσιολογικών επιπέδων θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, έχουν επηρεάσει αρνητικά, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς ποσότητας και στρεμματικής απόδοσης την καλλιέργεια του ηλίανθου, αλλά και παρεμφερών καλλιεργειών π.χ. αραβοσίτου».
Χαρακτηριστικά τονίζει μάλιστα, ότι, «η καλλιέργεια του ηλίανθου αποτελεί μια, άκρως αποδοτική, ενεργειακή καλλιέργεια με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να προορίζεται για την παραγωγή βιομάζας και βιοκαυσίμων.
Ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια, πού υπό άλλες συνθήκες η εκμετάλλευση τους δεν θα ήταν προσοδοφόρα.
Παράλληλα, προβάλλει ως μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στη λίστα των ενεργειακών καλλιεργειών, προσφέροντας σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς, στα πλαίσια της συμβολαιακής γεωργίας, και με χαμηλό κόστος επένδυσης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περίοδο μεταβολών, αβεβαιότητας και αστάθειας για τους αγρότες».
Αναφέρει μάλιστα ότι, «η αγροτική παραγωγή, αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της Π.Ε. Δράμας, ενώ οι επιπτώσεις από αυτές τις ζημιές θα είναι αλυσιδωτές επηρεάζοντας αρνητικά και άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αποζημίωση των πληγέντων. Το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παράσχουν έμπρακτη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με έμφαση στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του. Σε αντίθετη περίπτωση η περεταίρω ερημοποίηση, όχι μόνο των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και της υπαίθρου από τους αγρότες – ακρίτες θα αποτελέσει μια θλιβερή και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα».
Με την ερώτησή του ο κ. Κυριαζίδης ρωτάει αν το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει σε αναθεώρηση και επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ «έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, όπως αυτές προκύπτουν από τις συνέπειες της οξείας κλιματικής κρίσης, καλύπτοντας ζημιές από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία».
Ζητάει επίσης από το ΥΠΑΑΤ και το ενδεχόμενο ένταξης της καλλιέργειας ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, διευρύνοντας το πεδίο ερμηνείας του, και κατατάσσοντας τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες, την παρατεταμένη ανομβρία και την ξηρασία, βάσει επίσημων μετεωρολογικών στοιχείων, ως έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ερώτηση Κεφαλογιάννη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σε σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Έλληνας ευρωβουλευτής κ. Κεφαλογιάννης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «η ξηρασία στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν μείωση της στάθμης των ταμιευτήρων κατά περισσότερο από 30%. Σε ορισμένες περιοχές, δεν έχει σημειωθεί βροχόπτωση από την αρχή του έτους».
Ως παράδειγμα φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα «και ενδεικτικά στους Δήμους Νέστου και Δοξάτου κ.α. η παραγωγή αραβοσίτου κυμαινόταν μεταξύ 1.300-1.800 κιλών ανά στρέμμα, ενώ φέτος δεν ξεπέρασε τα 400-700 κιλά ανά στρέμμα. Η ζημιά από την ξηρασία υπολογίζεται για τους παραγωγούς σε ποσοστό από 40% έως 70%.
Η ξηρασία ασκεί επιπλέον πίεση στους ήδη υψηλού κόστους παραγωγικούς συντελεστές. Επίσης, υπάρχει έλλειψη βοσκότοπων, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πωλήσουν τα ζώα τους, καθώς δεν μπορούν πλέον να τα θρέψουν. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού τομέα, ενισχύοντας τον κίνδυνο ερημοποίησης και πυρκαγιών».
Ρωτάει τέλος μεταξύ άλλων, «αν μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης για την αποτελεσματική διαχείριση και χρήση των υδάτινων πόρων, για την ενίσχυση της αποθηκευτικής ικανότητας» καθώς και ποια άλλα μέτρα πιστεύει η Επιτροπή ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ξηρασίας;»