Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαία πλέον η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Τάφου της Οδού Τροίας► Η Μονή Παναγίας και η Ακρόπολη στον Κορύλοβο!

Αναγκαία πλέον η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Τάφου της Οδού Τροίας► Η Μονή Παναγίας και η Ακρόπολη στον Κορύλοβο!

Η νέα προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη μιλάει στον «Π.Τ.»

Αναγκαία πλέον η ανάδειξη

του Ρωμαϊκού Τάφου

της Οδού Τροίας

► Η Μονή Παναγίας και η Ακρόπολη στον Κορύλοβο!

► «Η αρχαία Εγνατία πρέπει να βρεθεί και υπάρχουν δεδομένα και δυνατότητες για να γίνει αυτό»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΑ γνωρίζεις το παρελθόν του τόπου σου, είναι ένα σημαντικό βήμα για να γνωρίσεις την ιστορία του. Και οι αρχαιότητες στη Δράμα, αποτελούν ένα σημείο μέσω του οποίου μπορεί να αναδειχθεί η ιστορία του τόπου.

Αυτή τη στιγμή, στην πόλη της Δράμας, εκτελούνται δύο μεγάλα έργα. Το ένα είναι η ανάδειξη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, μέσω ΕΣΠΑ, και το άλλο είναι η ανάδειξη του αλλοτινού Αράπ Τζαμί στην πλατεία Δικαστηρίων και η μετατροπή του σε έναν πολιτιστικό και εκθεσιακό χώρο.

Το έργο της Αγίας Σοφίας εκτελείται εξ ολοκλήρου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας, και το έργο του Αράπ Τζαμί, από τη Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας.

Πέρα απ’ αυτά τα δύο, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα μπορέσουν να αναδείξουν δύο σημαντικά μνημεία για την πόλη της Δράμας, υπάρχει βεβαίως και το έργο του Σαντριβάν Τζαμί, το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα και γίνεται από ιδιώτη και συγκεκριμένα την εταιρεία RAYCAP και το Δραμινό επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη. Και αυτός ο χώρος θα αποδοθεί επίσης στην πόλη, ως ένας νέος χώρος πολιτισμού και αίθουσας εκθέσεων.

TAFOS ODOY BENIZELOY

Ρωμαϊκός Τάφος Οδού Βενιζέλου: Στην νεκρόπολη του οικισμού των Ρωμαϊκών Χρόνων  ανήκει ο πλινθόκτιστος καμαροσκέπαστος τάφος που βρέθηκε έξω από το βυζαντινό περίβολο κοντά στο ναό των Ταξιαρχών, κάτω από το κατάστρωμα της οδού Βενιζέλου. Η θέση του έξω από τον περίβολο των βυζαντινών τειχών προσδιορίζει τα νοτιοανατολικά όρια και του οικισμού των Ρωμαϊκών Χρόνων. Οι πλευρές του είναι κτισμένες από αργολιθοδομή με ασβεστοκονίαμα  και ημικυλινδρική καμάρα της οροφής του, στην οποία διακρίνεται και η επιχείρηση τυμβωρυχίας. Διάδρομος οδηγεί στην είσοδο του τάφου η οποία και πλαισιώνεται από μάρμαρα λαξευτά θυρώματα και φράζονταν από μαρμάρινη θύρα. Εντός του τάφου διακρίνονται δεξιά και αριστερά νεκρικές κλίνες κτισμένες με λίθους  και ασβεστοκονίαμα . Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει λιθόκτιστη τράπεζα. Ευχαριστούμε την κα. Πουλιούδη για τη φωτογραφία.

 

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Η περιοχή της Δράμας έχει μια μακρά ιστορία, η οποία πέρα από μερικά πολύ γνωστά σημεία, παραμένει θαμμένη στο χρόνο και στο έδαφός της! Χαρακτηριστικά σημεία εντός πόλεως, είναι ο Ρωμαϊκός Τάφος της οδού Τροίας, το ιστορικό κέντρο της πόλης και άλλα πολλά.

Για όλα αυτά, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τη νέα προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία επίσης εξαγγέλλει κάτι πολύ σημαντικό: ότι έφτασε η ώρα να βρεθεί επιτέλους η αρχαία Εγνατία.

Η Δράμα υστερεί σε έρευνα

Ως πρωτεύον έργο αυτή τη στιγμή για την Εφορεία, η κα. Πουλιούδη χαρακτηρίζει το έργο ΕΣΠΑ της Αγίας Σοφίας, αλλά και το μοναδικό μέχρι τώρα. Όπως λέει, έχουν επίσης δρομολογηθεί και έργα τρίτων, στο Δοξάτο, στην Προσοτσάνη και στο Νευροκόπι. Πρόκειται για τρία διαφορετικά έργα που θα εκτελέσουν οι αντίστοιχοι Δήμοι, όπου πρόκειται να γίνουν αντικαταστάσεις καταθλιπτικών αγωγών ύδρευσης.

Στα έργα αυτά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΟΑ) Ν. Δράμας συμμετέχει με υποέργα, και ακριβώς γι’ αυτό θα προβεί και σε προσλήψεις, όπως αρχαιολόγων, εργατών, λογιστών, σχεδιαστών, τοπογράφων.

Στα έργα αυτά, η ΕΦΟΑ Δράμας «θα έχει την επιστασία και σε περίπτωση που βρεθούν αρχαιότητες, επεμβαίνουμε με ανασκαφή, που δρομολογείται με τον αρχαιολόγο που θα προσληφθεί και με τους εργάτες». Όπως διευκρινίζει, «σε περίπτωση που υπάρχουν φορητά αντικείμενα μεταφέρονται στο Μουσείο, πλένονται, καθαρίζονται, συντηρούνται, καταγράφονται και δρομολογείται μια διαδικασία».

Όπως λέει η ίδια, «ευελπιστούμε να βγάλουμε αρκετά πράγματα, γιατί οι αγωγοί περνούν από καίρια σημεία. Το πρόβλημα είναι ότι ίσως δημιουργηθούν ορισμένες καθυστερήσεις αλλά αυτό αντιμετωπίζεται. Μπορεί να πηγαίνει μπροστά ο εργολάβος να δουλεύει και εμείς να ακολουθούμε. Έτσι θα μπορέσουμε να ερευνήσουμε για αρχαιότητες και να γίνεται παράλληλα και το έργο. Γιατί η Δράμα υστερεί σε έρευνα και έχει πολύ υλικό να αναδείξει ακόμα».

Στο σημείο αυτό η κα. Πουλιούδη κάνει λόγο για την αρχαία Εγνατία: «Για παράδειγμα η αρχαία Εγνατία, νεκροταφεία, οικισμοί που υπάρχουν στην πεδιάδα των Φιλίππων και επειδή η Δράμα πάντα αποτελούσε τμήμα της αποικίας της Χώρας των Φιλίππων, πάντοτε θα υπάρχουν και οι μικροκώμες και τα διάφορα νεκροταφεία της ανάλογης εποχής. Πέρα όμως απ’ αυτό, η Δράμα, αποτελούσε και ένα κομμάτι της Χώρας του Φιλίππου του Β΄. Αυτός είχε εφεύρει τα ίδια τα περάσματα και έφτιαξε και όλα τα δίκτυα των παρατηρήσεων. Περιφρουρούσε στην ουσία όλα αυτά τα περάσματα που συνέδεαν τους δύο μεγάλους πόλους της περιοχής μας: Φίλιπποι και Αμφίπολη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι καλώς γίνονται τα έργα και δίνεται η δυνατότητα και σ’ εμάς, να κάνουμε μια έρευνα περαιτέρω».

POYLIOYDI

Η αρχαία Εγνατία

Σ’ αυτό το σημείο η ίδια δίνει ιδιαίτερη έμφαση, στο ότι, «η αρχαία Εγνατία πρέπει επιτέλους να βρεθεί. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλα τα δεδομένα και έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε. Η αρχαία Εγνατία πρέπει να αποκαλυφθεί, είναι καιρός».

Όπως διευκρινίζει, «στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι η Εγνατία. Υπολογίζουμε και υποθέτουμε. Έχουμε βρει τμήματα που πιθανότατα αποτελούν μέρος της αρχαίας Εγνατίας. Έτσι, μπορούν επίσης να αναδειχθούν και τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό».

Τάφος μακεδονικού τύπου των Ελληνιστικών Χρόνων της οδού Τροίας

Η συζήτηση έρχεται στον Τάφο της οδού Τροίας στο κέντρο της πόλης της Δράμας. Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο περιμένει να αναδειχθεί. Η κα. Πουλιούδη επισημαίνει σ’ αυτό  το σημείο, ότι, αυτή την περίοδο ωριμάζει μια μελέτη για την ανάδειξη του Τάφου.

Πριν από μερικές εβδομάδες βρέθηκε στη Δράμα η διευθύντρια της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπ. Πολιτισμού, η οποία επισκέφθηκε τελικά τον τάφο, προκειμένου να τελειώσει το στάδιο συντήρησης του θόλου του τάφου. Ένα δεύτερο τμήμα, είναι να δούμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πολυκατοικιών στη γύρω περιοχή. Πρέπει  να γίνουν κάποιες ενέργειες για την ανάδειξη, αξιοποίηση και επισκεψιμότητα του Τάφου, ώστε να μπουν όλα αυτά στο επόμενο ΕΣΠΑ».

Στην ερώτηση για το τι ακριβώς μπορεί να γίνει με το ΕΣΠΑ, η κα. Πουλιούδη αναφέρει: «Θα πρέπει πρώτα να τελειώσει το έργο της συντήρησης. Δεύτερο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια διαμόρφωση στην περιοχή, όπως π.χ. μονοδρομήσεις, αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου και της πρόσβασης και φυσικά της επισκεψιμότητας. Όταν λέμε ότι επισκεπτόμαστε κάποιο μνημείο, θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να έχουμε ένα χώρο στάθμευσης, πρόσβασης και ενημέρωσης. Για να γίνει το έργο αυτό, θα πρέπει, είτε να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, είτε σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)».

DCIM108MEDIA
Η Ακρόπολη της Δράμας, στον Κορύλοβο. Ευχαριστούμε την κα. Πουλιούδη για τη φωτογραφία.

Μονή Παναγίας και Ακρόπολη Κορυλόβου

Αναφορά κάνει επίσης η κα. Πουλιούδη, στη λεγόμενη Μονή Κορυλόβου, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Αυτή βρίσκεται στην κορυφή του Κορυλόβου, ενώ πιο κάτω υπάρχει και η Ακρόπολη της Δράμας.

Η Μονή της Παναγίας βρίσκεται σε σημείο πίσω από τις κεραίες, ενώ η Ακρόπολη βρίσκεται σε σημείο πίσω από το λατομείο, στο κατέβασμα του Κορυλόβου από την πίσω πλευρά.

Αυτό που τονίζει η κα. Πουλιούδη, είναι ότι τα έργα μπορούν να αναδειχθούν αρχικά με μια ενημερωτική πινακίδα και κατά δεύτερο να γίνουν κάποιες ανασκαφικές εργασίες. Όπως η ίδια διαπιστώνει, «για τη Μονή Κορυλόβου, που είναι της Βυζαντινής περιόδου, χρειάζεται αρκετή δουλειά».

Στο Ιστορικό Κέντρο

Η κα. Πουλιούδη κάνει λόγο και για το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου αναφέρεται στους Ταξιάρχες (οδός Βενιζέλου), στον Τάφο της οδού Βενιζέλου, την Αγία Σοφία που έχει ξεκινήσει η ανάδειξή της. Όπως λέει, «όλα αυτά, μαζί με τον Λουτρώνα, αλλά και τμήματα των τειχών της Δράμας, με κάποιες ενημερωτικές πινακίδες και τον κατάλληλο φωτισμό, μπορούν να αναδειχθούν ως μια ωραία περιήγηση, ώστε οι περιπατητές να μπορούν να ξεναγηθούν στις αρχαιότητες της πόλης». Όπως λέει η ίδια, όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για την πόλη.

Θέσεις εργασίας

Τέλος, η προϊσταμένη της ΕΦΟΑ Δράμας, τονίζει ιδιαίτερα ότι, μέσα από όλα αυτά τα έργα, θα προκύψουν και θέσεις εργασίας, όπως και σε ένα επόμενο στάδιο, μεγάλο ρόλο παίζει και η στελέχωση της υπηρεσίας, όπου χρειάζεται λογιστής και διοικητικό προσωπικό ΠΕ, μηχανικός, αρχιτέκτονας, τοπογράφος και άλλοι, καθώς δεν υπάρχει κανένας. «Έχουμε αιτηθεί για τις θέσεις αυτές και περιμένουμε».