Home > Νέα > Ανάγκη άρσης των περιορισμών της υλοτομίας εντός της περιοχής των συνόρων στη Δράμα Με ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Ανάγκη άρσης των περιορισμών της υλοτομίας εντός της περιοχής των συνόρων στη Δράμα Με ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Με ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Ανάγκη άρσης των περιορισμών

της υλοτομίας εντός της περιοχής

των συνόρων στη Δράμα

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης, ζητώντας την άμεση άρση των περιορισμών υλοτομίας εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (έως 500 μέτρα) της περιοχής των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου, καθώς και την επαναφορά τους εδώ και πάνω από 30 χρόνια ισχύουσας κατάστασης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, το αίτημα της Δ/νσης Δασών Δράμας/ΓΓ Δασών Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας – Θράκης/Δ/νση Δασών Δράμας, σχετικά με την έγκριση εκμετάλλευσης των δασών εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (0-500 μ.) επί της μεθορίου και την εκμετάλλευση των εγκεκριμένων δασικών διαχειριστικών μελετών της περιοχής των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου, δεν έγινε αποδεκτό από την αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία.

Αναστάτωση από τους υλοτόμους

«Η εν λόγω απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και έντονη ανησυχία σε επαγγελματίες του υλοτομικού κλάδου, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έως τώρα διαμορφωμένη πρακτική επί σειρά ετών -χωρίς μάλιστα να υπάρχει σαφής αιτιολόγηση για την αλλαγή αυτή- βάσει της οποίας η υλοτομία διεξαγόταν κανονικά εντός των περιοχών αυτών, στο πλαίσιο εγκεκριμένων δασικών διαχειριστικών μελετών.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός, καθώς για περισσότερο από 30 έτη γίνεται αειφορική διαχείριση των δασικών συστάδων χωρίς να έχει ποτέ προκύψει οιοδήποτε θέμα εθνικής ασφάλειας. Αντιθέτως λειτουργεί ευεργετικά τόσο στο κράτος όσο και στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές».

Αυτό που σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, είναι ότι, «στο παρελθόν υπήρξε υπουργική απόφαση με την οποία δινόταν η δυνατότητα για 10 έτη στους υλοτόμους να δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα δάση, χωρίς να απαιτείται σχετική έγκριση. Η ισχύς της ως άνω υπουργικής απόφασης έληξε το 2010 και δεν ανανεώθηκε, όμως η διαχείριση των δασών συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο έως το 2023. Το διαχειριστικό έτος 2024 δόθηκε σχετική άδεια από την αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία για να γίνει η διαχείριση των συστάδων και έτσι οι υλοτομικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τον τρόπο που τέθηκε από την υπηρεσία».

Επισημαίνει μάλιστα, ότι «δυστυχώς στο τρέχον έτος καταγράφεται αδικαιολόγητη άρνηση για τη διαχείριση των δασών εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (0-500 μ.) με συνέπεια οι δασικοί συνεταιρισμοί να στερούνται ένα πολύτιμο και καθοριστικό έσοδο για τη λειτουργία – ύπαρξή τους. Περαιτέρω, από τη συγκεκριμένη απαγόρευση, οι υλοτόμοι και οι Δασικοί Συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δράμας και του Κάτω Νευροκοπίου πλήττονται σοβαρά, καθώς η στερούνται πολύτιμους πόρους και έσοδα. Όπως είναι γνωστό, η περιοχή της Δράμας και του Κάτω Νευροκοπίου στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υλοτομία, και κατ’ επέκταση η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την τοπική οικονομία».

Ερωτάει τέλος ο Δραμινός βουλευτής, «Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ούτως ώστε να αρθεί ο περιορισμός υλοτομίας στα δάση εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (0-500 μ.) της περιοχής των Δασαρχείων Δράμας και Κάτω Νευροκοπίου και να επανέλθει το εδώ και πάνω από 30 χρόνια υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο αδικαιολόγητα άλλαξε φέτος;»