Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση στο ΣΟΠΠ Παρανεστίου για πυρκαγιές και σεισμούς
Ανάγκη διάνοιξης και συντήρησης
δασικών δρόμων στην περιοχή Παρανεστίου
► Καγιάογλου: Με τρία υδροφόρα οχήματα προσφέρουμε σημαντική βοήθεια προς το έργο της Πυροσβεστικής
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΣΩ τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παρανεστίου, προκειμένου να εξετάσει ζητήματα αντιμετώπισης κινδύνων από πυρκαγιές και σεισμούς.
Της τηλεδιάσκεψης προήδρευσε και συντόνισε ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Δράμας, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το Αστυνομικό Τμήμα Παρανεστίου, το Αστυνομικό Τμήμα Δοξάτου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Δράμας, ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και άλλοι.
Επίσης, σημαντική ήταν και η συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Παπαδόπουλου, καθώς και των αντιδημάρχων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παρανεστίου.
Όπως σημείωσε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα ενόψει της θερινής αντιπυρικής περιόδου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες φορείς αναφέρθηκαν αναλυτικά στα μέσα που διαθέτουν και στις ενέργειες που έχουν γίνει, καθώς και στη δυναμική της υπηρεσίας τους σχετικά με το συντονισμό των ενεργειών. Έγινε επισήμανση των περιοχών που χρήζουν άμεσων ενεργειών συντήρησης και έργων προστασίας.
Όσον αφορά με την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων αναφέρθηκαν οι προληπτικές ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για την ορθή διαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Ερωτώμενος για τα βασικά προβλήματα που εντοπίστηκαν από τη σύσκεψη αυτή, ο δήμαρχος Παρανεστίου τονίζει ότι «σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάποιοι δρόμοι που ανήκουν στο Δασαρχείο κυρίως, θα πρέπει να τύχουν διάνοιξης και συντήρησης, ώστε τα υδροφόρα οχήματα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε διάφορα σημεία, σε περίπτωση που κάπου πιάσει φωτιά».
Ερωτώμενος για το ζήτημα των παλαιότερων πυρκαγιών στην περιοχή του Νικηφόρου, ο κ. Καγιάογλου εξήγησε ότι «παλαιότερα είχαμε πολλές φωτιές στην περιοχή του Νικηφόρου. Αυτό συνέβη τα προηγούμενα χρόνια και πέρυσι δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί, μέσω μιας διαδικασίας από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, κάποιοι κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί για τους κτηνοτρόφους που κατηγορούνταν και αυτό είναι που έβαλε φρένο, όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Πέρυσι είχαμε κάποιες μικρές εστίες στο Παρανέστι, οι οποίες όμως έγκαιρα έσβησαν».
Ο κ. Καγιάογλου κάνει αναφορά και για το παρθένο δάσος, το Φρακτό, επισημαίνοντας ότι «έχει τόση υγρασία που από μόνο του διατηρεί τον εαυτό του, ώστε να μην παίρνει φωτιά. Δεν μπορεί να καεί».
Ερωτώμενος για το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Παρανεστίου για την προστασία των δασών και τι μέσα διαθέτει, εξηγεί: «Ο Δήμος έχει δύο υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Κάθε χρόνο γίνεται μια σύμβαση με την Πυροσβεστική, η οποία παίρνει το ένα και το άλλο το έχει ο Δήμος. Σε περίπτωση φωτιάς, ο Δήμος βοηθάει με δικό του υπάλληλο. Επίσης, υπάρχει και ένα πολυμηχάνημα με υδροφόρα και με εκείνο γίνεται πυρόσβεση το οποίο μπορεί να κινηθεί σε δύσβατες περιοχές».