Home > Πρώτο Θέμα > Ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της Δράμας για ενίσχυση των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα

Ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της Δράμας για ενίσχυση των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ – Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Κοσμήτορας των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα

Ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πολιτικές

δυνάμεις της Δράμας για ενίσχυση

των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ

Π. Σαμαράς: «Ζητάμε την άμεση στήριξη Δασολογίας και Οινολογίας με προσωπικό και εξοπλισμό και επ’ ουδενί την κατάργησή τους»

«Να μετεξελιχθεί το Δασολογίας σε Δασολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και το Αγροτικής Βιοτεχνολογία μόνο σε Οινολογίας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στο ζήτημα των δύο πανεπιστημιακών Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), δρομολογεί η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ) του Ιδρύματος, ώστε τα δύο Τμήματα της Δράμας να τύχουν της αρωγής της Πολιτείας.

Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό (ιδιαίτερα το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) αλλά και με εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό είναι ακόμα και το γεγονός ότι, ζητούνται και οι αλλαγές των δύο Τμημάτων με την έννοια της άμεσης αλλαγής του αντικειμένου τους.

Για το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος να μετεξελιχθεί σε Δασολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου και το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας να μετεξελιχθεί σε Οινολογίας ή Τεχνολογίας Ποτών. Με τίτλους δηλαδή περισσότερο διακριτούς, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους φοιτητές.

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής στην οποία υπάγονται τα δύο Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμας κ. Πέτρο Σαμαρά, ο οποίος επεσήμανε μάλιστα αρκετές φορές στην κουβέντα μας, ότι «επ’ ουδενί το ΔΙΠΑΕ ζητάει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν» τα δύο Τμήματα της Δράμας, γιατί όπως επισημαίνει, σχετίζονται «άμεσα με την περιοχή της Δράμας».

Τονίζει ιδιαίτερα ότι η Δ.Ε. ζητάει επιτακτικά την αρωγή και ενίσχυση της Πολιτείας για να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν, επισημαίνει όμως επίσης, την ανάγκη της άμεσης κινητοποίησης του πολιτικού κόσμου της Δράμας. Κάτι το οποίο ο ίδιος το θεωρεί αναγκαίο και ήδη έχει αρχίσει να συνομιλεί αρχικά με τους βουλευτές του Νομού Δράμας.

Να σημειωθεί επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας από τους επτά εκλεγμένους Κοσμήτορες του ΔΙΠΑΕ που συμμετέχει στη ΔΕ του Πανεπιστημίου, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ μέλη (συνολικά 15) είναι διορισμένα από το Υπ. Παιδείας.

Η αρωγή της Πολιτείας

Αρχικά ο κ. Σαμαράς εξηγεί ότι, στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, είχε γίνει ένα έγγραφο από το Υπ. Παιδείας, με το οποίο ζητούνταν από τα Τμήματα και «υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να υπάρξει μια ορθολογική πρόταση, σχετικά με τη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και την εξέλιξη των Τμημάτων».

Με την εισήγηση του προέδρου της ΔΕ κ. Καΐση, και ως προς τα Τμήματα της Δράμας, υπήρξε η πρόταση η οποία ζητούσε την αρωγή της Πολιτείας. Με την εισήγηση αυτή συμφωνούσε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επισημαίνει στον «Π.Τ.»: «Και ως αρωγή, νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι πρέπει να το σκεφτούμε και να το ζητήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις από το Υπουργείο. Εννοώ οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής.

Γιατί, αν θελήσουμε να δούμε τα πράγματα ορθολογικά, καθαρά με αριθμούς είναι δύο Τμήματα, εκ των οποίων το Αγρ. Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας έχει τρεις καθηγητές – τώρα έχει έναν και εκκρεμεί ο διορισμός άλλων δύο – και θα έρθουν άλλες δύο θέσεις. Επομένως θα είναι ένα Τμήμα που θα  έχει πέντε με έξι άτομα.

Το Τμήμα της Δασολογίας, που έχει μεν περισσότερα άτομα (σ.σ. μόνιμους καθηγητές) δυστυχώς  υποφέρει από την προτίμηση των φοιτητών. Κάτι όμως που δεν συμβαίνει μόνο στη Δράμα».

Υποστήριξη σε πολλαπλά επίπεδα

Όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς, «εδώ λοιπόν χρειάζεται υποστήριξη και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Αφενός  υποστήριξη κυρίως της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας για τις θέσεις, για να έρθει προσωπικό και να γίνει ένα αυτοδύναμο Τμήμα, με τουλάχιστον 8 καθηγητές. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται υποστήριξη και ως προς την εξέλιξη των φοιτητών. Δηλαδή, οι φοιτητές που θα βγαίνουν να έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν να έχουν μια επαγγελματική καριέρα».

«Γι’ αυτό μιλάω για πολλαπλά επίπεδα» διευκρινίζει και εξηγεί: «Γιατί πρέπει να αναλογιστεί κανείς – και γενικότερα οι Δασολόγοι – τι επαγγελματικά προσόντα έχουν. Έτσι ώστε αν είναι αυτά διακριτά και ακριβώς προσδιορισμένα όπως γίνεται π.χ. με τους Μηχανικούς, να ξέρουν και τα παιδιά τι είναι αυτό  που επιλέγουν και τις δυνατότητες απασχόλησης έχουν».

Τοπικοί φορείς

Διευκρινίζει εδώ ο ίδιος, ότι «αυτό το οποίο εγώ υποστήριξα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έγινε δεκτό από το σύνολο των συναδέλφων, είναι ότι ναι, απαιτείται η αρωγή της Πολιτείας και ενδεχόμενα θα μπορούσε να το διευκρινίσει κανείς αυτό, αλλά νομίζω ότι στο χέρι μας είναι και το πώς θα το χειριστούμε στη συνέχεια. Εννοώ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την Αυτοδιοίκηση, βουλευτές, επαγγελματικούς φορείς και άλλους».

Μετεξέλιξη Τμημάτων με διακριτούς τίτλους

Υποστηρίζει επίσης ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την πλειοψηφία των συναδέλφων του των δύο Τμημάτων, την ανάγκη μετεξέλιξής τους με περισσότερο διακριτούς τίτλους:

«Επίσης, εξέφρασα και τις απόψεις των δύο Τμημάτων. Ότι ζητούμε η Δασολογία να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Δασολογίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου που νομίζουμε ότι έτσι θα έχει και περισσότερο διευρυμένο αντικείμενο και άρα θα έχει και περισσότερους φοιτητές. Έτσι θα περιλαμβάνει μέσα και άλλα πεδία, όπως το παλιό Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου που καταργήθηκε.

Για το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, μετέφερα μία πρόταση που είχε γίνει από την ίδια τη συνέλευση κατά πλειοψηφία του Τμήματος, ότι είναι δύο αντικείμενα που καλύπτει αυτό το Τμήμα λίγο διαφορετικά μεταξύ τους. Άλλο πράγμα η Οινολογία και άλλο η Αγροτική Βιοτεχνολογία».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «αν θέλει κανείς να το δει, καλώς ή κακώς η Αγροτική Βιοτεχνολογία είναι ένα θέμα πολύ μοντέρνο, πολύ εξελιγμένο, δυστυχώς όμως δυσκολευόμαστε να το υποστηρίξουμε άμεσα στην Ελλάδα. Ενώ η Οινολογία, θεωρώ ότι είναι ένα θέμα επίσης πολύ ενδιαφέρον, επίσης επίκαιρο, έχουμε πάρα πολλά οινοποιία, επομένως θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι, μεταξύ των δύο αντικειμένων, τουλάχιστον να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το Τμήμα Οινολογίας.

Κάτι το οποίο αφορά και την περιοχή. Οι νέοι συνάδελφοι που έρχονται έχουν μεγαλύτερη σχέση με την Οινολογία. Ο καθηγητής που έχει διοριστεί τώρα, είναι Οινολόγος και θα δώσει πολλές δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης στους φοιτητές.

Αυτό που είπαμε για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, είναι να μετεξελιχθεί σε Τμήμα Οινολογίας, ή Τεχνολογίας Ποτών. Θέλουμε έναν τίτλο πιο διακριτό.

Η πρόταση του Τμήματος αρχικά, ήταν να γίνουν δύο Τμήματα και αν υπάρχει συγχώνευση με το Δημοκρίτειο ή κάποιο άλλο, ας γίνει με ευθύνη του Υπ. Παιδείας. Προσπαθώντας να αποφύγω κάτι τέτοιο και να μη θεωρηθεί πλεονασμός στο ότι μας ζητάει το Υπουργείο να συγχωνεύσουμε κάποια Τμήματα και εμείς πάμε με μια πρόταση  που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα».

Μεταφορά στο Δ.Π.Θ.;

Ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Σαμαράς, ότι σε ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα και μεταφορά Τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αναφερόμενος σ’ αυτό, σημειώνει ότι «αυτό εξαρτάται από την όποια απόφαση του Υπουργείου. Από τη δική μας πλευρά, δεν συζητήθηκε επ’ ουδενί μια τέτοια άποψη για μεταφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εμείς δεν θέλουμε να φύγουν τμήματα».

Αστερίσκοι!

Ερωτήθηκε ακόμα σχετικά με μια υποσημείωση που αφήνεται να εννοηθεί σχετικά με τη βιωσιμότητα των δύο Τμημάτων της Δράμας στην απόφαση της Δ.Ε. του ΔΙΠΑΕ. Ότι αν δεν υπάρξει η αρωγή της Πολιτείας, τότε θα υπάρξει προφανώς πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των δύο Τμημάτων της  Δράμας.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Σαμαράς απαντάει ότι, «αυτό που ήταν στην αρχική εισήγηση και παρέμεινε, είναι ότι δίχως αυτή την αρωγή της Πολιτείας είναι συζητήσιμη η βιωσιμότητα. Η εισήγηση είναι ότι ζητάμε την υποστήριξη της Πολιτείας, όχι να καταργηθούν Τμήματα. Ζητάμε τη βοήθεια και την υποστήριξη της Πολιτείας και επ’ ουδενί δεχόμαστε να συζητήσουμε την κατάργηση των Τμημάτων, γιατί είναι δύο Τμήματα τα οποία άμεσα σχετίζονται με την περιοχή, Αν είναι να συζητήσουμε και για ένα Τμήμα υλικών να στηρίξουμε την περιοχή του μαρμάρου στην περιοχή, να το κάνουμε. Ποτέ όμως και με τίποτα για κατάργηση. Στην εισήγηση αυτό που λέει είναι ότι, χωρίς αυτή την αρωγή,  δυστυχώς τα Τμήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν. Δεν ζητάμε την κατάργηση. Αυτό είναι απλώς μια διαπίστωση».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρώτο γύρο συνομιλιών με τους βουλευτές της Δράμας προκειμένου να τους ενημερώσει, «έτσι ώστε να συζητήσουμε τα θέματα σε μια κοινή συνάντηση μετά, ώστε από κοινού όλοι μαζί να μπούμε στο δια ταύτα και με συγκεκριμένα βήματα να προχωρήσουμε σε κάποιες κινήσεις. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να πάρουμε τη δυνατότερη υποστήριξη από το Υπ. Παιδείας. Και αυτό σημαίνει προσωπικό και εξοπλισμός. Εξοπλισμός υπάρχει σε ένα βαθμό. Εκείνο που νομίζω ότι πάσχουν και τα δύο Τμήματα – κυρίως όμως η Οινολογία – είναι το προσωπικό.»