Home > Πρώτο Θέμα > Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων από το Δήμο Δράμας Πέντε κάδοι σε αντίστοιχα σημεία του Δήμου Δράμας

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων από το Δήμο Δράμας Πέντε κάδοι σε αντίστοιχα σημεία του Δήμου Δράμας

Πέντε κάδοι σε αντίστοιχα σημεία του Δήμου Δράμας

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

και λαμπτήρων από το Δήμο Δράμας

Στο νέο και παλιό δημαρχείο, στη ΔΕΥΑΔ, στην Ξηροπόταμο και τη Χωριστή.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων ξεκίνησε από χθες ο Δήμος Δράμας, με την τοποθέτηση πέντε κάδων ανακύκλωσης, αντιστοίχως σε πέντε σημεία του Δήμου Δράμας. Αν και οι κάδοι είναι μόνο πέντε, εντούτοις σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, τόνισε ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα πάει καλά, τότε θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία του Δήμου Δράμας.

Αναλυτικότερα, μιλώντας χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει ο Δήμος Δράμας, προκειμένου να ανακυκλώνονται σωστά τα πολύτιμα στοιχεία των κάθε είδους ηλεκτρικών συσκευών, όπως και των λαμπτήρων.

ANAKYKLOSH SYSKEVON (3) copy

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Δράμας και Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και σημείωσε  ότι «ο Δήμος προχώρησε στην τοποθέτηση εξειδικευμένων κάδων ανακύκλωσης ηλεκτρικών μικροσυσκευών και λαμπτήρων».

Όπως είπε, «σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Συσκευών, έχουμε τοποθετήσει αντίστοιχους κάδους σε πέντε σημεία του Δήμου Δράμας. Τρία σημεία εντός της πόλης: στο νέο δημαρχείο καθώς και στο παλιό δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας, καθώς και στη ΔΕΥΑΔ, ενώ τα άλλα δύο σημεία είναι στις δύο μεγάλες κοινότητες, στον Ξηροπόταμο και στη Χωριστή».

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Κυριακίδης, «είναι συσκευές οι οποίες δεν ανακυκλώνονται με τα υπόλοιπα υλικά και θα πρέπει να τα ξεχωρίζουμε ώστε να γίνεται σωστά η ανακύκλωση. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει, είναι ότι τέτοιου είδους συσκευές και λαμπτήρες, μέχρι σήμερα ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους ή τα πετούσαν και στους πράσινους κάδους. Για το λόγο αυτό προβήκαμε στην τοποθέτηση αντίστοιχων κάδων σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης των ηλεκτρικών συσκευών».

Ερωτώμενος αν οι ειδικοί κάδοι θα επεκταθούν και σε άλλα σημεία, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας τόνισε ότι «το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά  και αν διαπιστώσουμε ότι γεμίζουν πολύ σύντομα οι κάδοι, θα τοποθετήσουμε και στις άλλες κοινότητες αλλά και περισσότερα μέσα στην πόλη», ενώ διευκρίνισε ότι «τις συσκευές θα παραλαμβάνει ο συγκεκριμένος Φορέας Διαχείρισης, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της περισυλλογής τους».

Σημείωσε ιδιαίτερα πάντως, ότι, «τα οφέλη που αποκομίζουμε ως Δήμος αλλά και ως κοινωνικό σύνολο, είναι ότι τα συγκεκριμένα υλικά θα πρέπει να ανακυκλώνονται με το σωστό τρόπο. Όταν τα πετάμε στους μπλε και πράσινους κάδους, τότε πηγαίνουν στη χωματερή, με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον. Οι συγκεκριμένες συσκευές ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο από τον Φορέα και έτσι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Οι μικροσυσκευές αυτές είναι για παράδειγμα παλιά κομπιούτερ, πιστολάκια μαλλιών, τοστιέρες, ραδιόφωνα και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Ενώ στο δεύτερο κάδο, μπορούμε να τοποθετούμε τους παλιούς λαμπτήρες».

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν κίνητρα προς τους πολίτες προκειμένου να ανακυκλώνουν, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ότι, «για αυτή την ανακύκλωση ο Δήμος Δράμας δεν πληρώνει τίποτα, και όλο το κόστος το επιβαρύνεται ο συγκεκριμένος Φορέας Διαχείρισης και αυτή τη στιγμή μας διευκολύνει για σωστή ανακύκλωση και μας αποφορτίζει από τη διαχείριση των υλικών».

Διευκρίνισε πάντως, ότι, προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικά ανταποδοτικά κίνητρα όπως γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού.