Η αύξηση προσφύγων από τον Έβρο
αλλάζει τα δεδομένα!
Αναμένονται νέες ροές προσφύγων
μεταναστών στη Δράμα;
ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου και Δομή Φιλοξενίας στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας είναι γεμάτα
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ολοένα και μεγαλώνουν. Η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, έχει ως επακόλουθο, να ανοίξει για άλλη μια φορά, η «κάνουλα» εισροής προσφύγων – μεταναστών προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, πέρα από τη νησιά, και στον Έβρο.
Ήδη, τον Απρίλιο που μόλις πέρασε, εισήλθαν στην Ελλάδα μόνο από τον Έβρο – σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία – 3.000 πρόσφυγες μετανάστες. Και το ερώτημα που βασανίζει τους πάντες, αλλά κυρίως την κυβέρνηση, είναι ένα: πού θα πάνε όλοι αυτοί; Σε ποιους χώρους θα φιλοξενηθούν;
Τα στοιχεία που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών είναι τραγικά και ξεπερνούν κάθε φαντασία. Οι εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου έχουν ήδη γεμίσει, καθώς έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν περί τους 240 ανθρώπους. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι βρίσκονται εκεί και 120 ασυνόδευτα παιδιά… και φυσικά οι ροές συνεχώς αυξάνονται. Ο Έβρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια νέα Ειδομένη, ή τουλάχιστον να γίνει μια νέα Μυτιλήνη.
Οι ανησυχίες για τις δομές στη Δράμα
Ήδη, από τις 20 Απριλίου, ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριαζίδης, μαζί με άλλους βουλευτές, κατέθεσαν ερώτηση προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, σχετικά με το ζήτημα των ροών εισόδου, ενώ έθεταν σοβαρά ζητήματα, τόσο για τον τρόπο, όσο και για τους τόπους της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.
Όπως επεσήμαναν, τον Μάρτιο του 2017 είχαν περάσει τα σύνορα του Έβρου 256 άτομα, ενώ μετά το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, έχουν ανέλθει στους 1658. Στο σύνολό τους οικονομικοί μετανάστες και λιγότεροι οι πρόσφυγες πολέμου.
Χαρακτηριστικό στην ερώτηση που κατέθεταν, είναι ότι γινόταν ιδιαίτερη αναφορά για τη Δράμα και τις προσφυγικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, αλλά και γενικότερα για την περιοχή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ιδιαίτερος λόγος και αναφορά γινόταν στις νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές της Περιφέρειάς μας.
Αναλυτικότερα, σημείωναν ότι, οι προσφυγικές ροές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ως γνωστόν ο Έβρος, η Δράμα όπου και υφίσταται η κλειστή δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Παρανέστι και γενικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποτελούν νευραλγικές, ακριτικές και ευαίσθητες περιοχές. Γι’ αυτό λοιπόν και θα πρέπει να αποκλειστούν οποιεσδήποτε σκέψεις πολύ περισσότερο οι σχεδιασμοί για δημιουργία νέων δομών εξυπηρέτησης μεταναστών και προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες, καθώς είναι έντονο το πρόβλημα λόγω των αυξημένων ροών.
Αναμένονται νέες ροές για τη Δράμα;
Για να πούμε την αλήθεια, οι πληροφορίες για το αν η Δράμα δεχθεί και νέες ομάδες μεταναστών προσφύγων διίστανται. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται νέοι χώροι, από την άλλη όμως δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση, ή τουλάχιστον δεν διαψεύδονται αυτές.
Το πιθανότερο είναι βέβαια ότι, η Δράμα θα δεχθεί νέες ομάδες, το θέμα είναι όμως, σε ποιες δομές θα φιλοξενηθούν οι άνθρωποι αυτοί. Προς το παρόν όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσοι εισέρχονται στη χώρα, αφού καταγραφούν, μπορούν στη συνέχεια να κινηθούν ελεύθερα σε όλη τη χώρα.