Τοποθετήθηκαν ήδη σε 4 σημεία της πόλης μας!
Ανάπτυξη πιλοτικής τεχνολογίας
από τη RAYCAP 4,5-G ταχυτήτων
στη Δράμα και για όλη την Ελλάδα!
Καραμπατζάκης: Πιλοτική λειτουργία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ αυτές τις μέρες οι εργασίες για το στήσιμο τεσσάρων μικρών καφάο στη Δράμα, για γρήγορες ταχύτητες στο ίντερνετ των κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για μια δοκιμαστική πατέντα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία RAYCAP, σε συνεργασία με την Cosmote, και θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά σε λίγες μέρες, από την πόλη μας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται για τις δοκιμές μιας νέας τεχνολογίας, η οποία μεταξύ των 4 σημείων στην πόλη μας, θα δίνει δοκιμαστικά και πιλοτικά ταχύτητες 4,5-G για γρήγορο ίντερνετ στα κινητά τηλέφωνα, και θεωρείται προπομπός νέων ταχυτήτων 5-G που αναμένεται να αναπτυχθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Το μικρό καφάο πιλοτικά θα δίνει ταχύτητες 4,5- G για γρήγορο ίντερνετ, γίνεται σε συνεργασία της RAYCAP
με την Cosmote πανελλαδικά, και θεωρείται προπομπός για ταχύτητες 5-G!
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι, ο «Πρωινός Τύπος», από τις 13 Νοεμβρίου ακόμα με σχετικό ρεπορτάζ είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες, σημειώνοντας ιδιαίτερα ότι η νέα αυτή τεχνολογία εμφανισιακά θα μοιάζει με όμορφες γλάστρες, ενώ τεχνολογικά θα δίνει ακόμα χαμηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.
Το όλο ζήτημα του στησίματος των 4 καφάο σε αντίστοιχα σημεία της πόλης, πέρασε από όλες τις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου Δράμας, ενώ ψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα σημεία όπου έχουν ήδη τοποθετηθεί τα 4 καφάο είναι:
- Έναντι ΚΤΕΛ στο άνοιγμα μεταξύ του δημοτικού αναψυκτηρίου και του παρακείμενου καταστήματος, στην είσοδο προς τον κήπο από την πλευρά του ΚΤΕΛ.
- Στην πλατεία Ελευθερίας επί του πεζοδρομίου της, έναντι της πρόσοψης του παλαιού δημαρχείου, στον υφιστάμενος τύλο φωτισμού, παρακείμενα της καμπίνας ΟΤΕ νέας γενιάς και του βυθιζόμενου κάδου απορριμμάτων του Δήμου.
- Στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Εφέδρων Αξιωματικών, σε θέση δίπλα σε υφιστάμενο στύλο φωτισμού.
- Στη διασταύρωση των οδών Εθν. Αμύνης και Πατρ. Διονυσίου μπροστά στην τράπεζα της Alpha Bank, πάνω στην υφιστάμενη καμπίνα ΟΤΕ.
Πιλοτικό πρόγραμμα
Σχετικά με την τοποθέτηση των μικρών καφάο που μοιάζει με γλάστρα, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο εντεταλμένος σύμβουλος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, επισημαίνοντας αρχικά ότι έχει ακολουθηθεί όλη η απαραίτητη διαδικασία που προβλέπεται, «ενώ έχουμε αναλύσει όλη την υφιστάμενη νομοθεσία της χώρας και τελικά δόθηκε το πράσινο φως για να γίνουν αυτές οι πρώτες εγκαταστάσεις στην πόλης μας».
Το μικρό καφάο στην γωνία των οδών Ηπείρου και Εφέδρων Αξιωματικών
που θα γίνει πιλοτικά 4,5-G για γρήγορο ίντερνετ
Όπως εξηγεί ο κ. Καραμπατζάκης, «είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται small cells τέτοιου τύπου, οι γλάστρες που βλέπετε, στη χώρα μας και είναι μια τεχνική λύση, που ένα μέρος της ανήκει στην Cosmote και ένα άλλος μέρος της στη RAYCAP».
Ερωτώμενος για το πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί το σύστημα, ο κ. Καραμπατζάκης τονίζει ότι, «σε 10 μέρες περίπου θα έχει ολοκληρωθεί και το τέταρτο σημείο απέναντι από το ΚΤΕΛ, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η ηλεκτροδότησή τους, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις από την εταιρεία και να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία τους».
Ταχύτητες 4,5-G!
Στην ερώτηση για το ποια ακριβώς θα είναι η λειτουργία τους, ο κ. Καραμπατζάκης μας εξηγεί ότι, «για να μην γίνουν μπερδέματα, δεν είναι ελεύθερο Wi-Fi όπως ίσως νομίσουν ορισμένοι. Στην ουσία θα μας δίνει ταχύτητα 4,5-G στα κινητά τηλέφωνα, μια νέα τεχνολογία, που είναι προπομπός του 5-G για γρήγορο ίντερνετ. Εμείς ουσιαστικά το είχαμε ξεκινήσει για να στηρίξουμε αρχικά την Ονειρούπολη. Αυτές οι εγκαταστάσεις γίνονται για να έχει γρήγορο ίντερνετ ο χρήστης. Μέχρι την επόμενη Ονειρούπολη θα βγάλουμε τα συμπεράσματα και φυσικά θα δούμε πώς – μέσα από την ελληνική νομοθεσία – μπορούν αυτά να ενσωματωθούν σωστά στο αστικό περιβάλλον αλλά και να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Επίσης, από τα τέλη του 2014 που αναλάβαμε, έχουμε εγκαταστήσει δύο σταθμούς παρακολούθησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο νέο και το παλιό δημαρχείο. Όλα τα δεδομένα υπάρχουν στο διαδίκτυο και ο κάθε πολίτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει τις εκπομπές των κεραιών.
Αυτό μπορεί να το δει κανείς στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας http://dimos-dramas.gr/ και στο σημείο της κεντρικής σελίδας, Υπηρεσίες Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, εκεί φαίνεται το δίκτυο οπτικών ινών, τα ασύρματα Wi-Fi που έχει ο Δήμος και αυτό το σήμα παρακολούθησης».