Μια πρόταση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού
στη Δράμα με τη διοργάνωση
ενός ημιμαραθώνιου στα οινοποιεία
Συνάντηση εργασίας στη Δράμα με καθηγητές από το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ και αντιδημάρχους Τουρισμού
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με θέμα τον αθλητικό τουρισμό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Η συνάντηση δεν ήταν ανοικτή για το κοινό και αφορούσε κυρίως αντιδημάρχους Τουρισμού και Αθλητισμού των Δήμων της Π.Ε. Δράμας και εκπροσώπους φορέων που μπορεί να έχουν σχέση με τον τουρισμό, καθώς και δημοτικούς υπαλλήλους που ασχολούνται με τέτοια θέματα.
Εισηγήτριες στην συνάντηση εργασίας εκ μέρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), ήταν η κα. Υφαντίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ. και η κα. Μπαλάσκα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ. κ. Γιώργος Κώστας.
Οι δύο κυρίες, είχαν αναλάβει να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν ένα έργο, σχετικά με το τι γεγονότα στον τομέα του αθλητικού τουρισμού θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ξεχωριστά για κάθε Π.Ε. της Περιφέρειας ΑΜΘ, με κεντρικό στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μέσα από αθλητικά event, συνδυάζοντας πολιτισμό και παραδοσιακά στοιχεία από κάθε περιοχή.
Για την Π.Ε. Δράμας για παράδειγμα, επιλέχθηκε να διοργανώνεται κάθε χρόνο ένας ημιμαραθώνιος, που να έχει άμεση σχέση με μια διαδρομή στα οινοποιεία της περιοχής, αλλά που να σχετίζεται και με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Η πρόταση αφορούσε μια πρόταση για ένα τριήμερο, με διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού, συναυλίες με μουσικά σχήματα, τον ημιμαραθώνιο και άλλα πολλά, με στόχο να εμπλακούν και οι Δήμοι της περιοχής. Στην παρουσίαση πάντως συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παρανεστίου κ. Γιαϊλόγλου και αντιδήμαρχος Τουρισμού Προσοτσάνης, εκπρόσωπος του Δήμου Προσοτσάνης και άλλοι.
Η ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, έχει αναλάβει να ολοκληρώσει ένα παραδοτέο έργο για κάθε ΠΕ, μετά από προτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ). Επί της ουσίας, η ομάδα παρέδωσε στους Δήμους ένα έργο, με όλα τα απαραίτητα περί της εκτέλεσής του, με το βασικό όμως ζήτημα το αθλητικό γεγονός, να γίνεται υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, όπως και άλλων μεγάλων αθλητικών φορέων ώστε να είναι κάτι επίσημο.
Από αρ. οι κες Μπαλάσκα και Υφαντίδου κατά την παρουσία του έργου για τον ημιμαραθώνιο στην Π.Ε. Δράμας.
Υφαντίδου: Με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Υφαντίδου εκ μέρους του ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ, επισημαίνει αρχικά ότι το έργο τούς ανατέθηκε από την ΠΕΔ ΑΜΘ και εξηγεί ότι, «στο έργο αυτό, έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό πέντε αθλητικών γεγονότων, ένα για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με στόχο την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού των περιοχών της ΑΜΘ».
Όπως εξήγησε, «για την περιοχή της Δράμας, ετοιμάσαμε ουσιαστικά έναν ημιμαραθώνιο. Δείξαμε όμως μια ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός event. Μέσα απ’ αυτό, θέλουμε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα τοπόσημα της περιοχής, να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό, να δούμε τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του Δήμου, ώστε να εξασφαλίσουμε όλα τα απαιτούμενα που χρειάζονται για μια ασφαλή διεξαγωγή».
Όπως τόνισε μάλιστα, «σημασία έχει να δούμε το κομμάτι της αιγίδας από τον ΣΕΓΑΣ, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Έχουμε ετοιμάσει όλη τη διαδικασία του οργανωτή, όλα τα βήματα ώστε να μην μείνει κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί, γιατί πολλές φορές, αυτό που δεν έχουμε σκεφτεί δημιουργεί και το πρόβλημα.
Άρα, δημιουργήσαμε όλο το φάκελο μελέτης, τον οποίο παραδίδουμε στις δημοτικές αρχές και αντίστοιχα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ώστε να αποτελέσει το υλικό, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια μεγάλη δράση και να φέρουν τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή».
Κώστας: «Να κάνουμε τη δουλειά των Δήμων πιο εύκολη»
Παρών επίσης στη συνάντησης εργασίας και ως μέλος της Ομάδας του Δ.Π.Θ., ήταν και ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κ. Γιώργος Κώστας, ο οποίος με δηλώσεις του τόνισε ότι, «το καλύτερο κρυμμένο μυστικό στην Ελλάδα, είναι η τουριστική πλευρά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Όμως επειδή υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή ίσως, ως άνθρωποι του πολιτισμού και του αθλητισμού, είναι ότι λείπει ο αθλητικός τουρισμός μαζί με παραδοσιακά στοιχεία».
Όπως εξήγησε, «με αυτό το πρόγραμμα, όλη η Περιφέρεια και οι Δήμοι μπορούν να επικεντρωθούν στο τι δραστηριότητες μπορούν να κάνουν, ποιο είναι για παράδειγμα το brand name το οποίο θα βάλει στον τουριστικό χάρτη την Αν. Μακεδονία – Θράκη.
Εμείς ονειρευόμαστε όπως είναι οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, το ίδιο να κάνουμε με την Περιφέρεια. Να πούμε ότι η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη και οι άλλοι Δήμοι, έχουν να παρουσιάσουν ένα αθλητικό γεγονός και να δείξουμε για ποιο λόγο θα πρέπει να επισκεφτούν την περιοχή μας.
Τώρα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προσπαθεί να παίξει το ρόλο του συντονιστή, για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε κάτι καλύτερο. Για πρώτη φορά καταθέτουμε έμπρακτα προτάσεις, για το τι πρέπει να κάνει ένας Δήμος ή ένα διοργανωτής και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».
Γεωργιάδης: Μια μεγάλη ευκαιρία στα πλαίσια της εξωστρέφειας
Για τη συνάντηση εργασίας μίλησε στον «Π.Τ.» και οι αντιδήμαρχος Τουρισμού Δράμας κ. Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το Δ.Π.Θ., μάς παρουσίασε μια πρόταση για να ετοιμάσουμε ένα έργο με θέμα «Η Χάρτα του Αθλητικού Τουρισμού και της Αναψυχής στην ΑΜΘ». Το θέμα αφορούσε στον σχεδιασμό αθλητικών γεγονότων, που ως στόχο έχουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».
Αυτό που εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι «μας παρουσιάστηκε μια πρόταση, αναφορικά με το τι θα μπορούσε να γίνει με ένα αθλητικό γεγονός που θα έχει επίσημο χαρακτήρα, να μπει δηλαδή στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας. Να γίνει δηλαδή ένας ημιμαραθώνιος. Να πω ότι σε κάθε νομό της Περιφέρειας έχει επιλεγεί και ένα διαφορετικό άθλημα».
Τονίζει επίσης ότι, «το θέμα είναι να δώσουμε και μια μεγαλύτερη έκταση στο γεγονός. Θέλουμε ο ημιμαραθώνιος να περάσει μέσα από τα επισκέψιμα οινοποιία, να γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις όπως γαστρονομικού ενδιαφέροντος, μια μεγάλη συναυλία, να κάνουμε ένα γεγονός που θα φέρει πολύ κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε Δήμος θα μπορεί να αναλάβει ορισμένες ενέργειες σ’ αυτό το πλαίσιο».
Διευκρινίζει επίσης, ότι, «όλο αυτά θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον για τους αθλητές που συγκεντρώνουν και βαθμολογία για προκρίσεις που χρειάζονται σε επόμενες αθλητικές διοργανώσεις. Όλο αυτό θα κάνει γνωστή την περιοχή και θα γίνει στα πλαίσια της εξωστρέφειας και θα πρέπει να πω ότι συμφωνούμε με την πρόταση του Δημοκριτείου».
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνει πως, «όποια ευκαιρία παρουσιάζεται στα πλαίσια της εξωστρέφειας, θα την κυνηγήσουμε μέχρι τέλους».