Ανάθεση μελέτης από το Δήμο Δράμας
για την ανάπτυξη και λειτουργία
του Ενυδρείου Μυλοποτάμου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΘΕΜΑ του Ενυδρείου Μυλοποτάμου, είναι μια πονεμένη ιστορία. Ή αν θέλετε, μια ιστορία που πραγματικά πονάει. Γιατί, κάποια στιγμή, μπορεί το Ενυδρείο Μυλοποτάμου να είχε δημιουργηθεί, να φιλοξενούσε ορισμένα ζώα από την τοπική πανίδα, παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρέμεινε κλειστό.
Σήμερα, κανείς δεν ξέρει αν αυτά τα ζώα που βρίσκονται στο χώρο που δεν είναι επισκέψιμος συνεχίζουν να φιλοξενούνται και να σιτίζονται από κάποιον. Το Ενυδρείο Μυλοποτάμου παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια περίπου και κάποτε ήταν στην ευθύνη της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο χώρος αυτός θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί κατάλληλα και να γίνει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την Κοινότητα Μυλοποτάμου.
Μάλιστα, τον Μάιο του 2022, η πρόεδρος της Κοινότητας Μυλοποτάμου κα. Παντελίδου, είχε φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ρωτώντας να μάθει τι συμβαίνει και παρέμενε κλειστό.
Όταν ιδρύθηκε το 2006 και άνοιξε τις πύλες του, το Ενυδρείο Μυλοποτάμου αποτελούσε ένα από τα ζωτικά σημεία επισκεψιμότητας στην περιοχή μας. Αν μάλιστα κάποιος κάνει μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα δει ότι αναφέρεται σε πάρα πολλούς τουριστικούς οδηγούς. Το αναφέρουν ακόμα και τοπικά ξενοδοχεία του Νομού Δράμας, ως ένα από τα δυνατά σημεία της τουριστικής Δράμας, προκειμένου να το θαυμάσει από κοντά κάποιος επισκέπτης.
Είναι από τα μοναδικά στην Ελλάδα και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, σε οικογένειες, σε σχολεία, σε συλλόγους και φυσιολάτρες και αποτελεί μια προσπάθεια αναπαράστασης της λεπτής και εύθραυστης ισορροπίας των φυσικών υγροτόπων και έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το Ενυδρείο φιλοξενεί είδη από τα συμπλέγματα των ποταμών Νέστου και Στρυμόνα απευθύνεται πρωτίστως στα παιδιά, αλλά και σε κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η γνώση είναι το πρώτο βήμα για την προστασία της φύσης.
Μελέτη αξιοποίησης
Πλέον, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της, η δημοτική αρχή αποφάσισε να κάνει μια σχετική μελέτη με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για την διερεύνηση, ανάπτυξη και λειτουργία πάρκου δραστηριοτήτων “Ενυδρείου Μυλοποτάμου”».
Η μελέτη έχει ανατεθεί προς την εταιρείας Dream Workers – Γ. Αβανίδης και Σια Ο.Ε. με συνολικό κόστος δαπάνης 31.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται μάλιστα στο σχετικό αποφασιστικό, «η Υπηρεσία διαπίστωσε την ανάγκη εκτέλεσης της εργασίας, με σκοπό την υποστήριξη για τη διεύρυνση, ανάπτυξη και λειτουργία πάρκου δραστηριοτήτων Ενυδρείου Μυλοποτάμου. Υπάρχει η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση επιλογής, επανασχεδιασμού και υλοποίησης του χώρου, με στόχο να μεταμορφώσει την περιοχή σε ένα επίκαιρο σημείο οικογενειακής ψυχαγωγίας, σε πιθανό προορισμό εκπαιδευτικών εκδρομών και παράλληλα σε βασικό αξιοθέατο για Έλληνες και ξένους επισκέπτες».
Σύμφωνα με την ανάθεση της μελέτης, ο ανάδοχος οφείλει να καταθέσει στην υπηρεσία: – Ειδικό έντυπο πλήρους παρουσίασης του τελικού σχεδιασμού του Θεματικού Πάρκου – Ενυδρείου (παρουσίαση και σε ηλεκτρονική μορφή). – Κατόψεις πάρκου (γενική κάτοψη του χώρου και 3D αποτύπωση της κάτοψης) – 3D σχέδια χώρων του πάρκου – Αποτύπωση εξωτερικής εικόνας (πρόσοψης) του Ενυδρείου – Σκίτσα θεματικών κατασκευών. Η διάρκεια υλοποίησης της εργασίας είναι 4 μήνες.